reklama 11C

Janáček o Svatém Mořici: Na takové cesty je třeba mít štěstí i odvahu

ikonka

Dva velké úspěchy v rozmezí 48 hodin zaznamenal španělský šampion Václav Janáček. V rozhovoru pro Jezdci.cz popisuje zákulisí vítězství ve Velké ceně Svatého Mořice i triumfu ve francouzském Cagnes-sur-mer. "Málokdy se to takhle krásně sejde," říká.
22.02.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

Vyhlášená letoviska Cagnes-sur-mer a Svatý Mořic dělí přes 500 kilometrů. Václav Janáček tuto cestu minulý týden absolvoval hned několikrát. Ve čtvrtek přivezl do švýcarských hor hnědáka Furiosa a v pátek s ním na zamrzlém jezeře lehce potrénoval, aby se vzápětí vracel kvůli sobotnímu angažmá na francouzskou Riviéru. Posléze se vydal zase opačným směrem na Velkou cenu Svatého Mořice.

Cestovní itinerář obsahující snad veškerá protivenství včetně italských dopravních kolon a pomalého popojíždění v horách se však českému žokeji působícímu ve Španělsku skvěle vyplatil. V Cagnes-sur-mer vyhrál s Legionariem listed a ve Svatém Mořici ovládl na Furiosovi lehce o 5 délek Velkou cenu.

"Jsem rád, že všechno takhle vyšlo, ani jsem to nečekal. Sobotu určitě ne a v neděli jsme tajně doufali," radoval se Janáček.

 

Čtěte také: Termíny dostihů v roce 2022. Jockey Club počítá s 52 dostihovými dny

 

Ještě o týden dříve si přitom vůbec nebyl jistý, zda se plánovaná expedice do Švýcarska bude moci uskutečnit. "Když jsem viděl předpověď, moc optimisticky jsem to neviděl. Hlásili, že má být teplo a do toho sněžit, což jsou ty nejhorší podmínky. Naštěstí ale nesněžilo a teploty poslední dvě noci před mítinkem klesly na mínus deset až patnáct stupňů. Když jsme v pátek zakentrovali po dráze, věděl jsem, že se bude běhat," konstatoval.

Právě nejistota ohledně povětrnostních podmínek i samotného konání dostihů mítink White Turf stále častěji potápí, jak naposled připomnělo nepovedené zahájení před třemi týdny.

"O vlivu globálního oteplování se mluví dlouho, zimní teploty ve Svatém Mořici už v poslední době nejsou takové jako dřív a občas je tam i teplo. Letos byly nejlepší podmínky druhou neděli. Je třeba mít trochu štěstí i odvahy. Mohlo se stát, že zaplatíme náklady kolem 4000, 5000 euro, dojedeme na místo a tam zjistíme, že se nebude běhat nebo že to třeba našemu koni nesedne. Jsem rád, že máme majitele i trenéra, kteří se nebojí do takových zahraničních cest pustit," poznamenal Janáček.

Šestiletý Furioso si s podmínkami na zamrzlém jezeře poradil naprosto suverénně, zároveň profitoval z vítězného vstupu do sezony v lednovém Pau. "Je to kůň, kterého na písku nikdo v práci nechytá. Ještě před rokem běhal dostihy do míle, v poslední době se ale dobře ukazuje i na delších distancích. Ve Španělsku mívá dost těžký program, ve velkých cenách to obvykle na vítězství nestačí. Přesně takového koně jsme ale do Svatého Mořice potřebovali. Koně, který má jistou úroveň, zvládne distanci a umí utíkat zepředu. Málokdy se to takhle krásně sejde," pochvaloval si svěřence svého šéfa Guillerma Arizkorrety.

Kvalita koní i dobré menežování

Před startem Janáček studoval ratingy soupeřů, ale na švýcarském sněhu je podle něj klíčové soustředit se na vlastní výkon. "Tedy chytit start a dobrou pozici blízko špice. Neměl jsem koně na to, abych si sám udával tempo, protože v novém prostředí přece jen trochu kouká a byly ostřejší oblouky. Tak jsem byl rád, že jsem měl před sebou tempaře. Všichni favorité šli zvenčí, přetahovali se o dobrou pozici a vyplýtvali část sil už na protilehlé rovině. My jsme z toho pak vytěžili," shrnul.

Zajímavým koněm je i stejně starý Legionario ze stáje Javiera Pardo de Santayana Dubois, s nímž Janáček vyhrál sobotní listed v Cagnes-sur-mer. "Ve Španělsku nenašel na písku konkurenci, naopak na trávě je moc chtivý a nikdy to nedoběhl až do konce. Lehce vyhrával různé provozní a amatérské dostihy, tenhle start byl určitě odvážný, ale zkusili to a vyplatilo se. Měl jsem dát pozor jen na to, aby nepuloval, nechat ho ve volné akci a moc ho nerušit. V jedné chvíli nám trochu zkomplikoval situaci Donn Clifs, když k nám zvenku přišel a trochu jsme to přepálili, ale naštěstí jsem měl koně, který to vydržel až domů," líčil Janáček.

Od nového roku vybojoval ve Francii už šest vítězství, a tak se svou letošní zimou nemůže být nespokojen. "Dobře se to sešlo, rozhodující je samozřejmě kvalita koní, s nimiž se na takové cesty jezdí. Vyhráváme prodejky a dobře vybrané dostihy, je třeba mít i štěstí. Je to momentálně trochu na úkor španělské sezony, ale nevadí mi to, protože to důležité teprve přijde. Jezdit teď ve Francii je příjemné a když jsou výsledky, hezky to do sebe zapadá."

Zimní mítink v Cagnes-sur-mer, na němž Janáček kromě španělských koní jezdil i svěřence Ingrid Janáčkové Koplíkové nebo Miroslava Rulce, se přehoupl do svého závěrečného týdne. Z koní, které tady španělský šampion potkal, českého diváka určitě zaujal čtvrtý z listed Josephino.

"Byl to v podstatě dostih začínajících tříletých a takové je vždycky těžké hodnotit. První tři koně od nás odešli a třída těch ostatních se ukáže časem. Ale kůň se mi líbil, v práci chodil dobře s Mandarinem a v dostihu potvrdil to, v co jsme doufali. Myslím si, že je to velká šance pro Velkou jarní cenu a pak s ním trenérka určitě bude mít plány v zahraničí," uzavřel Janáček.

Foto: Marek Sekáč




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE