reklama 11C

Azov při debutu v listed sedmý, Soumillon měl obavu ze zranění

ikonka

Odpoledne, na které bude nejlepší rychle zapomenout, prožila dvojice svěřenců Václava Luky mladšího v Chantilly. Tříletý Azov po vypuštěném závěru finišoval sedmý v listed, Ideal King naopak doplatil na startu v prvních metrech svého dostihu.
18.03.2021 16:44  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Debut nejlépe hodnoceného dvouletka loňské sezony Azova na francouzské blacktype scéně skončil zklamáním. Hřebec majitele Viktora Tymošenka doběhl na přímé dráze v Chantilly sedmý v listed Prix Ronde de Nuit (1100 m, 55 000 eur). Azovovy šance relativizovala už před startem těžká dráha, svěřence Václava Luky mladšího navíc opět potkal nepříliš šťastný průběh dostihu.

Hned po vyskočení z boxů se srazil s jedním ze soupeřů a nechal se na vnější straně jen obtížně držet. 300 metrů po startu poslal Christophe Soumillon Azova křížem přes celé pole k vnitřní bariéře a ztratil riskantním manévrem poměrně dost prostoru.

Ještě 300 metrů před cílem byl Azov v čele, ale posléze ho začali míjet soupeři. Soumillon si nebyl jistý, zda je hnědák v pořádku, dvakrát se ohlédl za sebe a nechal ho s položenýma rukama procválat cílem asi jedenáct délek za první Hastalavistababy. Vítěz Azovova letošního debutu v Cagnes-sur-mer Identified uzavřel doběh s dvacetidélkovou ztrátou na pole.

 

Čtěte také: David Liška ukončil kariéru. Už to prostě nešlo, tělo bylo proti, říká

 

"Christophe měl pocit, že Azov necválá čistě na zadek. Proto do něj ve finiši už nestrčil a jen dojel do cíle. Po doběhu se kůň zdá být v pořádku, ale je fakt, že má na zadní noze ranku. Těžko říci, zda k ní přišel při tom incidentu po startu nebo během dostihu. Z měkké dráhy jsem měl už před startem obavy, rychlíky jako on stojí tahle půda hodně sil," řekl Luka serveru Jezdci.cz.

Mimo dotované pozice skončila bošovická výprava i v závěrečné classe 3 Prix du Noyer (1900 m, 21 000 eur), v jejímž závěru sice Ideal King pod Eddym Hardouinem srdnatě likvidoval hrozivou vstupní ztrátu, ale jeho koncovka stačila jen na šesté místo asi dvě délky od vítěze Hot Speeda.

"Zůstal lehce v boxech a v poli sedmnácti koní je to z předposledního místa naprosto bez šance. Je neskutečné, co všechno dokázal ještě dohnat, ale dostih byl ztracen už po startu," shrnul Luka.

 

Krátce z turfu

 

Chuchle Arena Praha ve čtvrtek potvrdila, že ruší první dva plánované dostihové dny 5. a 18. dubna. Se zahajovacím mítinkem počítá za optimální situace v neděli 25. dubna, uvedl pražský pořadatel v tiskové zprávě. "Jockey Club ČR u orgánů státní správy prověřuje možnosti zahájení letošní dostihové sezony. Finančně podpoří její úvodní část, která bude redukována na nejdůležitější termíny, tzn. v Praze na klasické dostihy a jejich předzkoušky: 25. dubna – Memoriál prof. Václava Michala, 16. května – Velká jarní cena, 5. června – Velká červnová cena a 27. června – České Derby. Konkrétní propozice těchto dostihových dnů ještě musí schválit Rada Jockey Clubu ČR," napsala Chuchle Arena Praha.

Dostihový spolek oznámil pokračování spolupráce s holdingem BICZ, který bude i v letošním roce titulárním partnerem Pohárů BICZ holding a speciálního šampionátu pro dostihové jezdce – BICZ Jockey Cup 2021. Oznámení přichází tři dny poté, co byla podepsána nová smlouva se Slavií pojišťovnou jako titulárním partnerem Velké pardubické.

Na snímku: Azov (vlevo) doma v Bošovicích, foto: Pavla Pechmanová




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE