reklama 11C

Duchoň: Respektovi by mohla sedět Bratislava, zahraničí se nebráním

ikonka

Se čtveřicí koní Jezdeckého klubu Cholupice zažil Tomáš Duchoň v roce 2021 nejúspěšnější sezonu kariéry. Ve středečním podcastu EquiRadia nastínil plány stájové hvězdy Respekta, ale popsal také fungování jezdeckého klubu a své dostihové začátky.
02.03.2022 11:42  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Tmavý hnědák Respekt patřil v loňské sezoně k nejzajímavějším českým odchovancům. Vlastní odchovanec trenéra Tomáše Duchoně se propracoval ze čtvrté kategorie až na klasickou scénu, kde doběhl třetí v St. Legeru. Syn hřebce Durante Alighieriho tak výrazně připomněl úspěšnou rodinu Relation. Jeho matka Renée je polosestrou výborného Renny Storma a zároveň pravnučkou dosud jediného blacktype koně českého chovu Redakty.

"Respekt nás mile překvapil a těším se na to, jestli si svou výkonnost udrží i letos. Máme na úvod sezony naplánovanou II. kategorii v Mostě, nechceme začít rovnou Velkou dubnovou cenu. Je to koník menšího vzrůstu, tak si myslím, že mu Most vyhovuje. Měla by mu sedět i Bratislava, možná nás tedy čekají i nějaké zahraniční starty. Záleží i na tom, jak dobře bude cestovat, každopádně vrcholem první poloviny sezony by mohlo být Turf Gala," řekl trenér a chovatel Tomáš Duchoň ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Na tom, že stáj Jezdecký klub Cholupice loni zažila nejúspěšnější sezonu své historie, měla vedle Respekta zásluhu i jeho sestra Roxette, dvakrát vítězná v Lysé nad Labem. Fulmine Luna se v říjnu prosadil v Bratislavě.

 

Čtěte také: Postupně mi došlo, že jsem na alkoholu závislý, přiznal Oisin Murphy

 

Všechny tři opory nadále zůstávají v tréninku, čtveřici koní v Duchoňově péči doplňuje Tom Jovi. "Fulmine Luna je už osmiletý, ale přezimoval výrazně lépe než před rokem, kdy měl zdravotní problémy. Tak se na něj letos těšíme. U Roxette jsme už i zvažovali, jestli ji nezařadit do chovu, ale bude ještě běhat a budeme rádi, pokud uhájí jedno vítězství v Lysé nad Labem. Francouz Tom Jovi nás zatím zklamal, takže má docela velký prostor pro zlepšení," shrnul Duchoň ambice svých svěřenců.

Kromě domovských Cholupic má druhé působiště ve Velké Chuchli, kde úzce spolupracuje s kolegou Jiřím Chaloupkou. Jeho svěřenci tak průběžně využívají výhody obou tréninkových míst.

Osvědčený systém vznikl i proto, že v Cholupicích celoročně funguje klasický jezdecký klub, který pořádá celoroční kroužky pro děti i letní příměstské tábory. Své další uplatnění zde našli i bývalí dostihoví koně jako první cholupická hvězda Sagitárius nebo spolehlivý Valmont. "Snažíme se udělat co nejvíc pro to, aby se mladí lidé z Prahy mohli zblízka seznámit s koňmi i dostihovým sportem," říká Duchoň.

V cholupickém kroužku se každý týden vystřídá zhruba padesát dětí, zájem zůstává dlouhodobě vysoký. "Děti učíme jezdit a dovedeme je do nějakého stupně. Když některým z nich pak rodiče koupí vlastního koně, sledujeme jejich výsledky a jsme hrdí, když se někam dopracují. Mám radost, že hodně našich bývalých členů zůstalo u koní a různým způsobem se uplatnili i v dostizích," dodal Duchoň.

Se svými zkušenostmi však vnímá i výraznou proměnu doby. "Dnešní nabídka zábavy a volnočasového vyžití je mnohem větší než kdysi. Dřív chtěly být děti u koní co nejvíc a tím pádem mohly být i lepší, protože chodily jezdit častěji. Dnes má každé ještě nějaký další doprovodný sport nebo aktivitu, které si žádají čas. Je samozřejmě dobře, že se hýbou, ale je to z tohoto pohledu prostě jiné," konstatoval Tomáš Duchoň v Podcastu EquiRadia, v němž se krátce vrátil i ke svým dostihovým a chovatelským začátkům v polovině osmdesátých let.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE