reklama 11D

Ve Slatiňanech zachránili unikátní fotografie, muzeum čeká nová tvář

ikonka

Více než 3000 historických záběrů koní a hřebčínů se podařilo zrestaurovat a digitalizovat na zámku Slatiňany. Velkou část sbírky si můžete prohlédnout na internetu už nyní, zároveň můžete přispět k bližší identifikaci koní a lidí na řadě fotografií.
22.03.2021 09:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12C

Následník trůnu František Ferdinand d’Este na dostizích ve Velké Chuchli, scény z Národního hřebčína Kladruby nad Labem, plemeníci v Písku a Tlumačově, ale i momentky z dnes již zaniklých chovů na Slovensku. To je jen několik z více než 3000 záběrů, které před lety shromáždil a zachránil hipolog profesor František Bílek.

Unikátní sbírka skleněných negativů uložená na zámku Slatiňany byla nedávno kompletně za více než 800 000 korun vyčištěna, restaurována, digitalizována, přebalena a uložena do klimatizovaného depozitáře. Prvních bezmála 2000 snímků je již zveřejněno na portálu eSbirky.cz, kde si je může prohlédnout široká veřejnost. Stačí na oficiální stránce zadat do vyhledávání heslo "Slatiňany".

"Ne vždy se podařilo identifikovat zachycené události a koně, většina popisků se bohužel nedochovala, anebo byly velmi strohé z původní krabičky popsané prof. Bílkem. V minulosti došlo i k pomíchání negativů mezi krabičkami. Budeme rádi, pokud se mezi odbornou koňařskou veřejností najdou další informace a podrobnosti ke koním, lidem a událostem na snímcích," říká kastelán zámku Slatiňany Jaroslav Bušta.

Fotografie byly nasnímány na materiál velkého formátu, díky čemuž se zachovaly ve vysoké kvalitě. Pocházejí vesměs z první poloviny 20. století a velkou část fotografoval Rudolf Bruner-Dvořák, který je u nás považován za zakladatele reportážní fotografie. Kromě zootechnických záběrů jednotlivých koní se zachovala i řada momentek z výběhů a stájí.

Zastoupen je i sport, konkrétně parkur, spřežení nebo dostihy - například Velká pardubická nebo Československé derby 1938, které vyhrál napajedelský odchovanec Alcazar s žokejem Jiřím Eschem. Menší část snímků zachycuje portréty chovatelů a majitelů koní. Snímky byly pořízeny ve významných hřebčínech a hřebčincích v Čechách (Kladruby, Písek, Nemošice), na Moravě (Tlumačov), na Slovensku (Prešov, Nitra, Topoľčianky) či dokonce v dnešním Slovinsku (Lipica).

Zatímco místa vzniku většiny záběrů jsou objasněna, identifikace konkrétních koní zejména na zootechnických snímcích je o poznání těžší. Pokud víte cokoli bližšího k některým záběrům, můžete se ozvat na e-mail slatinany@npu.cz.

Prof. PhDr. MUDr. František Bílek, DrCs (1885–1972) působil více než tři desítky let jako profesor zootechniky na Českém vysokém učení v Praze. Výrazně se zasloužil o záchranu starokladrubských vraníků i Koní Převalského. Po roce 1946 stál u vzniku Státního hipologického muzea na zámku ve Slatiňanech, kam bylo svezeno množství uměleckých děl a historických artefaktů s koňskou tematikou.

Státní zámek Slatiňany ve správě Národního památkového ústavu, který je od roku 2001 národní kulturní památkou, prošel v posledních čtyřech letech rozsáhlou rekonstrukcí a obnovou za 134 milionů korun. V rámci projektu byla obnovena fasáda, okna a dveře zámecké budovy, místnosti v přízemí východního křídla či venkovní lodžie, která byla zbouraná v 50. letech minulého století. Obnovena byla také zahrada, jezírko, altány i dětské hospodářství – unikátní soubor roubenek určených pro výchovu a vzdělávání šlechtických dětí.

"Prezentace zámku je nyní vedena na několika liniích, a to jako aristokratické sídlo s bohatě zařízenými interiéry a příběhem knížecího rodu Auerspergů, kteří nechali vystavět i vedlejší stáje pro stovku koní. Dále je prezentována zahrada jako dílo zahradního umění konce 19. století s vlivem anglické krajinářské školy," vysvětluje Jaroslav Bušta.

Hipologické muzeum v severním křídle zámku čeká výrazná rekonstrukce. "Návštěvníci se mohou těšit i na předměty, které dosud nemohli spatřit, protože byly schované v depozitáři. Momentálně probíhá velká revize, inventura mobiliáře a nová katalogizace sbírek, abychom je dokázali lépe prezentovat," dodává Bušta.

Loni byla opravena severní chodba, nyní se chystá stavební obnova interiérů, příprava a instalace vlastní hipologické expozice. Na její znovuotevření si proto návštěvníci budou muset ještě nějaký čas počkat. "Vše samozřejmě záleží na financích, ale pevně věřím, že tato jedinečná expozice bude moci brzy návštěvníky přivítat. Aspoň malou náhradou budiž pro následující období online zpřístupnění souboru historických fotografií," uzavírá Jaroslav Bušta.

Foto: zámek Slatiňany / Národní památkový ústav




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE