reklama 11D

Equinews: Dostihy opět s publikem. Červnový handicap pro Storm De Nuit

ikonka

Chuchle Arena Praha hostila první cvalové dostihy s diváckou účastí. Vítězství v Červnovém handicapu ukořistila Storm De Nuit. – Klusáckou Velkou červnovou cenu hlavního města Prahy ovládl dvanáctiletý veterán Un Nuage d’Osmoz. Sledujte Equinews!
23.06.2020 09:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

PODÍVETJTE SE NA POŘAD EQUINEWS ZDE - KLIKNĚTE!

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Chuchle viděla boj klisen, triumf Kmotra i nejmladší českou majitelku

Týden před klasickou Velkou jarní cenou se v Chuchle Areně Praha konal pestrý cvalový program pro různé kategorie koní. Kromě Červnového handicapu se konalo několik zajímavých dostihů tříletých, to všechno letos poprvé za účasti diváků.
 
Chuchle Arena Praha hostila v neděli 21. června obnovenou premiéru. Měsíc po zahájení letošní mimořádné sezony mohli na centrální rovinové závodiště poprvé zamířit i diváci, kteří dorazili v hojném počtu a po dlouhé době vytvořili pravou dostihovou atmosféru.
 
Vrcholem dne byl dvojkový Červnový handicap na 1800 metrů s vyrovnanou sestavou čtyřletých a starších koní. O tempo se trochu překvapivě postaral šestiletý Orssio, který se po krátkém přetahování s žokejem Petrem Foretem dostal na špici a brzy odskočil o několik délek.
 
Hnědákovi stáje Hrubý však v cílové rovině došly síly, třináct aktérů se roztáhlo po celé šíři dráhy a nabídli natěšeným divákům dramatický souboj až do posledních metrů. V polovině cílové roviny se začala prosazovat hnědka Storm De Nuit pod Adamem Florianem. Na distanci však začala bočit a nabídla šanci zvenčí letící Boruvce, zatížené pouhými 49 kilogramy.
 
Už se zdálo, že útok svěřenkyně Martiny Havelkové se ukáže jako rozhodující, ale Adamu Florianovi se podařilo Storm De Nuit srovnat a čtyřletá klisna stáje Cardboard z tréninku Zdeňka Seménky nakonec o krátkou hlavu zvítězila. Třetí doběhla sedmiletá Celine My Heart před Let Firem a Red Persianem. Pro Storm De Nuit to bylo třetí vítězství kariéry, na úrovni II. kategorie uspěla už loni.
 
Nezvyklá podívaná se naskytla divákům v mílové Ceně CK Martin Tour pro tříleté koně. Trenér Václav Luka mladší vyslal do dostihu pětici koní a už v paddocku působila bošovická výprava mimořádně silným dojmem. Potvrdilo se to i v samotném dostihu, ve kterém si Lukovi svěřenci rozdělili první tři příčky.
 
Ještě na distanci se schylovalo k vítězství start – cíl hřebce Prince Of Havana, ale v samém závěru se přes něj dostala teprve podruhé startující ryzka Red Dynamite pod Davidem Liškou a po boji o půl délky zvítězila. Třetí finišovala Party Star. Klisna stáje Westminster Race Horses si udržela neporazitelnost a v dalších startech už zřejmě narazí na špičku tříletého ročníku.
 
Svůj dostih měli v neděli také dvouletí koně. V Ceně prvních nadějí na 1200 metrů ukázal potenciál hřebec Kmotr ze stáje Statek Blata Český Ráj I. Debutující svěřenec Heleny Vocáskové si v sedle s Beysimem Ferhanovem pohrál s konkurencí a odkázal tréninkového kolegu Dragon Arrow na druhé místo. Třetí příčku bral Zoriyman.
 
Emotivní doběh měla pětková Cena Tipsportu na 2400 metrů. Šestiletý Aido utekl soupeřům o 5 délek a udělal obrovskou radost celé rodině Vernerových. Mohutně oslavující žokej Jan Verner totiž zajistil nejen první trenérský úspěch svému bratrovi Vladimírovi, ale i vítěznou premiéru své dcery Viktorie v roli nejmladší české majitelky dostihových koní.
 

Inaccessible Grou i Fighter Pilot pohotově využili chyb favoritů

Klusácká sobota v Chuchle Areně Praha nabídla den plný zvratů, hned několikrát rozhodly o výsledku cvalové chyby v rozhodující fázi dostihů. Trenér Jaromír Kotásek slavil doběh raz-dva ve Velké červnové ceně hlavního města Prahy.
 
Vrcholem další klusácké soboty v Chuchle Areně Praha byla 20. června Velká červnová cena hlavního města Prahy, známá také pod svým tradičním názvem Cena Tilherra.
 
Na start 2715 metrů dlouhého dostihu se postavila jen pětice koní, ale malé pole se postaralo o dramatickou podívanou. Přesilovku hráli od začátku svěřenci trenéra Jaromíra Kotáska, který z moravských Ratíškovic přivezl silnou trojici vedenou vítězem loňského derby Inaccessible Grou.
 
Úvod dostihu odvodil favoritův tréninkový kolega Tipsport Boy s rakouským jezcem Martinem Redlem, ale ve druhé třetině vytrvalecké trati začala tlačit na tempo čtyřletá Gamelia Dub’s a aktivně si počínal také letošní dvojnásobný vítěz Dark Look.
 
Rozhodující moment přišel v posledním okruhu. Na protilehlé rovině zacválala nejprve vedoucí Gamelia Dub’s a posléze také Dark Look. Na špici tak zbyli svěřenci Jaromíra Kotáska a nabídnutou šanci už nepustili.
 
Nejvíce sil měl tentokrát dvanáctiletý Un Nuage D’Osmoz, který odkázal Inaccessible Groua o 3 1/4 délky na druhé místo. Třetí Gamelia Dub’s ztrácela dalších deset délek, Dark Look doběhl až čtvrtý. Pro vítězného hnědáka stáje Trotting Stars to byl čtvrtý start v letošní sezoně a po třech umístěních se poprvé prosadil naplno. V sulce s Veronikou Poršovou vyklusal kilometrový čas 1:18,0. 
 
Cvalová chyba výrazně promluvila i do výsledku druhého vrcholu dne, Memoriálu Václava Bořka-Dohalského pro francouzské klusáky. Favorit Fairway se Zdeňkem Škobisem ve vítězné pozici zacválal a prakticky v posledních metrech dostihu tak odevzdal vítězství Fighter Pilotovi s Elenou Salkovič-Volf. Na dalších pozicích proběhli cílem Agrus a Diakene.
 
Úvodní foto Bohumil Křižan / Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE