reklama 11C

Equinews: Prověrka před olympiádou. Čeští jezdci v Římě a v St. Tropez

ikonka

Čeští parkuroví reprezentanti mají za sebou starty na mezinárodních závodech pětihvězdičkové úrovně, které byly velmi důležitou zkouškou před blížícími se olympijskými hrami v Tokiu. V Římě náš národní tým vybojoval sedmou příčku. Více v Equinews!
03.06.2021 10:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Češi v Římě obstáli. V Poháru národů obsadili mezi elitou sedmé místo

Členové české parkurové reprezentace se během posledního květnového víkendu zúčastnili prestižních závodů CSIO5* v Římě. V pátek 28. května na ně čekala těžká prověrka v podobě soutěže Poháru národů.
 
Dvanáct národních federací pojalo start v této soutěži jako olympijský test, čemuž odpovídaly sestavy jejich družstev. Český tým zaznamenal v prvním kole celkem osm trestných bodů, které inkasoval Ondřej Zvára ve dvojici s hřebcem Cento Lanem. Výborný výkon předvedl Kamil Papoušek. Ten v sedle píseckého plemeníka Warnesse potvrdil formu posledních týdnů a do cíle dovezl nulu. Čistým výkonem pak podržel družstvo také nejzkušenější člen Aleš Opatrný, který sedlal valacha Forewera. Výsledek Emmy Augier de Moussac s klisnou Divou měl hodnotu devět trestných bodů a jako nejhorší výkon v týmu se nezapočítával.
 
Češi se v polovině soutěže dělili o třetí průběžnou příčku a postoupili tak do elitní osmičky, kterou čekalo druhé kolo. V něm se škrtal opět výsledek Emmy Augier de Moussac, jež po neposlušnosti klisny Divy svou jízdu vzdala. Výborně si vedl Ondřej Zvára s Cento Lanem, který na výškových překážkách nechyboval, ale bohužel zaznamenal penalizaci na vodním příkopu. Kamil Papoušek zapisoval s Warnessem tentokrát 8 trestných bodů. Aleš Opatrný v sedle Forewera měl o chybu méně. Celkem tedy dokončivší trojice nasbírala sedmnáct trestných bodů, které nakonec znamenaly sedmé místo. 
 
Z vítězství se radovali Belgičané. První příčku jim zajistil Gregory Wathelet v sedle hřebce Nedava, když čistým výkonem v rozeskakování porazil o více než půl minuty rovněž bezchybnou Němku Kendru Clariciu Brin-kop s klisnou Kastelle Memo.
 
V nedělní dvoukolové Grand Prix se představili Kamil Papoušek a Aleš Opatrný, kterému vyšla jízda s Forewerem o poznání lépe, přesto se však s dvěma chybami nedostal do druhého kola. Kamil Papoušek s Warnessem inkasoval dvaadvacet trestných bodů, a ty jej odsunuly na konec výsledkové listiny. 
 
Obě kola soutěže překonaly bez jediného trestného bodu tři dvojice, z nichž dvě reprezentovaly USA. Jessica Springsteen s hřebcem Don Juan van de Donk-hoeve cílem projela v čase 45,15, což bylo o necelé tři desetiny pomaleji než její krajanka Laura Kraut s valachem Baloutinue. Vítězem se stal Němec David Will. Ten zajel v sedle valacha C Vier 2 taktéž dvakrát bezchybně, a navíc v bezkonkurenčně nejlepším čase 42,34 sekundy.
 

Prague Lions v St. Tropez skončili čtvrtí. Do Playoffs míří Fredricson

K třetímu dějství seriálu Global Champions se světová parkurová elita sešla na pobřeží Středozemního moře. Mítink se konal během posledního květového víkendu v Ramatuelle nedaleko St. Tropez, kde se dařilo týmu Prague Lions.
 
Pražští lvi vstoupili do ligové soutěže týmů v sestavě Sergio Alvarez Moya a Anna Kellnerová. První jmenovaný jezdec sedlal třináctiletého valacha Alama, a kurz s překážkami do 155 centimetrů překonal bez trestných bodů. Nulu pak zapsal se stejným koněm i v druhém sobotním kole. 
 
Českou reprezentantku, která inkasovala s klisnou Catch Me If You Can dvanáct trestných bodů, vystřídal pro druhé dějství soutěže Global Champions League Niels Bruynseels na dvanáctiletém valachovi Delux Van T&L. Belgičan předvedl bezchybný výkon a Prague Lions, kteří byli v sobotní části soutěže nejlepší ze všech, obsadili nakonec výbornou čtvrtou příčku.
 
O nejvyšším bodovém zisku se rozhodovalo mezi členy Valkenswaard United a Shanghai Swans. Oba tyto celky přicházely do druhého kola s nulou a oba shodně v druhých jízdách nasbíraly osm trestných bodů. Ke slovu tak přišel součet dosažených časů. Díky němu se nakonec radovali zástupci Valkenswaard United, které v St. Tropez úspěšně reprezentovala Australanka Edwina Tops-Alexander na klisně Identiti Vitseroel. Jejím týmovým kolegou byl Peder Fredricson, který sedlal svého nejlepšího koně, belgického valacha H&M All In. 
 
Tomuto aktuálně nejlepšímu švédskému reprezentantovi se dařilo i v podvečerní Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů. Nejen, že spolu s běloušem Catch Me Not S patřili k šesti dvojicím, které předvedly v základním kole bezchybný výkon, ale dokázali zajet čistě také rozeskakování. To se povedlo už jen krajanovi Henrikovi von Eckermannovi s belgickým valachem Kingem Edwardem. O vítězi tak rozhodl opět dosažený čas. O jednu sekundu byl rychlejší Fredricson a po triumfu Valkenswaard United si připsal i vítězství v prestižní Velké ceně Longines Global Champions Tour.
 
Olympijský medailista z Ria se tak zařadil po bok Nielse Bruynseelse a Oliviera Robertse, což jsou jistí účastníci Super Grand Prix při Global Champions Playoffs v Praze. Ta se uskuteční v libeňské O2 areně v druhé polovině listopadu. 
 
Foto: se souhlasem Global Champions, zdroj: fotobanka GC



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE