reklama 11D

Janáčková Koplíková: Rijád bude výzva, ze Zariyannky mám dobrý pocit

ikonka

Ingrid Janáčková Koplíková stojí před největším momentem své jezdecké kariéry. Vedle účasti se Zariyannkou v Saúdské Arábii se chystá i na druhou sezonu v roli trenérky. V Lysé nad Labem připravuje mimo jiné klasickou naději Mandarina.
11.02.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Osm stupňů pod bodem mrazu ukazoval teploměr v hlavním městě, když Zariyannka s Ingrid Janáčkovou Koplíkovou ve středu absolvovaly poslední práci před odjezdem do Rijádu. Do startu půl milionem dolarů dotovaného The Al Rajhi Bank International Handicapu v rámcovém programu nejbohatšího dostihu světa Saudi Cupu, kde klisna stáje Lokotrans Slovakia CZ narazí na soupeře ze Saudské Arábie, Bahrajnu a Španělska, zbývá osm dnů.
 
Role sparing-partnera vítězky loňského Oaks se v zasněžené Chuchle Areně Praha ujal o tři roky starší valach Fils de l’ Air. "Byla to už jenom lehčí práce, aby se trochu profoukla. Do Chuchle s ní jezdím od začátku a celou dobu z ní mám dobrý pocit. Zariyannka je obvykle docela nervózní kobyla, která moc práce ani nepotřebuje. Musím ale říct, že je poslední dobou taková vyrovnaná a mám pocit, že je na tom teď dobře," hodnotila Janáčková Koplíková.
 
Sama si zatím větší nervozitu nepřipouští. "My si to jedeme do Saúdské Arábie hlavně užít, moc se těším. Jsem ráda, že můžu Zariyannku jezdit a že to bylo i přání majitele. Beru to jako velkou výzvu i zkušenost. Samozřejmě se pokusíme o co nejlepší výsledek, ale jsme oběma nohama na zemi a víme, že je to poměrně těžký dostih."
 

Psali jsme: Zariyannka v Rijádu? Cesta do neznáma i životní šance, říká Koplík

 
Zkušená jezdkyně si myslí, že svým charakterem by premiérový ročník 2100 metrů dlouhého handicapu na travnatém oválu závodiště krále Abdulazíze mohl klisně vyhovovat. "Pro nás je dobré, že se tamní dostihy běhají hodně v americkém stylu. Po startu to bývá rachot a Zariyannka je klisna, která potřebuje tempo. V rychlém dostihu pak umí ještě odskočit," říká Janáčková Koplíková.
 
Čistě sportovní ukazatele přitom zdaleka nejsou jediným obtížným momentem výpravy. Velké mrazy, které zasáhly Česko a okolní země v posledních dnech, přiměly některé pozvané stáje přehodnotit plány. Svou účast v Rijádu kvůli očekávanému teplotnímu rozdílu až 40 stupňů Celsia a zhoršeným tréninkovým podmínkám stornoval například tým jediného německého kandidáta Walderbeho.
 
"Podmínky v té velké zimě jsou takové, jaké jsou. Zkusíme se s tím počasím a teplotní změnou poprat co nejlépe. Uvidíme, jak se nám to podaří," krčí rameny Janáčková Koplíková, která by měla spolu s trenérem Zdenem Koplíkem a zástupcem majitele Karlem Jalovým odletět do Rijádu začátkem příštího týdne. 
 
Po návratu z Rijádu pokračuje stěhování do Lysé
 
Otevřené zatím zůstává, zda česká jezdkyně zasáhne i do prestižní International Jockeys Challenge, v níž na sebe narazí sedm jezdců a sedm jezdkyň. Pořadatelé již představili všech dvanáct mezinárodních účastníků, zbylá dvě místa obsadí domácí zástupci. Do akce zasáhnou mimo jiné Hollie Doyle, John Velazquez, Jorge Ricardo, Cristian Demuro, William Buick, Jessica Marcialis či Nanako Fujita.
 
Ingrid Janáčková Koplíková je nadále první náhradnicí, která bude připravena pro případ, že by některý z potvrzených startujících na poslední chvíli vypadl. "Pořadatelé měli už dopředu vybranou sestavu a čekali pouze na její potvrzení. Kvůli Covidu-19 je všechno složitější a situace se průběžně mění. Možné je asi úplně všechno," komentuje to Janáčková Koplíková.
 
Vrcholící přípravy na odlet do dějiště nejbohatšího světového dostihu jsou pro ni o to náročnější, že je matkou dvou dětí a druhým rokem také trenérkou. "Letím na pět dní, což naštěstí není tak dlouhá doba a dá se to relativně dobře skloubit. Děti mi bude hlídat moje máma, která si na to vzala dovolenou. A ve stáji mám spolehlivý tým, díky němuž mám jistotu, že bude o koně dobře postaráno," popisuje.
 

Čtěte také: Polokrevník, který dával blacktype koně. Uhynul populární Ogatonango

 
Aktuálně pendluje Ingrid Janáčková Koplíková mezi dosavadním působištěm v Malé Vísce na Berounsku a tím novým v Lysé nad Labem. "Mám tam momentálně čtrnáct koní, čtyři rekonvalescenti jsou ještě v Malé Vísce, kde můžou pracovat v kopcovitém terénu. Koncem února by se měli do Lysé přesunout i oni," vysvětluje trenérka, o jejíž první vítězství v nové roli se loni postaral Spencer v Karlových Varech.
 
Největší naděje letos Janáčková Koplíková upírá k tříletému tmavému hnědákovi Mandarinovi ze stáje Bella horse. Syn Elusive Cityho je přihlášen do všech dostihů klasické trojkoruny.
 
"Na Mandarina se těším, mám ho úplně odmalička.  Chtěla jsem, aby si loni udělal dva starty a získal handicap, abychom mohli na jaře začít v klidu. Naznačoval, že by na delších distancích nemusel mít problém, ale jeho vytrvaleckými schopnostmi si zatím i vzhledem k původu nejsem úplně jistá. Docela vyrostl, tak uvidíme. Pokud ukáže, že mu sedí kratší tratě, nebudu ho zbytečně natahovat," podotýká.
 
Ve stáji stojí poměrně hodně mladých koní včetně raných dvouletých, ale i někdejší účastník Českého derby Chiouboucar. "Máme v plánu se ještě posílit, někteří majitelé se chystají nakupovat v Deauville," dodává trenérka.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová

Věříte Zariyannce na zisk tabulového umístění v Rijádu?

celkem hlasů: 144

Hlasování skončilo.

Ano 76 / 52.78%
Ne 68 / 47.22%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE