reklama 11A

Equinews: Opatrný vítězem GP v Chuchli. Kratochvíl triumfoval v Lysé

ikonka

Pražský Světový pohár v parkurovém skákání nemohl dopadnout lépe. Grand Prix v Chuchle Areně ovládl Aleš Opatrný. – Jan Kratochvíl vyhrál na závodišti v Lysé nad Labem svou osmou Prvomájovou steeplechase v řadě. Sledujte další díl pořadu Equinews!
04.05.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Opatrný s Gentlemenem potvrdili skvělou formu při CSI2*-W v Chuchli

Aleš Opatrný opět dokázal, že by pro něj start na olympiádě v Tokiu mohl být nejen o účasti, ale také o šanci na dobré umístění. Podruhé v krátké době totiž vyhrál soutěž Grand Prix v rámci mezinárodních závodů. V Chuchli šlo navíc o Světový pohár.
 
Do hlavní soutěže parkurového mítinku CSI2*-W Prague Arena ve Velké Chuchli nastoupilo v neděli 2. května čtyřicet dvojic. Překážky měly výšku od 140 do 160 centimetrů a kurz nabízel hned několik technických pasáží.
 
V základním kole mělo mnoho jezdců potíže s dvojskokem, který byl na distanci s triplbarem. Problémy dělala i závěrečná pasáž složená ze tří skoků, přičemž prvním z nich byla obávaná překážka v designu české vlajky. Své naděje na bezchybný výkon právě na tomto skoku ztratili vedle dalších účastníků i dva čeští reprezentanti Ondřej Zvára a Emma Augier de Moussac. Parkur byl také poměrně dlouhý a některým dvojicím tak mohly v závěru dojít síly. 
 
Základní část soutěže překonalo bez penalizace devět dvojic, a ty postoupily do rozeskakování. Mezi nimi byl i jeden český zástupce – Aleš Opatrný. Na parkuru sedlal valacha Gentlemena vh Veldhof a před startem v rozeskakování se obával především dvou velmi rychlých polských reprezentantů. Po vítězstvích v rámcových soutěžích si dojeli pro druhé a třetí místo. Druhý nejrychlejší v cíli byl s časem 37,11 vteřiny Jaroslaw Skrzyczynski, který sedlal hřebce Jericha. Na stupínek pro třetího umístěného vystoupal Krzysztof Ludwiczak. Ten se představil s hřebcem Niko a dokončil rozeskakování v čase 37,97. 
 
Ale nakonec to byl právě český reprezentant, který se radoval z vítězství. Trasu rozeskakování absolvoval Aleš Opatrný v sedle Gentelemena v čase 35,58 sekundy a svým soupeřům tak ujel o více jak vteřinu. 
 
Kolbiště Chuchle Areny Praha dlouho prázdné nezůstane. Již od 5. do 9. května na něm proběhne další důležitý parkurový mítink CSIO3* CET Prague Cup, který má hned dva sportovní vrcholy – páteční Pohár národů a nedělní Grand Prix. 
 
Členové českého reprezentačního A-kádru se potřebují předvést opět v co nejlepším světle, jelikož z pěti potenciálních adeptů do Tokia odjedou pouze čtyři. Závody kategorie CSIO3* v Praze jsou přitom jedněmi z mála, při nichž se letos všichni potkají na stejném kolbišti. Kdo z nich se podívá na olympiádu, to se rozhodne definitivně koncem června.
 

Kratochvíl dál vládne Lysé. Nejlepší momenty Prvomájové steeplechase

Zatímco loni musela Prvomájová steeplechase ustoupit pandemii covidu-19 a byla odložena na léto, letos se tradiční vrchol dostihové sezony v Lysé nad Labem běžel ve svém termínu. Sedmičlenné pole si poradilo se všemi nástrahami bravurně.
 
Diváci sice museli v sobotu 1. května kvůli vládním omezením zůstat doma, ale početná startovní pole opět dokázala, jak velkému významu se dostihy na výborně připraveném závodišti uprostřed polabských lesů těší.
 
Hlavní otázkou před letošním ročníkem Prvomájové steeplechase bylo, zda bude pokračovat unikátní vítězná série z minulých sedmi let, kdy prestižní dostih vyhrávali pouze žokej Jan Kratochvíl a trenér Josef Váňa starší. Ti se v zimě po mnohaleté spolupráci rozešli a tentokrát nastoupili proti sobě jako soupeři. Váňa měl v dostihu dva svěřence, horkého favorita Aenease a předloňského vítěze Power Zara. Kratochvíl jel šestiletou klisnu Antalgique v barvách svého nového zaměstnavatele, stáje Lokotrans.
 
Prvomájová steeplechase měří 4200 metrů a obsahuje 22 překážek. Součástí jejího kursu jsou všechny významné skoky závodiště Lysá nad Labem včetně irské lavice, zahrádek, Karlova vodního příkopu či tribunního skoku. Sedmičlenné pole si poradilo se všemi nástrahami bravurně a do cíle se dostali všichni koně. Více než kdykoli předtím tak rozhodovaly taktika a jezdecké výkony.
 
Dostih rozběhl ve svižném tempu Power Zar s Váňovým novým stájovým jezdcem Pavlem Složilem mladším. Za ním se držel účastník loňské Velké pardubické Bugsie Malone a blízko cválala také Antalgique s Kratochvílem, která své jediné vítězství slavila loni právě v Lysé nad Labem.
 
Aeneas začínal s Josefem Bartošem na chvostu pole a jen pomalu si lepšil pozici. Kratochvíl si hlídal špici a v závěrečném okruhu nastoupil. Už v posledním oblouku se ujal vedení a začal utíkat soupeřům. Aeneas se sice blížil a v cílové rovině přišel se svou tradiční koncovkou, ale to už měla Antalgique potřebný náskok a senzační vítězství nepustila.
 
Svěřenkyně trenéra Luboše Urbánka zvítězila jistě o 2 1/4 délky před Aeneasem, třetí doběhl Bugsie Malone a čtvrté peníze získal třináctiletý veterán Larizano. Jan Kratochvíl tak vyhrál svou osmou Prvomájovou steeplechase za sebou. Od roku 2014 triumfoval dvakrát s Rabbit Wellem a Theophilosem a po jednom úspěchu přidal s Ange Guardianem, Power Zarem a Forever Dryem.
 
Tandem Kratochvíl – Urbánek slavil v Lysé nad Labem ještě jedno vítězství. V závěrečných Proutěných překážkách Tipsport se radovali díky čtyřletému hnědákovi Frenkimu. Valach stáje Castor při svém překážkovém debutu utekl dlouho vedoucímu Skyline Runnerovi o 9 délek.
 
Vrcholem rovinové části programu byl Memoriál Chrise Richnera za podpory přátel a společnosti Charvát Group. Na trati 1700 metrů se krásný finišem prosadila pětiletá černá hnědka Sixte s jezdkyní Alenou Plimlovou. Klisna stáje Vocetka zdolala o rok mladší Secret Passion a Dargelton Lady.
 
Foto: Tomáš Holcbecher



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE