reklama 11B

Kalužíková: Chci, aby moji koně měli spokojený život i po kariéře

ikonka

Tereza Kalužíková pracuje jako parkurová jezdkyně. Měla tak možnost jezdit na velkém množství koní, nejdůležitější jsou pro ni ale ti dva vlastní. Klisnu Avril má již deset let, s valachem Guido Sapril se nyní účastní soutěží na stupni ST.
15.07.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Tereza Kalužíková sbírala zkušenosti nejen v českých stájích předních parkurových jezdců, ale nějakou dobu strávila i v Německu u Dirka Ahlmanna. Na jejím jezdeckém vývoji se podíleli i dva důležití koně. S klisnou Avril prošla Tereza svými jezdeckými začátky, s Guidem se nyní dostává do vyšších parkurů.
 
Kterého koně ze své jezdecké kariéry byste označila za toho výjimečného?
Asi je to klišé, ale je opravdu těžké vybrat pouze jednoho koně. Každý kůň je něčím výjimečný a každý vás posune o kousek dál. Ráda bych ale zmínila klisnu Avril, kterou mám letos již deset let a Guida Sapril, který je můj současný parťák do sportu. 
 
Kde jste se potkali poprvé? Jaké byly vaše společné začátky?
Avril mám od pana Václava Horkého z Dubence, kupovali jsme ji na mé patnácté narozeniny a myslím, že to byla láska na první pohled. Když jsem ji zkoušela, věděla jsem, že to je ten kůň, kterého si odvezu. Byla a je velký srdcař. Náš první úspěch přišel až o pár let později, kdy jsem začala skákat Junior Cup při Českém skokovém poháru.
 
Guida jsem měla nejdříve jako pracovního koně u Niky Bielikové a Radka Rouče ve Všemilech. Je speciální v mnoha věcech, ale i on byl můj oblíbenec od začátku. A přesto, že to s ním nebylo vždy jednoduché, viděla jsem v něm fajn parťáka. 
 
Čím si vás tito koně získali? 
U Avril nedokážu říci, co byla ta jiskra, u které jsem si řekla, jo, to je ono... Byl to spíš pocit, který mi dala při zkoušení. Je ochotná spolupracovat a skákání ji vždy moc bavilo. Avril položila základy mé jezdecké kariéry a bez ní bych dnes nebyla tam, kde jsem. Naučila mě trpělivosti a jemnosti, neměla ráda, když ji někdo lámal silou. Člověk musel respektovat její osobnost a pár věcí odpustit, za to mi pak ze sebe dala na kolbišti vše. 
 
Guido je speciální ve své pozornosti a citlivosti. Občas se stačilo špatně pohnout a chytil z toho strašnou paniku. Nikdy nezapomenu na trénink, kdy měl na sobě bederku pod ocasem. A ta když zašustila, tak jsem tryskala opravdu dlouho. Ukázal mi, že kde je vůle, tam je cesta. Po malých krůčcích a trpělivém zacházení se z něj dnes stává opravdu kůň pro děti. Dělá mi radost, když na něm vidím ten kus práce, který jsme spolu udělali.
 
Jaké mají základní charakteristické znaky?
Avril je velmi jemná, pracovitá, celkem malá a miluje skákání a dobroty. Guido je hodně senzitivní, dopředný, a také velmi pracovitý. Kromě toho miluje drbání v leže. Oba dva mají srdce na tom správném místě. A pro kus mrkve by se klidně postavili na hlavu.
 

Psali jsme: Kalužíková: Jezdec by měl být ve stejné kondici, jako jsou jeho koně

 
Co všechno jste spolu zažili, vybavíte si nějaké společné zážitky? 
S Avril jsme toho zažily opravdu hodně. Ze sportovního hlediska mě doprovázela od parkurů stupně Z až po S** a ač nebyla kůň za milion, pro mě milionový kůň je. Nebyla jen fajn parťák do sportu, ale zažily jsme i spoustu krásných vyjížděk bez sedla a přirozené komunikace. Myslím, že to podtrhlo naše pouto. Slabá chvilka byla po jejím úraze, kdy se během jednoho dne vše obrátilo vzhůru nohama a já ji každý den rok vkuse chodila jen vodit. Ve sněhu, v dešti, v horku, a doufala jsem, že ještě budu mít někdy šanci si na ní zpět sednout.
 
Guida nemám tak dlouho, a tak těch zážitků není tolik. Je ale legrační ho pozorovat, když se seznamuje s nějakou novou věcí. Ta zpočátku vypadá jako naprosto nepřekonatelný problém. Když ale svůj strach překoná, stane se to pro něj naprostou samozřejmostí a nechápe, jak se nad tím ostatní můžou vůbec pozastavit.
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
S Avril si cením titulu mistra Severomoravské oblasti v kategorii juniorů, s Guidem si vážím každého dobře zajetého parkuru na úrovni ST. Mám radost, že mi dělá parťáka i do většího sportu.
 
Jaké jsou vaše společné cíle a plány do budoucna?
Naštěstí jsem se ani s jedním zatím nemusela loučit. Beru je jako členy rodiny a chci, aby měli hezký a spokojený život i mimo sport. Avril mám již deset let a nyní si užívá důchod na pastvinách. Guido mi dělá současného sportovního parťáka a doufám, že nás čeká ještě spousta úspěchů a šťastných společných chvilek. V plánu je účast v seriálové soutěži U25 při Českém skokovém poháru, a také posun do parkurů na výšce 140 centimetrů.
 
Vy jako jezdkyně pracujete s velkým množstvím koní. Máte mezi nimi ve stáji vždy svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
Snažím se od toho oprostit, ale to víte, že se vždy najde kůň, který vám je bližší než ostatní. A s každým musíte mít jisté pouto, aby to vše fungovalo. Loučení není nikdy lehké. 
 
Foto: poskytla Tereza Kalužíková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE