reklama 11B

Dokonalý den Václava Luky: V Lyonu zvítězili Global Man i Syrenka

ikonka

Den poté, co se Václav Luka zamýšlel v Podcastu EquiTV o ambicích Global Mana pro České derby, dal hřebec stáje Westminster Race Horses odpověď na dráze. V Lyonu la Soie zvítězil jistě o půl délky, večer ho napodobila i stájová kolegyně Syrenka.
25.03.2021 19:14  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12C

Se stroprocentní bilancí se vracejí svěřenci Václava Luky mladšího z Lyonu la Soie. Dvojice tříletých stáje Westminster Race Horses s přihláškami do klasických dostihů nenašla ve čtvrtek přemožitele a slaví první vítězství svých krátkých kariér. Nejprve si doběhl pro jistý úspěch hřebec Global Man a v závěru programu po velkém boji v posledních metrech uspěla i Syrenka. Oba české zástupce odjezdil Alexis Pouchin.

"V posledních týdnech se nás trochu držela smůla a už jsem z toho měl všelijaké pocity. Třeba Azov a Ideal King měli naprosto špatné průběhy dostihů. Dnes jsem ale věděl, že jdeme na start se solidními šancemi. Ještě ráno jsem se ve stáji smál, že třeba zvítězí oba a ono to tak dopadlo. Je to bomba, vyhrát v jeden den se dvěma koňmi pro stejného majitele je skvělá věc," radoval se Luka.

Bošovický trenér během pár hodin zdvojnásobil svou letošní francouzskou bilancí a po zimních triumfech Troizileta a Ideal Kinga má v aktuální sezoně na kontě už čtyři vítězství.

 

Podcast o 101. Českém derby: Na prahu sezony plné otazníků

 

Jako první se v Lyonu představil do Českého derby a St.Legeru přihlášený Global Man, nastupující jako čtvrtá sázková šance v maiden Prix Cerealiste (2150 m, 19 000 eur). Vlastní odchovanec majitele Mariana Ziburskeho dobře odstartoval a Pouchin ho usadil na průběžnou čtvrtou pozici. V posledním oblouku se začal dotahovat na vedoucí koně, v cílové rovině rozbalil pohlednou koncovku a udržel o půl délky za sebou favorita Romanella.

"Po dlouhé době jsme měli ideální průběh. Global Man odskakoval z dobrého čísla a v dostihu ukázal, že z něj může být zajímavý kůň," hodnotil Luka, který shodou okolností jen o den dříve mluvil o hřebcově potenciálu pro klasické dostihy ve speciálním vydání Podcastu EquiTV. "Je to pracovitý kůň a teprve dozrává, stále jde nahoru. Už v předchozích startech prokázal vytrvalost a stále nabírá zkušenosti, z kterých může do budoucna těžit."

Blízký příbuzný Lukových úspěšných svěřencí Glorious Eaglea a Gloriosa se vyčlenil z řad nezvítězivších na pátý pokus, letos startoval již počtvrté. Kuriozitou je, že všechny dostihy dosud absolvoval v Lyonu la Soie a kromě debutu vždy na distanci 2150 metrů. Ve francouzském handicapu byl dosud hodnocen známkou 31 kg.

Zatímco vítězství Global Mana bylo jisté, jeho stájová kolegyně Syrenka musela v posledních metrech dostihu nezvítězivších tříletých Prix Guillermain (1800 m, 19 000 eur) zabojovat. Hnědka, která stejně jako Global Man absolvovala všechny tři dosavadní starty na stejné dráze a pokaždé se umístila, strávila dostih na druhé třetí pozici blízko špice a v cílové rovině udeřila. Bojovným výkonem se dostala před dlouho vedoucího Where's The Party a v závěrečném souboji s Moai se nakonec prosadila o krátkou hlavu.

Polosestra osminásobného gr.2 vítěze ze Spojených států Itsinthepost je sice přihlášená do Jarní ceny klisen, ale pravděpodobně bude směřována 8. května do slovenské Jarnej ceny kobýl. "Myslím si, že Bratislava jí bude sedět a pojede tam se slušnými šancemi," konstatuje Luka.

Foto: France Galop




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE