reklama 11B

Jan Štětina o své stáji: Areál je malý, ale útulný, nic mi tu nechybí

ikonka

Je tu další díl rubriky Moje domovská stáj. Navštívili jsme úspěšného parkurového jezdce Jana Štětinu v jeho stájích. Doma je v areálu Josefa Schneidera v Plzni. Vyzpovídali jsme ho, jak se mu tam s koňmi žije a připravili jsme také fotogalerii.
27.04.2019 08:50  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

V rámci naší rubriky, v které vám představujeme stáje, v nichž působí přední čeští jezdci, jsme zajeli do Plzně za Janem Štětinou. Ten je s tamní Jezdeckou stájí Schneider spjatý už 14 let a v jejích barvách startuje úspěšně v nejvyšších národních soutěžích. Vyjíždí i na mezinárodní mítinky do zahraničí. Přečtěte si, jak se mu žije v útulném areálu nedaleko centra Plzně.
 
 
Nejdřív nám v krátkosti přibližte, kde se váš jezdecký areál nachází, co nabízí a kdo ho vlastní?
 
Areál se nachází v Plzni v Božkově, kousek od sjezdu z dálnice na Ejpovice. Vlastní ho pan Josef Schneider a máme tady patnáct koní. 
 
Co všechno areál poskytuje?
 
Máme halu, jízdárnu, kolotoč a patnáct boxů. Jízdárna má přibližně 60 na 20 metrů. Také tady máme čtyři nebo pět padocků, máme pronajatou zahradu, tam jsou koně, když je hezké počasí. Většina koní chodí do výběhu, zvlášť ty mladší.
 
A jaké je zázemí pro vás, pro jezdce, ošetřovatele…
 
Zázemí máme jako na každé jízdárně. Je tady sedlovna, sociální zařízení, je to menší prostor spíš skromnější - nic velkolepého. Je to tady takové komorní a útulné.
 
Jak dlouho tady působíte, a jaká byla vaše cesta na toto místo?
 
Letos tady prožívám už čtrnáctou sezonu. Začínal jsem u svého táty u Českého Krumlova, potom jsem šel na rok a půl k panu Vladařovi do Klatov, kde jsem se učil podkovářem. Pak jsem čtyři roky působil ve Vondrově v Hluboké nad Vltavou a už v tu dobu jsem začal trénovat s Jaroslavem Jindrou a ten mě dovedl k panu Schneidrovi, kde jsem do teď.
 
Jaký byl váš první kontakt s panem Schneiderem?
 
Pan Schneider mě znal z doby, kdy jsme k němu jezdívali kovat, všiml si mě i na závodech a ptal se Jardy Jindry, jestli bych pro něj nemohl jezdit. Slovo dalo slovo a jsem tady.
 
Co víte o historii tohoto místa? Působí to, jako takový rodinný areál.
 
Ano, jsme totiž skoro v centru Plzně, takže už při budování areálu nebylo tolik prostoru. Ale myslím, že pan Schneider to dal dohromady tak, že je to útulná rodinná maštal.
 
Víte, jak to tady fungovalo a jak se to měnilo, než jste sem přišel?
 
Areál se časem měnil docela hodně. Před námi tady byla rodina Daňkových, ti tady byli asi deset let. Celkem to existuje zhruba čtyřiadvacet let. Areál se stájemi ale budoval od začátku až pan Schneider. On sám původně měl koně v Plzni na Borech a později si řekl, že si postaví vlastní maštal.
 
Pamatujete si, jak se to postupně budovalo a dostavovalo?
 
Úplně od začátku si to samozřejmě nepamatuju, to jsem byl asi ještě v plenkách. Ale když jsme sem nastoupili s Jirkou Lužou, tak tady bylo zhruba osm boxů. Jak přibývali další a další koně, tak se přistavovaly i boxy. V hlavní stáji je teď šest vnitřních boxů, zbytek jsou venkovní. Boxy jsou i u haly. 
 
Jak velkou máte halu?
 
Hala má 40 na 20 metrů. 
 
Jaké jsou výhody tohoto areálu?
 
Je tady obrovský klid pro koně. Přitom je vše dostupné. Jsme kousek od centra Plzně. Kousek od dálnice, takže poloha je výborná, nikdy bych neměnil.
 
Kolik času tady trávíte? Jak vypadá váš běžný program, pokud jsi ve stáji a ne na závodech?
 
Ráno chodím na osmou hodinu a jsem tady do pěti do odpoledne - plus mínus, jak je potřeba. Jako druhé povolání vykonávám práci podkováře. 
 
A co vaše pracovní náplň, co všechno zvládáte? Jde jen o to odjezdit koně, nebo i další činnosti?
 
Zastávám všechno, co je třeba, aby maštal fungovala a běžela. Seno, slámu, piliny, oves vozit, starám se o veškerý běh. Místovat boxy nemusím, ale když tady nejsou holky, které to dělají, tak pomáhám i s tím. 
 
Bez jaké části zázemí byste se s koňmi nikdy neobešel?
 
Pro mě je obrovským pomocníkem kolotoč. Bez toho bych byl ztracený.
 
Co berete jako naprostý standard, aby se dalo v jakémkoliv areálu působit?
 
Nesmí chybět dobrá venkovní jízdárna, aby se s koňmi dalo pracovat. V ideálním areálu by měl být kolotoč, prostorné kolbiště, hala a prostorné boxy. Dobré je mít také výběhy a mít kam chodit do terénu.
 
Jsou v plánu v blízké budoucnosti nějaké změny? Bude se něco upravovat, rekonstruovat, rozšiřovat?
 
Mě tady absolutně nic nechybí, žádné změny se neplánují. 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE