reklama 11D

Z žokeje úspěšným manažerem. Dennis Schiergen se rozloučil vítězně

ikonka

Za dvanáct let, které strávil v sedle, dokázal Dennis Schiergen velké věci. Ve Švýcarsku žijící Němec se stal prvním vítězem grupy 1 s amatérskou licencí. V 27 letech se už soustředí na práci ve velké společnosti, dostihovou scénu však neopouští.
23.02.2022 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Byl to dostih, který se zájmem sledovali i čeští dostihoví příznivci. Velké ceny Berlína (Gr.1, 2400 m) se před devíti lety zúčastnili i čeští zástupci Meandre a Donn Halling, kteří si odnesli třetí a páté místo. Vítězství získala po neuvěřitelné sólové jízdě tempařka Nymphea s tehdy osmnáctiletým amatérem Dennisem Schiergenem. Syn trenéra Petera Schiergena se triumfem na sněhu ve Svatém Mořici rozloučil v neděli s aktivní kariérou.

"Hlavním důvodem jsou stále větší problémy s udržováním váhy. To pro mě nikdy nebylo snadné a bojoval jsem s tím už v patnácti, když jsem v dostizích začínal. Ten boj se dlouhodobě nedal vyhrát, rozhodnutí skončit definitivně padlo před týdnem," řekl 27letý Schiergen ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

"Loučení ve Svatém Mořici bylo emocionální. Když člověk v dresu naposled vychází z vážnice a naposled jde do zkušebního cvalu, je to fakt zvláštní pocit. Když jsem naposled projel cílem, všechno ze mě spadlo. V hledišti byli rodiče a spousta přátel, byl to speciální den," rekapituloval vítěz 254 dostihů.

 

Čtěte také: Na takové cesty je třeba mít štěstí i odvahu, říká Janáček o Svatém Mořici

 

Dennis Schiergen měl vždy blízko i k české dostihové scéně. Mezi jeho mentory a blízké dostihové přátele od začátku patřil Filip Minařík, v roce 2016 reprezentoval svou zemi na Evropském poháru žokejů a byl také pravidelným jezdcem trojnásobného šampiona sprinterů Mikeshe při jeho německých startech.

"Na Mikeshe rád vzpomínám, byl to nejen velmi rychlý kůň, ale i zvláštní osobnost. Jsem rád, že jsem mohl být součástí jeho příběhu," dodal Schiergen.

Ačkoli své dostihové začátky a velkou část kariéry prožil v Kolíně nad Rýnem, dnes žije ve Švýcarsku, odkud pochází jeho manželka Valeria, úspěšná jezdkyně skikjöringu. Schiergen nadále jezdí v tréninku u Karin Suter a sedí mimo jiné v předsednictvu tamní dostihové autority Galopp Schweiz.

Jako vysokoškolák už před časem nastartoval zajímavou profesní kariéru. "Už tři a půl roku pracuji v obchodním oddělení Coca Coly. Moc mě to baví a vždycky jsem oceňoval, že jsem nebyl odkázaný na ježdění dostihů. Dnes jsem rád, že rodiče kladli důraz na to, abych kromě ježdění získal i nějaké vzdělání. Teď se o to můžu opřít," pochvaluje si.

V podcastu EquiRadia se znovu vrátil i ke svému slavnému vítězství s Nympheou. "S přibývajícími lety si ho cením stále víc. Přece jen jsem byl osmnáctiletý kluk těsně po maturitě a moci startovat v grupě 1 se mi jako amatérovi ani nesnilo. Na protilehlé rovině jsem se ohlédl a zjistil, že mám nejméně dvacet délek náskok. Došlo mi, že teď už musím vyhrát, jinak to bude vypadat špatně. Ale měl jsem z klisny dobrý pocit, v posledním oblouku jsem ji nechal ještě vydechnout, v cílové rovině ještě zrychlila a už jsme to nepustili. Atmosféra na závodišti byla neskutečná," vzpomínal.

Foto: Marek Sekáč




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE