reklama 11D

Uhynul Capferret. Někdejší vítěz z Auteuil se zranil v boxe

ikonka

Valach Capferret patřil k hrstce koní trénovaných v Česku, kteří se dokázali prosadit na francouzské překážkové scéně. V roce 2017 vyhrál listed v Auteuil, dvakrát se umístil v překážkových grupách. Jeho další kariéru ovlivnily zdravotní problémy.
06.02.2021 13:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Ve věku devíti let uhynul jeden z nejúspěšnějších překážkových koní v českém tréninku posledních let Capferret ze stáje Meridian. Na zprávu, kterou přineslo druhé vydání Věstníku českého turfu, upozornil server Tipařův palec.
 
Polokrevný vraník francouzského chovu zahájil tuzemskou kariéru jako pětiletý u trenérky Štěpánky Myškové. Ve dvojici s jejím manželem Jaroslavem se mu v roce 2017 podařil čistý hattrick ve Francii, vrcholící lehkým vítězstvím v listed Prix Rigoletto v Auteuil.
 
Na podzim přidal Capferret triumf o šest délek v pražské Agrofert Velké národní steeplechase o Pohár Josefa Váni a třetí příčku v pařížské grupě 2 Prix Georges Courtois. Ve francouzském handicapu se dostal na známku 72 kg.
 

Čtěte také: Piggott se nechal očkovat proti Covidu-19. Jako jediný přišel bez hole

 
V šesti letech se na francouzskou scénu vrátil čtvrtými místy na úrovni grupy 3 a listed, valachovu kariéru však začaly stále více brzdit zdravotní problémy, které vyústily v téměř dvouletou přestávku. Loni Capferret startoval už jako svěřenec Radka Holčáka, ale na předchozí úspěchy nenavázal a ani při jednom z trojice startů v Itálii a Česku se nedostal do cíle.
 
"Konečně se nám podařilo vyléčit jeho chronické problémy,” řekl Radek Holčák pro Tipařův palec. “Těšili jsme se na novou sezonu, byl úplně v pořádku, ale našli jsme ho ráno v boxe mrtvého. Pitva zjistila, že když se válel v boxe, zlomil si pánev, ta mu přeťala tepnu a vykrvácel. Je to smutné, ale není to tak neobvyklé zranění."
 
Celkem Capferret běžel v osmnácti dostizích a získal šest vítězství, na dotacích vyběhal v přepočtu téměř šest milionů korun.
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE