reklama 11C

Ignacius Reilly a Chuchle Arena Praha vévodí první klasifikaci dostihů

ikonka

Velká dubnová cena byla nejvýše hodnoceným dostihem roku 2020 podle nově zveřejněné Klasifikace českých jedničkových dostihů. Nejkvalitnější vrcholy loňského roku byly k vidění ve Velké Chuchli, částečně k tomu pomohla i koronavirová omezení.
03.02.2021 12:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Handicapeři Jockey Clubu ČR Jaroslav Fabris a Jan Žid ve středu zveřejnili premiérovou Klasifikaci českých jedničkových dostihů. Přehled 28 dostihů odběhnutých v roce 2020 představuje českou obdobu žebříčku Longines World’s Top 100 Group 1 Races, který od roku 2015 vyhlašuje Mezinárodní Federace Dostihových Autorit (IFHA).
 
Zatímco aktuálnímu žebříčku IFHA vévodí Juddmonte International Stakes, první místo v jeho české obdobě patří 62. Velké dubnové ceně. Dostih, který měl kvůli koronavirové krizi špičkové obsazení a už v době svého termínu 24. května se těšil renomé jedné z nejkvalitnějších zkoušek na českém území za mnoho let, vyhrál Ignacius Reilly před Torque Powerem, Sašou a Portorikosem.
 
Stejně jako ve světě je i česká klasifikace dostihů průměrem známek prvních čtyř koní v cíli. Pokud je jedním z nich klisna, je zohledněna úleva 1,5 kg. “Protože hodnocení dostihů vychází z průměru klasifikačních známek koní na prvních čtyř místech, není důležité, jakou formu vyběhl kůň v daném dostihu, ale jakou nejlepší formu vyběhl v dané sezóně,” uvedli handicapeři na webu Dostihy.cz s tím, že zmíněná nejlepší forma mohla být docílena kdekoliv i mimo české území.
 

Čtěte také: Česká vlajka v Meydanu? Subway Dancer má přihlášku do Dubai World Cupu

 
Nejvýše hodnocená Velká dubnové cena získala podle tohoto klíče rating 88,5 liber, odpovídající handicapovému ohodnocení 84,25 kg. Na dalších příčkách se umístily Tattersalls Mile, EJC Lokotrans Middle, EJC Leram Million a Velká květnová cena. Nejkvalitnějším klasickým dostihem byla na šestém místě Velká jarní cena s ratingem 85,5, České derby dostalo o půl libry méně a je nejlépe hodnoceným vytrvaleckým dostihem minulého roku.
 
Tři nejvyšší příčky v klasifikaci spojuje postava bělouše Ignaciuse Reillyho. Pokud jde o dějiště, prvních šest míst obsadila Chuchle Arena Praha a do elitní desítky se dostal ještě Most díky Svatováclavské ceně a Memoriálu Vlastimila Smolíka. Startovní pole některých dostihů loni těžila zejména z jarního omezení cestovních možností kvůli pandemii Covidu-19 a bude zajímavé sledovat, které z nich své postavení dokáží udržet i v sezoně 2021.
 
"Že se však nejedná o hodnocení 28 nejkvalitnějších českých dostihů, dokládá například 32. Lázeňská míle Mikrop Čebín. Ta má totiž status II. kategorie, ale pokud spočítáme její hodnocení, dostaneme se k výsledku 80,875 kg. Za loňský rok se tedy jedná o jedenáctý nejlépe hodnocený dostih v Česku, což je mimo jiné signálem, že by Lázeňské míli slušel návrat mezi jedničkové dostihy," konstatovali handicapeři.
 
Klasifikace českých jedničkových dostihů je zároveň zajímavým ukazatelem, jak si tuzemský dostihový provoz stojí v souvislosti s dlouho zmiňovaným cílem dostat se jednou do evropského blacktype kalendáře. K zisku statusu listed je třeba, aby průměrný rating minulých tří ročníků daného dostihu činil minimálně 100 liber, tedy v přepočtu 90 kg. U dostihů určených klisnám leží tato hranice o 5 liber níže.
 
"Při prvním pohledu na Klasifikaci českých jedničkových dostihů se tedy může zdát, že status black-type je pro české dostihy daleko. Nicméně v minulých letech se odběhly ročníky EJC Leram Million, jejichž obsazení bylo na úrovni kategorie Listed. Například v roce 2018 rating dostihu vycházel na 95,25 liber. Pátý Gordon Lord Byron přitom ztrácel pouhý nos na čtvrtého Borsakova, a kdyby jejich pořadí bylo opačné, rating dostihu by činil 101,25 liber," vysvětlují handicapeři.
 
 

TOP10 českých jedničkových dostihů podle klasifikace

 
1. Velká dubnová cena (1800 m, Chuchle Arena Praha) - 88,5 (84,25 kg)
 
2. Tattersalls Mile (1600 m, Chuchle Arena Praha) - 87,6 (83,8 kg)
 
3. EJC Lokotrans Middle (1800 m, Chuchle Arena Praha) - 87,5 (83,75 kg)
 
4. EJC Leram Million (1400 m, Chuchle Arena Praha) - 86,75 (83,375 kg)
 
5. Velká květnová cena (1600 m, Chuchle Arena Praha) - 86,25 (83,125 kg)
 
6. Velká jarní cena (1600 m, Chuchle Arena Praha) - 85,5 (82,75 kg)
 
7. Svatováclavská cena (1200 m, Most) - 85,25 (82,625 kg)
 
8. 100. České derby (2400 m, Chuchle Arena Praha) - 85 (82,5 kg)
 
9. Memoriál Jaroslava Maška (1400 m, Chuchle Arena Praha) - 84,5 (82,25 kg)
 
Memoriál Vlastimila Smolíka (2400 m, Most) - 84,5 (82,25 kg)
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE