reklama 11C

Šampion Oisin Murphy: Postupně mi došlo, že jsem na alkoholu závislý

ikonka

Jeden z nejlepších žokejů současnosti Oisin Murphy byl minulý týden potrestán za sérii přestupků spojených s alkoholismem. Přestože se bude moci vrátit do sedla až za rok, ke svým démonům se postavil čelem a otevřeně popsal, jak žil poslední léta.
01.03.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Distancování trojnásobného britského šampiona Oisina Murphyho na čtrnáct měsíců kvůli dvěma pozitivním testům na alkohol a záměrnému porušení covidové karantény minulý týden dočasně přerušilo jednu z nejzářivějších kariér v současném dostihovém sportu.

26letý irský žokej své problémy s alkoholem veřejně přiznal už na sklonku loňského roku, když 8. prosince dobrovolně vrátil licenci a odešel na protialkoholní léčení. Do trestu se mu díky tomu započítávají i minulé tři měsíce a může tak znovu požádat o licenci 16. února 2023.

Disciplinární panel British Horseracing Authority (BHA) ho uznal vinným v pěti bodech obžaloby, přičemž jedenáct měsíců dostal za porušení karanténních pravidel a dalších 100 dní za alkoholové testy. Dále mu panel uložil pokutu ve výši 31 111 liber. Murphy se ve všech bodech přiznal, trest akceptoval a dodal, že má své dřívější problémy již pod kontrolou.

 

Čtěte také: Domácí šok 80:1. Emblem Road zaskočil v Saudi Cupu mezinárodní hvězdy

 

Co z minulého týdne kromě přísného trestu zůstane v povědomí pro budoucnost, je způsob, kterým Oisin Murphy k disciplinárnímu řízení přistoupil. Ochota, s níž o hlubinách svého osobního života z posledních let promluvil, je v dostihovém světě, kde se s podobnými problémy ve skrytu potýká řada jiných žokejů, stále poměrně vzácná a tudíž inspirativní.

To si myslí i nejúspěšnější žokej české historie Filip Minařík, patřící v branži k těm málo výjimkám, které o svých osobních problémech a démonech v minulosti veřejně promluvily. "Problémy, kterými Oisin prošel, dobře znám a s tou situací jsem se také setkal. Strašně mu fandím a věřím, že to nakonec zvládne a dostane se z toho. Je to nejen mladý a schopný jezdec, ale hlavně inteligentní člověk. Jsem přesvědčený, že po jeho návratu příští rok uvidíme ještě lepšího žokeje i člověka," řekl Minařík, který se s Murphym potkal v rámci svých japonských angažmá.

Lhal o zahraničním pobytu, aby se vyhnul karanténě

Murphy podle listu Racing Post přiznal, že alkoholem dlouhodobě tlumil všudypřítomný výkonnostní tlak. Ten se v uplynulých čtyřech letech, kdy bojoval o britský šampionát (třikrát úspěšně), dál zvyšoval.

Zlom přišel s tajnou dovolenou na ostrově Mykonos v září 2020. Murphy na ni odcestoval v době, kdy byl v trestu. Aby po návratu nemusel na čtrnáct dní do karantény, veřejně tvrdil, že byl u Komského jezera v Itálii. Ta v té době na rozdíl od Řecka nebyla na “červeném” seznamu a Murphy se mohl hned vrátit do dostihového provozu.

Za dobu, kdy měl být správně v karanténě, odjezdil 74 dostihů ve dvou různých zemích a získal 11 vítězství. I díky tomu na konci sezony získal třetí šampionský titul s náskokem osmi vítězství na druhého Williama Buicka. BHA původně zvažovala diskvalifikaci jedenácti vítězů z inkriminovaného období, nakonec však k ní nepřistoupila. Majitelé poražených koní se však stále mohou odvolat.

Disciplinární panel šampionovo chování označil za "síť lží", do níž se Murphy stále více zamotával. Po více než půl roce kličkování se přiznal v květnu 2021 a bylo to právě vyšetřování BHA, jež spolu s tlakem kolem šampionátu přispělo k tomu, že se mu jeho alkoholový problém vymkl z ruky.

"Vymklo se to kontrole"

Narůstající rozpor mezi jeho veřejnou image a stále intenzivnějším pitím vedl k tomu, že v květnu a říjnu 2021 neprošel před dostihy testem na alkohol. Druhý případ se odehrál v Newmarketu den po široce medializované hospodské rvačce v pubu The Yard, do níž se Murphy zapojil.

Žokej minulý týden přiznal, že s alkoholem sváděl boj už jeho otec a že ve svých jezdeckých začátcích dostal varování před možnými následky od svého strýce Jima Cullotyho i prvního zaměstnavatele Aidana O’Briena.

Jenže čím úspěšnější byl v sedle i ve společnosti, tím více podle svého vyprávění pil. Naučil se tímto způsobem odrážet tlak spojený s velkými dostihy, ale i s pozitivním testem na kokain z července 2020 - prvním škraloupem na úspěšné kariéře.

"Ráno jsem jezdil v práci a pak jsem pil. Otevřel jsem si láhev vína a skoro vždycky jsem ji vypil. Neměl jsem co dělat a věděl jsem, že BHA zahájila šetření kvůli Mykonosu," citoval ho Racing Post.

 

Čtěte také: Murzabajev dostal prestižní nabídku z Francie. Zatím zůstává v Německu

 

Postupně se dostal do stádia, kdy si kvůli pití nepamatoval ani jeden z večerů na letním mítinku Glorious Goodwood. "Po dostizích jsem obvykle přišel domů, podíval se sám na záznamy a vypil láhev vína nebo vodku. Postupně mi začalo docházet, že jsem na alkoholu závislý. Cítil jsem, že mi usnadňuje komunikaci s lidmi i usnutí v noci. Ztratil jsem nad tím kontrolu a hodně jsem si poškodil reputaci," řekl Murphy.

V průběhu vyšetřování se zamotával do dalších lží. "Na začátku jsem zalhal a to pak vedlo k tomu ostatnímu. Teď jsem střízlivý a nemyslím, že bych znovu něco takového udělal. Nemůžu vrátit čas, dopustil jsem se obrovských chyb a je mi líto, že jsem se s nimi nevyrovnal lépe," dodal.

Murphyho v těžké době podržel jeho zaměstnavatel Qatar Racing. Až do vypršení trestu se posouvá na post stájové jedničky Cieren Fallon, Murphy je však podle oficiálního prohlášení stáje nadále členem týmu.

"Respektujeme závěry disciplinárního panelu BHA. Toto období poskytne Oisinovi další čas na rehabilitaci. Plně ho podporujeme a spolu s celým sportem se těšíme na jeho návrat na závodiště," uvedl Qatar Racing.

Zdroje: Racing Post, BBC, Guardian, ITV

Foto: Petr Guth, www.dostihovy-svet.cz




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE