reklama 11C

Hvězdný Clooney se vážně zranil. Parkurový svět sleduje jeho stav

ikonka

Od pondělka parkurový svět sleduje zdravotní stav patnáctiletého valacha Clooneyho 51, který je stájovou jedničkou švýcarského jezdce Martina Fuchse – světové dvojky v žebříčku FEI. Tento koňský mistr Evropy z roku 2019 se vážně zranil ve výběhu.
17.08.2021 21:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

 
Již v pondělí večer uvedl Martin Fuchs na svém facebookovém profilu informaci o zranění jeho nejlepšího koně – patnáctiletého vestfálského valacha Clooneyho. 
 
„Ráno se Clooney zranil poté, co uklouzl a spadl ve výběhu. Velmi vážně si poranil pravé rameno a všichni dělají maximum pro jeho pohodu,“ uvedl Fuchs s dodatkem, že kůň byl převezen na veterinární kliniku v Curychu.
 
S ohledem na vážnost zranění se dá očekávat, že se tento fenomenální bělouš do nejvyšších soutěží již nevrátí a čeká jej sportovní důchod. Přesto v úterý večer Martin Fuchs sdělil fanouškům pozitivní informaci. „Můj přítel Clooney se cítí lépe než včera. Bereme to den za dnem a doufáme v to nejlepší. Pokud se z toho nějaký kůň dokáže dostat, tak je to Clooney.“
 
Martin Fuchs se teprve před několika dny s Clooneym vrátil z olympijských her v Tokiu, kde skončil ve finále jednotlivců šestnáctý a v týmové soutěži pátý. Tato švýcarská dvojice je stále úřadujícím mistrem Evropy v parkurovém skákání z roku 2019 a má za sebou celou řadu dalších obrovských úspěchů. 
 

Psali jsme: Bylo to drama. O vítězi ME rozhodlo šestnáct setin trestného bodu

 
Ve stejném roce, kdy vybojovala titul na evropském šampionátu skončila druhá ve finále Světového poháru a vyhrála CSI5* Rolex Grand Prix v Ženevě, CSI5* Longines FEI World Cup v Basileji a v Lyonu a také CSI5* Grand Prix ve Wellingtonu. V roce 2018 dvojice získala individuální stříbrnou medaili na Světových jezdeckých hrách v Tryonu a zvítězila při CSI5* v Lyonu a v Curychu. To je však jen krátký výčet úspěchu za posledních pár let.
 
Vestfálský bělouš Clooney se narodil v roce 2006 u Bernda Richtera. Jeho původ je skutečně hvězdný. Otcem je Cornet Obolensky, dědečkem ze strany matky je Ferragamo. Do stáje Fuchsových se dostal v sedmi letech.
 
„Můj otec nebyl zrovna nadšený z toho, jak vypadal. Nelíbilo se mu jeho svěšené břicho a záda. Dokonce mě na něj ani nechtěl nechat nasednout,“ vzpomínal před časem Martin na první chvíle, když se společně se svým otcem a trenérem Thomasem Fuchsem potkali s Clooneym. „Pak ale předvedl klus, a když jsem s ním skočil první skok, věděl jsem, že to bude můj nejlepší kůň.“ 
 

Nepřehlédněte: Fuchs o začátcích s Clooneym: Táta mě na něj nechtěl nechat sednout

 

Ale práce ze začátku nešla hladce. V jednom z rozhovorů uvedl švýcarský reprezentant, že bělouš se bál všeho nového, byl hodně nervózní a museli spolu tvrdě pracovat, aby se dostali, tam kde jsou. „Je to nejsilnější kůň, jakého znám, je to velký bojovník,“ řekl Martin Fuchs.
 
Foto: FEI / Christophe Taniére
Zdroj: oficiální fotobanka FEI
 




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE