reklama 11B

Některé neřesti musí být odpuštěny. To naučila Sissi Petru Boháčovou

ikonka

Parkurová jezdkyně Petra Boháčová, jež se nyní také věnuje přípravě mladých koní, má za sebou úspěšnou kariéru v sedle klisny Sissi. Vybojovaly několik mistrovských medailí a splnily kvalifikaci na mistrovství Evropy. Teď Sissi plní roli matky.
19.04.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Největší srdeční záležitostí je pro zkušenou parkurovou jezdkyni Petru Boháčovou rozhodně její sportovní klisna Sissi, s níž má v kariéře zapsaných 132 společných oficiálních startů. Devatenáctiletá slovenská teplokrevná klisna po hřebci Silvio II ji provázela dětskou i juniorskou kategorií a momentálně plní roli matky. Sissi udělala vždy maximum pro dobrý výkon, dokázala dát ale i jasně najevo, kdo z dvojice je vlastně šéf. 
 
Jak a kde jste se potkaly poprvé a jaké byly vaše společné začátky?
Potkaly jsme se v Louňovicích pod Blaníkem, kde byla ve výcviku u Romana Šafraty. První, čeho jsem si všimla, byla cedulka na boxe, kde bylo stejné datum narození jako to mé. Jako druhého jsem si všimla černého koně, který klkal nahlas na celou stáj a všechny tím obtěžoval. V tu dobu byla Sissi čtyřletá, já se do jejího sedla dostala v jejích pěti letech v domácí práci. V mých dvanácti letech jsem se účastnila se šestiletou Sissi mistrovství České republiky dětí. Následující rok se rodiče rozhodli tuto klisnu koupit.
 
Čím si vás získala a v čem jste si nejvíc rozuměli?
Ona byla vždycky trošku speciální, nebylo jí cizí si povyskočit z rozpustilosti. V boxe ji zajímalo jenom o co může klkat. Kvůli špatné zkušenosti se celý život nemohla uvázat na uličce. Tím, že byla prostě trochu jiná a bláznivá si mě získala úplně od začátku.
 
Je něco, v čem vás konkrétně jako jezdce posunula dál? 
Sissi mě dostala a ustálila v soutěžích stupně L, v S jsme získávaly zkušenosti dohromady a do ST jsem si ji připravovala již sama. Určitě ve mně zanechala zkušenost, že některé menší neřesti musí být těm speciálním koním prostě odpuštěny a nezkoušet je to odnaučovat. Ona byla pak maximálně spokojená a udělala pro mě vždy vše, co bylo v jejích silách.
 

Psali jsme: Mundil: Belmondo měl být prodán. Viděli jsme potenciál, padl mi do oka

Jaké má základní charakteristické znaky a chování?
Sissi byla vždycky na ošetřování relativně bezproblémová, chtělo to, aby člověk věděl, co jí vadí a nevadí. Odčervovací pastu nemohla před aplikací ani zahlédnout, jinak jsme měli prostě smůlu a trápili jsme se ní déle, než bylo třeba. Vždycky se chovala jako paní klisna. Nejvíce charakteristický znak prokazovala určitě každém soustředění Sportovního centra mládeže, kdy nad poslední kavaletou nebo skokem radostí vykopla do vzduchu a přes celou halu hekla nebo kvíkla, nejspíš proto, aby o ní každý věděl. Pod sedlem se ráda chodila chladit do vody, začala vždy cákat kolem sebe a na všechny poblíž.
 
Co všechno jste spolu zažili, vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky?
Po třinácti letech společné cesty máme těch zážitků opravdu mnoho. Velmi emotivním zážitkem byla každá soutěž na 140 centimetrech, kdy jsem cítila, že je to její maximální výška, ale ona vždy podala srdnatý výkon. Horší chvilky jsme prožily, když jsme se po dvou minutách vyjížďky vrátily na stáj pod pěnou potu a Sissi se neudržela ani na nohách. Chvíle té bezmoci byly hrozné. Diagnózou bylo přetočení střev, okamžitě byla převezena na kliniku v Heřmanově Městci, již během převozu se jí naštěstí udělalo mnohem lépe a bez nutnosti operace po pár dnech dorazila zpět domů.
 
Vzpomenete si na první společný úspěch a kterých dalších si ceníte nejvíce?
První společný větší úspěch byla bronzová medaile z dětského mistrovství České republiky, další rok jsme v této kategorii splnily kvalifikaci na evropský šampionát, kam jsme kvůli termínové kolizi nejely. Daly jsme přednost tomu republikovému a tam získaly stříbro. V juniorské kategorii jsme se také dostaly ke stříbrné medaili. Největší úspěch byla stejně neskutečná společná jízda všemi těmi roky.
 
Jaký byl její další osud a jak vypadá dnešní každodenní program Sissi? 
Sissi jsem se rozhodla v jejích dvanácti letech připustit a v roli matky zůstává dodnes. Je u nás doma ve smíšeném chovném stádě a připravuje mi další generaci šampionů. Tato klisna je mou obrovskou součástí. Sdílela se mnou přes mé roky puberty dobrou i špatnou náladu a zůstane se mnou vždycky napořád v srdci i v podobě tetování na levém předloktí.  
 
Foto: poskytla Petra Boháčová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE