reklama 11D

Equinews: Písařík má Cenu Eliota. Šulek zářil v Grand Prix Jana Kutěje

ikonka

Ve dvou předních jezdeckých centrech se parkurová sezona uzavírá vždy druhý říjnový víkend při tradičních mítincích. V Chuchle Areně Praha proběhl čtvrtý ročník Ceny Eliota. V Equine Sport Centru Olomouc pak desátý ročník Grand Prix Jana Kutěje.
11.10.2022 15:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Adam Písařík je čtvrtým vítězem parkurové Ceny Eliota v Chuchli

Cena Eliota se v Chuchle Areně Praha koná od roku 2019 jako připomínka olympijského vítěze Františka Ventury. Současně se jednalo už počtvrté o symbolické zakončení parkurové sezony v tomto areálu.
 
V Ceně Eliota 2022 se sešla velmi kvalitní sestava účastníků, mezi nimiž nechyběli i členové reprezentačního A-kádru. Jedním z nich byl Filip Doležal se svojí stájovou jedničkou Coup de Coeur GP Madame Z. 
 
Ten jako první dokázal překonat finále hlavní soutěže s výškou překážek 145 centimetrů bez penalizace, ale bohužel měl čtyři trestné body ze základního parkuru, a tak skončil až pátý za německým jezdcem Manuelem Prasusem s Cadillacem, jenž pro změnu do závěrečné části soutěže nastupoval s nulou na bodovém kontě, ale napodruhé jednou chyboval. Jelikož měl lepší čas než Doležal, umístil se čtvrtý.
 
Dvě čisté jízdy předvedl Adam Písařík na klisně Imandra de Laubry. Na startu však zbývaly ještě dvě dvojice, které se pokusily tohoto dvacetiletého jezdce reprezentujícího Horse Park Stables překonat. Předloňský vítěz Ceny Eliota Aleš Opatrný sedlal Dialektra a už to vypadalo, že se mu podaří strhnout vítězství na svoji stranu. Jenže shodil úplně poslední překážku, což jej v kombinaci s časem 44,11 zařadilo na průběžné druhé místo. 
 
Petra Pařenicová se Zetou 2 jela také velmi svižně a riskantní jízda jí vycházela až téměř do konce. Bohužel také se jí osudným stal závěrečný skok. Časomíra jí v cíli ukázala hodnotu 44,24 a musela se tedy spokojit s pomyslným bronzem. Adam Písařík se tak zařadil po bok Ondřeje Zváry, Aleše Opatrného a Matěje Kotalíka, kteří Cenu Eliota vyhráli v předešlých letech.
 

Olomoucká Grand Prix Jana Kutěje ve znamení slovenských úspěchů

Neodmyslitelnou součástí závěru parkurové sezony v Equine Sport Centru Olomouc je Grand Prix Jana Kutěje. Ta se koná tradičně ve dvou dnech a ve třech kategoriích. Do nedělního vrcholu mítinku se jezdci musí kvalifikovat při sobotních startech.
 
Do finále druhého kola desátého ročníku Grand Prix Jana Kutěje na úrovni stupně obtížnosti L**, s překážkami do 120 centimetrů, postupovalo deset dvojic a osmi z nich se podařilo zopakovat bezchybnou jízdu ze základní části. Igor Šulek s valachem Lafibolusem byl výrazně rychlejší než všichni ostatní. Soupeře na druhém a třetím místě předjel o více jak dvě a čtvrt sekundy. 
 
Na střední úrovni, kdy byl parkur postaven na výšce 130 centimetrů, se Igor Šulek opět dostal mezi nejlepší trojici. Tentokrát s Castellem skončil třetí, když ve finále soutěže jednou chyboval. Druhá skončila Natálie Očenášková v sedle Salou Z, jež pro změnu měla jednu chybu v základní části. Napodruhé již nezaváhala, a dokonce měla nejrychlejší čas. Výsledek jí však stačil jen na druhé místo, neboť Slovenka Michaela Gáliková s Korinou zvládla jako jediná předvést dvě čisté jízdy a zaslouženě tak zvítězila.
 
I do třetice putovala cena za první místo k našim východním sousedům, a to znovu zásluhou Igora Šulka. Ten v hlavní kategorii Grand Prix Jana Kutěje na úrovni ST**, kdy překážky dosahují 140 centimetrů, s valachem Wavo Aramisem zajel dvakrát bez penalizace a díky nejlepšímu finálovému času si připsal druhý triumf v jeden den. 
 
O 52 setin uteklo prvenství Jiřímu Hruškovi na Reiky, o dalších šest setin byla pomalejší Natálie Ulčová s Demontem. Čtvrtou dvojicí, která nezaznamenala žádný trestný bod, byl Martin Šoupal s Cornechaccou. 
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE