reklama 11D

Průvodce Českým derby: Loňské hvězdy, debutanti, importy i cizinci

ikonka

Bude 102. České derby "hvězdnými válkami" mezi top adresami tuzemského turfu jako Bošovice, Velké Karlovice, Újezd u Boskovic a Tušimice, nebo uspěje někdo úplně jiný? Přehled 54 přihlášených připouští různé scénáře, "schovaných" tříletých není málo.
18.02.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Čtyřiapadesát jmen se ve čtvrtek objevilo na přihláškách 102. Českého derby. Vrchol rovinové sezony tak i ve třetím roce pandemie, navzdory roztáčející se inflaci i okolnostmi vynucenému poklesu dotace na 1,8 milionu korun, dokazuje, že pro tuzemské stáje stále představuje velmi prestižní metu.

Více než čtyři měsíce před startem je situace tradičně nepřehledná - během jara odpadne řada kandidátů a dá se očekávat i několik dodatečných přihlášek, ať už případných nových akvizic nebo koní ze stájí, které po prvním termínu zatím nejsou vůbec zastoupeny.

Výchozí stav "cesty za derby" přesto stojí za bližší prozkoumání. Mezi přihlášenými koňmi nechybí členové špičky loňského dvouletého ročníku, nominována je i řada zajímavých debutantů. Majitelkou s největším zastoupením je letos MUDr. Eva Nieslaniková, která přihlásila pět koní, o jednoho reprezentanta méně mají Westminster Race Horses a Lokotrans.

 

Čtěte více: Solidní zájem navzdory krizi. Projděte si kandidáty klasických dostihů

 

Z trenérů byl nejaktivnější Václav Luka mladší, jehož předvýběr derbystů narostl na osm tříletých. Po pěti svěřencích přihlásili Radek Holčák, Miroslav Nieslanik a Luboš Urbánek.

Seznam potenciálních nadějí zároveň představuje zajímavý odraz nákupů předních stájí v předchozích letech. Většina kandidátů byla vydražena jako ročci, nechybí však ani akvizice z dražeb odstávčat a odchovanci owner-breederů. Deset ze čtyřiapadesáti uchazečů se narodilo v České republice, aktuálně ve Střelicích stojící Amico Fritz má mezi nimi hned kvarteto potomků. Z plemeníků jsou čtyřikrát zastoupeni ještě Maxios a Highland Reel, otcem tří derbystů je Zarak.

Pojďme se na seznam přihlášených koní podívat podrobněji. Stejně jako v předchozích letech si ho rozdělíme na čtyři části, neboli po vzoru fotbalu "koše".

 

Koš číslo 1: Koně s dvouletou kariérou ve střední Evropě

 

Tato skupina je v posledních sezonách nejpočetnější a rok 2022 není výjimkou. Najdeme zde téměř kompletní elitu loňské ročníkové špičky v čele s nejvýše hodnoceným koněm Klasifikace dvouletých Westminster Nightem (Morandi), který na sebe upozornil lehkým prosincovým vítězstvím v Chantilly a aktuálně také přihláškami do francouzských klasických dostihů včetně Qatar Prix du Jockey Club.

Trenér Václav Luka si nechává s hřebcem stáje Westminster Race Horses otevřeno více možností, kromě derby ho přihlásil i do Velké jarní ceny. Westminster Night stál jako roček 20 000 eur a jako syn druhého z Prix du Jockey Club Morandiho a člen rodiny německé klasické vítězky Ordenstreue by nemusel mít s distancemi nad dva kilometry problémy.

Výrazně nejistější je tato otázka u zimního favorita Red Corala (Blue Coral) a pražského zimního favorita Zamica (Amico Fritz), jehož matka Rabbit Zamindar nicméně vyhrála Oaks. Zimní královna Queen Of Beaufay (Zarak) je dcerou klasicky umístěné Pikardie, která svého času finišovala druhá v dnes již zaniklém Pardubickém St. Legeru.

Čtveřici zajímavých koní má v tomto koši trenér Luboš Urbánek, z toho tři v majetku Lokotransu a jednoho v barvách MS Racing. Za 14 000 eur vydražený Hello Hola Hay (Zarak) loni získal čtvrtá místa v obou tuzemských "zimních favoritech", stejné umístění v Karpatské ceně a k tomu jedno vítězství má na kontě polobratr listed vítěze Zarwaana Darling In Pink (Outstrip).

Ryzka Korvette (Lord Of England), jejíž matka je pravou sestrou německého derby-vítěze Kamsina a polosestrou dalšího gr.1 vítěze Khana, se rovněž vyčlenila z řad nezvítězivších a doběhla čtvrtá v Ceně zimnej kráľovnej. Možná nejtřídovější z tréninkových kolegů by však mohla být bělka Shabana (Jukebox Jury), loni jednou vítězná a druhá v Ceně zimní královny. Její polosestra Cliffs Art vyhrála listed, stejně jako matka Saldenart. Rodinu proslavil dlouhý zástup hvězdných klisen v čele se Saldentigerin a Salominou, což rezultovalo v cenovku 26 000 eur na dražbě v Baden Badenu.

Nejdražším koněm v tomto koši (55 000 guinejí) je bělouš Alamag (Havana Gold), kterého pro stáj Joly připravuje Radek Holčák. Ve všech třech loňských startech se dokázal umístit, naposled doběhl pátý v Karpatské ceně. Ve Velkých Karlovicích stojí i v hřebčíně Röttgen narozený Well Prepared (Protectionist). Pátý z Gerschova memoriálu a působivý vítěz při svém bratislavském debutu stál jako polobratr šampionky německých dvouletých klisen Well Spoken a vnuk gr.3 vítězky Welluny 32 000 eur. Sestavu Radka Holčáka v tomto koši doplňují polobratr listed vítězky Orluny Orry (Adlerflug) a Agadir Gold (Havana Gold).

Do skupiny sledovaných akvizic patří Likeawind (Highland Reel), nástupce loni úspěšného Rex Of Thundera ve Stáji Březová. Člen rodiny výborného Paco Boye byl vydražen za 31 000 guinejí, jeho matka je polosestrou gr.2 vítěze a někdejšího hvězdného německého sprintera Electric Beata.

Z koní, které české publikum vidělo v akci už loni, nechybí druhý z Pražského zimního favorita American Charlie (Myboycharlie), třetí z Gerschova memoriálu Caucasian (Holy Roman Emperor), čtvrtý z Ceny Masise Hadar (Camacho) nebo naposled v Praze diskvalifikovaný Charmbruck (Charm Spirit).

Výhradně ve Francii startovala barvy DS Pegas hájící Zaracampa (Zarak), která se už jako dvouletá dokázala dvakrát umístit na dvoukilometrové distanci. Zajímavým jménem může být i loni v Bratislavě vítězný Karamazov (Belardo) ze stáje Ekols Skalica ČR, nově stojící u Václava Luky.

Svěřenkyně Miroslava Nieslanika Highland Precious (Highland Reel) je vnučkou vítězky britského Oaks Lady Carly, za 17 000 eur angažovaný Ange Pitou z lotu Pavly Váňové zase synem listed vítězky Imagery z úspěšné německé blacktype rodiny.

Majitel Jiří Charvát má kromě zimního favorita Red Corala ve hře ještě dalšího vlastního odchovance Frehela (Maxios), syna klasické vítězky French Quebec a polobratra výborné Faliraki. Stáj DAR přihlásila Lazarda (Zazou), polobratra dvojnásobného klasického vítěze Lagara trénuje Arslangirej Šavujev.

 

Koš číslo 2: Zimní klasické akvizice

 

Nákupy "hotových" dvouletých koní v pozdním podzimu nebo zimě před klasickou sezonou byly svého času poměrně častou cestou, jak se do Česka dostávali budoucí derby-vítězové, a představovaly jeden ze zdrojů soupeření velkých tuzemských stájí. Vzpomeňme například na Glowinga, Ray Of Lighta, Tribal Instincta, Darsalama, Age Of Japea, Kadynyho, Arcturuse či Troop Commandera. V posledních letech intenzita tohoto typu nákupů pod vlivem proměn trhu a dalších okolností postupně slábne.

Letos do tohoto koše patří především loni v listopadu za 102 000 eur vydražený Quessigny (Recorder). Akvizice stáje Meridian stála ve dvou letech u trenéra Antoineho de Watriganta a proměnila dva ze svých pěti startů ve vítězství. Na podzim si Quessigny připsal classe 2 v Toulose a svou první sezonu zakončil čtvrtým místem v mílovém listed. Do Česka odcházel s francouzským ratingem 41,5 kg. Otazníkem zůstává distanční použitelnost, matka vítězila na distancích do 1800 metrů a otec Recorder byl raný dvouletek.

Ve Francii se pohyboval i Aigle Vaillant (Wings Of Eagles), získaný na podzim stájí Lokotrans za 42 000 eur. Ze tří startů zvítězil na 2000 metrů v Le Pin Au Haras, poslední dostih pod trenérem Wattelem již absolvoval v barvách Lokotransu. Jeho matka je polosestrou hřebce Prince Flori, prvního vítěze Velké ceny Badenu v kariéře Filipa Minaříka.

Stále více klasických akvizicí se v uplynulých letech dostávalo do českého tréninku prostřednictvím francouzských prodejních dostihů. Stáj Lokotrans Slovaka CZ tímto způsobem získala koncem listopadu v Le Croise-Laroche za 18 888 eur Apollona (Soldier Hollow), patřícího do výborné německé rodiny proslavné klisnou Alte Zeit, plemeníkem Amarillem a dalšími. Bývalý svěřenec Petera Schiergena z chovu hřebčína Ebbesloh se k Zdeno Koplíkovi dostal jako vítěz prodejního dostihu na 1800 metrů a druhý na 2000 metrů v Nancy.

 

Koš číslo 3: Debutanti

 

19 z 54 koní přihlášených do 102. Českého derby stále čeká na svůj dostihový debut. Patří k nim například Blessed River (Reliable Man), polobratr vítězky z roku 2018 Blessed Kiss, jehož pro stáj Cajdašrot připravuje ve Velké Chuchli Jiří Chaloupka. Like Magic (Al Wukair) je synem klasické vítězky Partyday a stejně jako ona bude hájit barvy Hany Veselé.

Za Leona (Highland Reel) dala Stáj Březová 38 000 eur, Maximus Decimus (Maxios) ze stáje Epicos přišel do Česka za 20 000 eur. Očekávání provázejí i hnědku Kamaxi (Maxios) - Jiří Trávníček kupoval její matku Kapitale před čtyřmi lety jako vítězku grupy 3 za 150 000 eur březí právě po Maxios. Kamaxi je tak blízkou příbuznou rovněž do derby hlášené Korvette.

Master Luke (Reliable Man) je synem polosestry gr.1 vítěze Doctor Dino, domácí odchovankyně Geneze je polosestrou překážkového talentu Gatsbyho a dcerou někdejší špičkové supervytrvalkyně Greek Wedding.

 

Koš číslo 4: Cizinci

 

Pouze dva zahraniční koně figurují mezi přihlášenými do letošního derby. Slovenský trenér Marián Štangel nominoval zatím jednou představeného Silviuse (French Navy), paternitního polobratra předloňského vítěze Opasana.

Jednou bratislavskou formou - solidním druhým místem v Memoriálu MVDr. Pavla Šarišského - disponuje Wolfmaster (Maxios). Vlastního odchovance rakouského hřebčína Sage Stud trénuje ve Vídni Markus Geisler.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová

Anketa: Který trenér nasedlá vítěze 102. Českého derby?

celkem hlasů: 121

Hlasování skončilo.

Jan Demele 5 / 4.13%
Ludvík Haris 1 / 0.83%
Radek Holčák 32 / 26.45%
Václav Luka ml. 28 / 23.14%
Miroslav Nieslanik 2 / 1.65%
Allan Petrlík 2 / 1.65%
Dalibor Török 11 / 9.09%
Pavel Tůma 13 / 10.74%
Luboš Urbánek 11 / 9.09%
Někdo jiný 16 / 13.22%



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE