reklama 11D

Hledá se bílý kůň pro Kačku. Nezvyklý příběh klasické vítězky Salt Mix

ikonka

Existuje mnoho kritérií, podle nichž si stáje na zahraničních dražbách vybírají své budoucí hvězdy. Barva však mezi ně nepatří. Vítězka Jarní ceny klisen Salt Mix je výjimkou - při její koupi v Irsku na podzim 2021 hrálo klíčovou roli právě zbarvení.
25.05.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Úspěchem v Jarní ceně klisen se bělka Salt Mix navždy zapsala mezi klasické vítěze. Příští pondělí se třídová klisna z tréninku Václava Luky pokusí v německém Hannoveru o další metu, umístění na evropské scéně blacktype. Cíl, s nímž byla kdysi kupována, však bez ohledu na dostihové výsledky už dávno splnila. Do Česka se dostala kvůli své barvě a její misí bylo utěšit jednu smutnou holčičku.

Neobvyklý příběh začal ve stájích Josefa Váni v Bohuslavi, kde se před několika lety spřátelili malá Kateřina s bílým valachem Sweet Mixem. Ona je dcerou Lucie a Bohumila Boškových, kteří u Váňových řadu let v různých rolích působili a dnes stojí za úspěšnou stájí BoKaBau s.r.o. On byl francouzskou posilou stáje Jasna a blízkým příbuzným výborného skokana Marmitona.

"Kačka chodila na Bohuslav pomáhat a zamilovala se do bělouše Sweet Mixe. Paní Váňová jí dovolila, že si ho odpoledne může na chvilku půjčit, vyčistit ho a projet se na něm. Shodou náhod to byl koník pana Miroslava Nesládka, s nímž se přátelíme, takže to věděl i majitel a já jsem mu pravidelně posílala videa," vzpomíná Lucie Bošková.

 

Čtěte také: Na koni jsem poprvé seděl ve čtrnácti. Priorita je Česko, říká Tomáš Roman

 

Jedno páteční odpoledne se Kateřina vrátila ze stáje uplakaná. Milovaný "Svíťánek" ležel ve výběhu s fatálním zraněním, které mu zřejmě přivodili jiní členové stáda, a nebylo mu pomoci. V rodině Boškových zavládl obrovský smutek, veškeré utěšování bylo dlouho marné. Uprostřed slz nakonec padlo přání: "Tatínku, kup mi prosím bílého koně…"

Bohumil Bošek byl odhodlaný dceři vyhovět, aniž si v první chvíli uvědomoval, o jak těžký úkol se jedná. Psal se podzim 2021 a v Evropě se z větších dražeb konala už jen Goffs Autumn Yearling Sale. Boškovi se spojili s bloodstock agentem Tomášem Jandou, přičemž zadání bylo prosté - koupit bělouše.

"Z mého pohledu to byla nezvyklá zakázka, z minulosti si vybavím snad jedno nebo dvě podobná zadání na základě barvy. V té době zbývala jediná dražba, ještě platily covidové restrikce a předchozí dva roky se v Irsku dražili koně jen online. Tohle byla po dlouhé době první klasická dražba a vrhlo se na ni ohromné množství kupců. Průměrná cena vzrostla snad o více než 100 procent, což bylo něco neuvěřitelného," vybavuje si Tomáš Janda.

Bude to mašina

Spolu s Boškovými si pečlivě prohlédli všechny koně, kteří byli v dražebním katalogu označeni jako bělouši. "Líbilo se nám jich třeba pět, ale všichni stáli až nesmyslné peníze. Každý na té dražbě chtěl za každou cenu něco koupit. I my jsme občas dražili výš než za normálních okolností, nebylo to však nic platné," vypráví Janda.

Když zbývali už pouze dohlášení koně a všichni bělouši prošli ringem, napadla agenta spásná myšlenka zkusit se poohlédnout po ročcích, kteří mají bílé rodiče a sami jsou označeni jinou barvou, jestli se mezi nimi přece jen nějaký bělouš nenajde.

"Byl to takový chvilkový nápad, už párkrát jsem se s něčím takovým setkal. V Irsku se plnokrevníci popisují ještě jako malá hříbata, kdy se případný bělouš ještě nedá tak dobře poznat a pro chovatele to není tak podstatná věc," vysvětluje Janda.

Řešení tajenky se nakonec skrývalo pod lotem 540. Dcera bělouše Gutaifana a trojnásobné vítězky na proutěných překážkách Tender Surprise byla sice oficiálně hnědka, ale měla dobře viditelný podíl bílých chlupů. "Otevřely se dveře boxu, ona vyšla a hned jsme věděli, že ji chceme. Měla neskutečný hrudník, takže mě už tenkrát napadlo, že to bude mašina," směje se Bošek.

Klisnu vydražili za 12 000 eur a svěřili ji do tréninku Václavu Lukovi v Bošovicích. Původní plán počítal s pojmenováním nové akvizice po nebohém Sweet Mixovi, ale Irové toto jméno neschválili, a tak uspěla druhá varianta Salt Mix.

Po sezoně do chovu

Zbytek je pro pozorné dostihové příznivce historie. Salt Mix vyhrála čtyři z pěti dosavadních startů, už loni ovládla Gerschův memoriál, posléze i Cenu zimního favorita a stala se šampionkou dvouletých klisen. První porážku kariéry utrpěla v dubnu při čtvrtém místě v Memoriálu Rudolfa Deyla, z něhož se nevrátila úplně zdravá.

"Nebyli jsme smutní z prohry, ale z toho, že po doběhu kulhala. Měli jsme o ni obavy a nevěděli, co bude dál. Salt Mix je strašně hodná, a tak si ji Kateřina mohla po dostihu povodit. Když jsme je spolu sledovali, Martina Luková mi řekla: Nebuď smutná, přesně kvůli tomuhle jsme ji kupovali. A měla samozřejmě pravdu," přemítá Lucie Bošková.

"Dcera Salt Mix opravdu zbožňuje. Nedávno natočila na Tik Tok video, kterým mě úplně dostala. Byla tam fotka, jak čistí venku Svíťánka a u toho bylo napsáno: Promiň, už musím jít, ale někoho ti sem pošlu… Vždycky se mi derou do očí slzy, když si na to vzpomenu. Věříme, že Svíťánek na ně shora dohlíží," dodává.

Salt Mix se po letošním debutu stihla dát záhy do pořádku a první květnovou sobotu si připsala Jarní cenu klisen, přestože cílovou rovinu seběhla bez ztracené podkovy a jak se po doběhu ukázalo, s drobným zraněním. "I Vašek Luka říkal, že ona má obrovské srdce. Je to neuvěřitelně tvrdá kobyla," potvrzuje Bohumil Bošek.

O zbytku sezony má jasno. "Sníme o tom, že se nám podaří získat status blacktype koně. Teď to zkusíme v německém listed a potom uvidíme, co dál. Každopádně je jisté, že po letošní sezoně Salt Mix zamíří do chovu," konstatuje Bošek.

V Grosser Preis der Hannoverschen Volksbank na 1400 metrů narazí vítězka Jarní ceny klisen na soupeřky z Německa, Francie a Anglie. Černo-bílý dres rodiny Boškových se utká mimo jiné s barvami Godolphinu, japonské rodiny Yoshidových či fotbalisty Antoinea Griezmanna. V bělčině sedle bude Jozef Bojko.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE