reklama 11D

Zariyannka v Rijádu? Cesta do neznáma i životní šance, říká Koplík

ikonka

Původně se Zdeno Koplík v zimě chystal na Dubai Racing Carnival se Subway Dancerem. Nakonec by měl letět se Zariyannkou na půl milionem dolarů dotovaný dostih při Saudi Cupu. Klisnu stáje Lokotrans Slovakia CZ pojede Ingrid Janáčková Koplíková.
28.01.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
Za jediný rok stihla subtilní hnědka Zariyannka více než většina jiných dostihových koní za celou kariéru. Teď se nezvyklý příběh klisny stáje Lokotrans Slovakia CZ, která pět ze svých šesti startů absolvovala v klasických dostizích a tím šestým byla grupa 1 v Longchamp, blíží k dalšímu milníku.
 
Zpráva, že čtyřletá svěřenkyně Zdena Koplíka obdržela pozvánku na půl milionem dolarů dotovaný The Saudi International Handicap v rámci dvoudenního mítinku při nejbohatším světovém dostihu Saudi Cupu, zarezonovala v minulých dnech českým turfem jako bomba. Klíčovým datem příštích týdnů je pátek 19. února, kdy by se Zariyannka měla stát historicky první českou účastnicí na travnaté dráze Závodiště krále Abdulazíze v Rijádu.
 
"Vůbec by mě nenapadlo, že nám skutečně přijde pozvánka na takový mítink. Nakonec přišla, tak se intenzivně připravujeme. V zimních podmínkách samozřejmě musíme trochu improvizovat. Měli jsme tady sněhu po kolena a klisna jezdí na práce do Velké Chuchle. Zatím je v pořádku a když bude všechno dobré, tak pojedeme. Je to příležitost, která se už nikdy nemusí opakovat,” shrnuje Zdeno Koplík.
 

Janáček v Dubai Racing: Každé umístění se počítá, dívám se dopředu

 
Na distanci 2100 metrů vypsaný The Saudi International Handicap je v programu ostře sledovaného mítinku, jehož inaugurační ročník se odehrál loni, novinkou. Jeho cílem je zvýraznit mezinárodní rozměr celé akce - je určen koním připravovaným v zemích druhé a třetí skupiny IFHA. Vedle Zariyannky a domácích nadějí figurují na přihláškách zájemci z Bahrajnu, Kataru, Itálie, Španělska, Švédska, Norska a Řecka. 
 
Organizátoři od začátku stáli o účastníky z bývalého východního bloku. Česká stáj se zamýšlela ucházet o pozvánku s Koněm roku 2018 Subway Dancerem, kterého Koplík původně připravoval na lednové a únorové dostihy v rámci Dubai Racing Carnivalu. Handicapeři ve Spojených arabských emirátech však kvůli přetlaku mezinárodních zájemců nakonec dali přednost jiným koním. Teoreticky se nabízelo využít této shody okolností a přesměrovat Subway Dancera do Rijádu.
 
"Pořadatelé však trvali na tom, že musí jít o koně, který běhal přímo v České republice. A Subway Dancer doma nikdy nestartoval. Ve prospěch Zariyannky asi sehrál nějakou roli i fakt, že se zúčastnila grupy 1 v Longchamp. I když se neumístila, takový dostih dá koni vždycky určitou nálepku," myslí si Koplík.
 
Rýsuje se i česká účast v utkání žokejů
 
Zariyannka v Rijádu ponese 53,5 kg a v jejím sedle bude trenérova dcera Ingrid Janáčková Koplíková, která by se zároveň měla představit ve dvoudenní International Jockeys Challenge. Souboj sedmi jezdců a sedmi jezdkyň patří vedle samotného The Saudi Cupu k hlavním lákadlům mítinku a Jockey Club Saúdské Arábie se jeho prostřednictvím snaží propagovat myšlenku sportovního utkání mužů a žen, v zemi donedávna nemyslitelného.
 
Kromě obhájkyně loňského vítězství Sibylle Vogt, vítězky pařížské grupy 1 Jessicy Marcialis a japonské hvězdy Nanako Fujity je zatím odtajněna účast francouzského šampiona Pierre-Charlese Boudota, Brazilce Jorgeho Ricarda, Argentinky Marie Lujan Asconigy a Španělky Nieves Garcie. Zbytek účastníků oznámí pořadatelé v příštích dnech. "Ingrid je zatím první náhradnicí a máme signály, že by se na 90 procent měla dostat do startovního pole," potvrzuje Koplík.
 
Málokdo si dnes už vzpomene, že právě Janáčková Koplíková měla jet Zariyannku při jejím dostihovém debutu v Jarní ceně klisen v Mostě. Během odpoledne se však zranila a na poslední chvíli ji musel nahradit její strýc Radek, který poté na Zariyannce už zůstal. "Vzhledem k váze 53,5 kg je pro mě Ingrid první volbou. Ani nevím, koho jiného bych na kobylu posadil a nechtěl bych narychlo vymýšlet nějaká řešení na místě," vysvětluje Koplík.
 
Přestože měl v minulosti koně na startu Ceny vítězného oblouku nebo Champion Stakes, účast v Saúdské Arábii vnímá jako něco dosud nepoznaného. "Velké anglické nebo francouzské stáje mají na administrativu a logistiku podobných cest tým lidí, který se o všechno postará. My jsme samozřejmě v jiné situaci a je to místy dost složité, protože nikdo v Česku tyto zkušenosti nemá a nemůže mít. Je to pro nás velká škola se spoustou zajímavých detailů," přiznává.
 
Začátkem tohoto týdne v Malé Vísce například splnili jeden z požadavků saúdské strany, která kromě vyšetření nezávislým veterinářem poptávala i videozáznam klisnina pohybu v kroku a klusu. Let do Rijádu bude vypraven z Belgie a je stanoven na 14. února. “Buď Zariyannka vyjede v ten den ráno a přesune se rovnou na letiště nebo máme možnost ji v Belgii ustájit den předem. V Rijádu se budou o kobylu starat bratři Radek a René, ale není možnost, aby letěli přímo s ní. Takže se nejspíš vydají na cestu dříve a vyzvednou ji na místě,” nastiňuje Koplík. Majitele Tibora Cvika bude v dějišti nejbohatšího dostihu světa zastupovat jeho obchodní partner a přítel Karel Jalový z českého Lokotransu.
 
Navenek nenápadná, uvnitř bojovnice
 
K přelomové expedici se schyluje jen rok poté, co byla Zariyannka zakoupena na únorové mixed dražbě Arqany jako nestartovavší tříletá klisna z chovu Aga Khana, stojící do té doby u Jeana-Clauda Rougeta. Bloodstock agent Chris Richner ji vydražil za 5500 eur.
 
Zdeno Koplík s odstupem času přiznává, že to z jeho pohledu nebyla zrovna láska na první pohled. "Když jsem ji dovezl, vůbec jsem nebyl spokojený s tím, co jsem koupil. V první chvíli jsem volal Richnerovi, že ji nechci, protože doma lítá po boxe a je nervní," vzpomíná na první dojmy z blízké příbuzné výborné Zarkavy.
 
"Nakonec jsem se naštval a vodil jsem ji čtrnáct dní non-stop do výběhu s tím, že už ji nechci ani vidět. Jenže ona se za ty dva týdny vrátila z výběhu a od té doby je hodná jako miminko," směje se Koplík.
 
Poměrně brzy se ukázalo, že v původně nechtěném přírůstku se skrývá nemalý potenciál. Cvik, jehož stáj Lokotrans Slovakia CZ zrovna neměla tříletou klisnu do klasických dostihů, dal na trenérovu radu a Zariyannku koupil. Jedním z prvních, kdo si kvalit drobné hnědky loni na jaře všimli, byl žokej Tomáš Lukášek. Po první rychlé práci ve Velké Chuchli Koplíkovi řekl, že klisna má obrovské zrychlení a že na takové klisně to jaro ještě neseděl.
 
Kvůli administrativním průtahům kolem podkladů z Francie už nezbýval čas si tyto dojmy ověřit v přípravném dostihu. Koplík zariskoval a vyslal Zariyannku k ambicióznímu debutu přímo v Jarní ceně klisen. Přestože se opozdila na startu, velkým závěrem získala čtvrté místo. O dva týdny později šla opět zezadu a přilétla na druhé místo ve Velké jarní ceně. A také třetí start se kvůli termínovým přesunům odehrál v klasickém dostihu. Oaks bylo pro klisnin tým zkouškou vytrvalosti a působivé vítězství se přetavilo v dodatečnou přihlášku do 100. Českého derby.
 
Jedinou slabší chvilku si Zariyannka vybrala právě začátkem září, když v derby doběhla bez světlejšího okamžiku devátá. O týden později následovalo páté místo v rakouské modré stuze a málo vídanou sezonu zakončila účastí v Prix de l’ Opera Longines, kde z jedenáctého místa ztrácela 17 délek na pozdější vítězku Breeders’ Cup Turf Tarnawu.
 
Při vzpomínce na tento start běhá Zdenovi Koplíkovi dodnes mráz po zádech, ale nikoli ze samotného dostihu. 20 kilometrů před Paříží vypověděl službu motor přepravníku a Zariyannka čekala tři hodiny na odvoz do Longchamp.
 
"Musel jsem kobylu vyložit mezi kamiony a na závodiště jsme dorazili jen 40 minut před dostihem. Nasedlali jsme ji a rovnou šla do dostihu. Neříkám, že by se za jiných okolností umístila, ale ten dostih si částečně odběhla už před startem. Samozřejmě to bylo těžké běhání na hluboké půdě, těch faktorů bylo víc. Předvedeným výkonem mě ale nezklamala,” vzpomíná Koplík.
 
Oproti loňské sezoně hnědka podle trenérových slov trochu zesílila. "Ona je na pohled prostě taková nenápadná. Má ale srdce a vím, že nám dá na dráze všechno, co má. Těžko ale spekulovat, jaké máme šance, soupeře vůbec neznám a nevím, co nás čeká. Jedeme úplně do neznáma, ale chceme to zkusit. Jsou to cenné zkušenosti a navíc reprezentace českých dostihů," nastiňuje.
 
Další program Zariyannky zatím zůstává otevřený. Po návratu z Rijádu by každopádně měla dostat přestávku "Bude to těžká cesta se vším všudy a je třeba s tím počítat. Uvidíme, jak zaběhne a jak na tom bude. Řada koní, co se vrací třeba z Dubaje, vyběhne zase až koncem srpna nebo v září. Všechno se teprve uvidí," uzavírá Koplík.
 
 
Na snímku: Zariyannka před loňským Českým derby, foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE