reklama 11C

Equinews: Dostihová sezona 2021 začala, trendem byly těsné doběhy

ikonka

Hnědka Devoir Rien z vlastního chovu Jiřího Charváta potvrdila pozici favoritky Jarní ceny klisen. V Chuchle Areně Praha se rozběhla i klusácká dostihová sezona. Hlavní dostih ovládl Dark Look s Mykolou Volfem. Podrobnosti nabízí pořad Equinews.
20.04.2021 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Devoir Rien s Janem Vernerem ovládla Memoriál Rudolfa Deyla v Mostě

Na Hipodromu Most v neděli 18. dubna odstartovala letošní dostihová sezona v České republice. O dva týdny později než předpokládala původní termínová listina a podobně jako loni v režimu výkonnostních zkoušek s vyloučením divácké veřejnosti, zato s účastí majitelů startujících koní.
 
Prvním vítězem roku 2021 se stal sedmiletý Kissi Sturm v sedle s žokejem Jakubem Pavlíčkem, který je zároveň valachovým chovatelem. Reprezentant dostihové stáje Kissi přišel v závěru trojkové Ceny zahájení dostihové sezony s nejúdernější koncovkou a dostal se jistě před Top Guna a Wlastinu. Při svém vítězném finiši však poškodil dva soupeře, a tak Jakub Pavlíček zároveň obdržel první letošní sankci za tísnění.
 
V centru pozornosti však byli tradičně především tříletí koně, kteří bojují o co nejlepší handicapové známky před jarními klasickými dostihy a vzhledem k termínovým posunům kvůli vládním opatřením je na ně upřen ještě větší tlak než obvykle.
 
Do 47. Memoriálu Rudolfa Deyla společnosti Tipsport nastupovalo deset klisen včetně dvojice zimních královen Muguruzy a ve dvou startech neporažené Devoir Rien, která poprvé v kariéře zamířila jinam než do Bratislavy.
 
Po startu se na špici objevila trojice Solid Evidence, Force One a Rabbit Coulsty. Favoritky se usadily v blízkém druhém sledu kolem pátého místa. Devoir Rien cválala u bariéry a v těsném závěsu za ní byly také další šancové aktérky Giannina, Sparkle Shout a Muguruza.
 
Klíčový moment přišel při točení do cílové roviny. Žokej Jan Verner v sedle Devoir Rien pohodlně podjel soupeřky vnitřní stoupou a favoritka ze stáje Dr. Charvát se rázem ocitla v čele. Verner jezdil jen rukama a Devoir Rien se začala zbytku pole vzdalovat.
 
U bariéry jdoucí Muguruza nedokázala zrychlit, ale na vnější straně přišel speed Gianniny a zejména hnědky Sparkle Shout. Jiří Palík rozhýbal klisnu Evy Nieslanikové k velkému finiši, ale Devoir Rien ještě dokázala zrychlit a pohlídala si jisté vítězství o krk. Třetí finišovala Giannina před Rabbit Coulsty a Muguruzou.
 
Devoir Rien je vlastní odchovankyní majitele Jiřího Charváta, pro kterého ji ve Dvorcích na Bruntálsku připravuje Pavel Tůma. Ve stejných barvách běhala už její matka Dumnonia, která v sedle s Janem Vernerem vyhrála českou i slovenskou Jarní cenu klisen. Devoir Rien zůstává ve třech startech neporažená a potvrdila pozici hlavní favoritky Jarní ceny klisen.
 
Zajímavým dostihem byla také trojková Cena tříletých vytrvalců na 2200 metrů s třinácti koňmi přihlášenými do klasických dostihů. Jako favoritka odskakovala loni jednou vítězná Kanada, pravá sestra stříbrných z derby Krasavy a Kristiana.
 
Mezi zajímavými debutanty nechyběl za 120 000 eur získaný Gott nebo další nositel zajímavého původu Brilliant Star. Právě syn hřebce Sea The Stars ze stáje Lokotrans byl aktérem nervózní předehry, když prorazil startovací box, ale nechal se včas odchytit svým jezdcem Martinem Laubem.
 
O svižné tempo se postaral hřebec Dream Big, ale už na protilehlé rovině na něj začali tlačit Zoriyman a zejména ryzák Locomotive, kterého Radek Koplík poslal brzy do čela. Svěřenec trenéra Grega Wroblewského ze stáje Wieslaw Jakub Kartus odskočil o dvě délky a zavedl pole do cílové roviny. Tam svůj náskok dál navyšoval, a nakonec zvítězil lehce o 7 délek. Nejvíce se mu přiblížil Brilliant Star, který obsadil druhé místo před Famous Catini a Zoriymanem. Kanada doběhla sedmá.
 
Krásný souboj o vítězství se odehrál v posledních metrech Memoriálu Jaroslava Podolana na 2000 metrů. V cílové rovině se už zdálo, že dlouho vedoucí Grigri de Lancray s Vendulou Korečkovou dovede své sólo do vítězného konce, ale nakonec neodolal drtivému útoku českého odchovance Orpheuse s Petrem Foretem. Šestiletý valach z tréninku Evy Záhorové triumfoval po tuhém boji o nos. Třetí skončil Orleano.
 

Držitel klasické trojkoruny Pamino tentokrát nestačil na Dark Looka

Malá, ale kvalitní startovní pole byla k vidění na zahajovacím klusáckém mítinku v Chuchle Areně Praha. Kromě domácí špičky přicestoval i v Německu působící trenér Robert Pletschacher, který slavil na pražské dráze velké úspěchy už v loňském roce.
 
Do hlavního dostihu zahajovacího mítinku konaného v sobotu 17. dubna, Pražské dubnové ceny na 2180 metrů, odskočila po škrtu valacha Varenne Venus pětice starších klusáků. Do sezony zde vstoupil držitel klasické trojkoruny Pamino, který v sulce se svým majitelem Zdeňkem Škobisem loni vyhrál pět ze šesti startů a nyní poprvé měřil síly se staršími koňmi.
 
Silným soupeřem mu měla být zejména v Německu rozběhaná hnědka Ready To Race, kterou po delší době vedl její trenér a majitel Alle Loman. Mezinárodní příchuť dávala chuchelskému vrcholu účast německého valacha O.M. Dustin.
 
O tempo se podle očekávání postaral osmiletý Gaudi Boko s Pavlem Vávrou. Škobis usadil Pamina na druhém místě a v těsném závěsu za ním se držela Ready To Race. Když se Škobis v posledním okruhu rozhodl jít na protilehlé rovině dopředu, připravená byla i Ready To Race a zezadu zareagoval na zrychlení nejlepších i loňský trojnásobný vítěz Dark Look.
 
Schylovalo se k velkému duelu, ale už v oblouku se ukázalo, že Ready To Race nasazenému tempu nestačí a souboj o vítězství se smrskl na dvojici Pamino a Dark Look. Úřadující derby-vítěz podal bojovný výkon, ale osmiletý Dark Look s Mykolou Volfem se v posledních metrech přece jen dostal před něj a po tuhém boji o hlavu zvítězil. Třetí Ready To Race ztrácela čtrnáct délek. Dark Look, který hájí barvy stáje Sochor s.r.o., vyklusal kilometrový čas 1:16,7.
 
Zdeněk Škobis a stáj Viktoria si spravili chuť ve druhém vrcholu dne, Prix Gamelia Dub’s pro francouzské klusáky. Šestiletý Fairway ve vyrovnané sestavě ukázal nejlepší formu a zvítězil lehce o 2 1/4 délky před německým valachem Fandjo a spolehlivým Embargo d’Ukraine, který startoval s 20metrovou distanční výhodou.
 
Další dostihový den je na programu 1. května v Bravanticích. o Chuchle Areny Praha se klusáci vracejí 15. května.
 
Foto: Karel Rozboud



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE