reklama 11C

Domácí šok 80:1: Emblem Road zaskočil v Saudi Cupu mezinárodní hvězdy

ikonka

Outsider, který dosud běhal pouze v Saúdské Arábii a 53letý panamský žokej. Emblem Road a Wigberto Ramos se v nejbohatším dostihu světa Saudi Cupu postarali o obrovské překvapení a zavdali další impuls pro rozvoj dostihového sportu ve své zemi.
26.02.2022 22:48  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

Nejbohatší dostih světa vyhrál kůň trénovaný v Saúdské Arábii. Zápletka, kterou si mnozí donedávna nedokázali představit, se zhmotnila v sobotu podvečer, když si čtyřletý Emblem Road doběhl pro senzační triumf v 20 miliony dolarů dotovaném Saudi Cupu.

Outsider 80:1 v bílo-modrých barvách prince Saúda bin Salmána Adulazíze přiletěl velkým závěrem na vnější straně dráhy a zachytil o půl délky amerického Country Grammera. Třetí doběhl další zámořský účastník Midnight Bourbon, zatímco vítěz Kentucky Derby Mandaloun skončil devátý a obhájce loňského vítězství Mishriff uzavřel čtrnáctičlenný doběh.

Americký odchovanec Emblem Road strávil celou kariéru v Saúdské Arábii, kde ho Mitab Almulawah připravil k osmi vítězstvím. V hřebcově sedle zazářil 53letý panamský žokej Wigberto Ramos.

 

Čtěte také: Murzabajev dostal prestižní nabídku z Francie. Zatím zůstává v Německu

 

"Můj kůň běžel velký dostih. Dobře odskočil a chtěl jít brzy dopředu, ale počkal jsem, trochu jsem ho přidržel a čekal jsem na mezník 500 metrů. Na této dráze je klíčové být blízko špice nějakých 800 metrů před cílem, pak máte dobrou pozici a nejlepší stopa je zvenčí. Věděl jsem, že to můžu dokázat, ale teď, když se to povedlo, stále tomu nevěřím. Porazili jsme tolik dobrých koní a tohle je největší dostih světa. Myslím, že můžeme jet na Dubai World Cup, tohle je typ koně, který to může zvládnout," líčil Ramos, který v Rijádu působí už 24 let.

Emblem Road vyvolal v hledišti obrovskou euforii a atmosféra na Závodišti krále Abdulazíze byla krátce po historickém vítězství jen stěží popsatelná. Dolehla i na komentátora přímého přenosu, jehož výkon v cílové rovině si nezadal s nadšením jihoamerických fotbalových kolegů.

"Zažít takový výkon domácího koně je velmi emocionální. Mám radost za celý vítězný tým i za Saúdskou Arábii. Už loňský vítěz Mishriff se nacházel v saúdském majetku a udělal pro propagaci dostihového sportu v této zemi strašně moc. A teď máme vítěze, který je tady dokonce trénovaný. Jsem nadšený z toho, co to znamená pro budoucnost dostihů v Saúdské Arábii," řekl princ Bandar bin Khalid Al Faisal, šéf saúdského Jockey Clubu.

Favorit Mishriff se dlouho držel na dobré pozici blízko špice, ale v posledním oblouku zeslábl a do cílové roviny točil už jako poražený kůň. "Snažil jsem se jet jako loni, na pozici jsem se dostal snadno. Jakmile jsme se ale dostali do oblouku, měl jsem už brzy potíže zachytit tempo. Doufám, že je v pořádku, něco se mělo stát, protože je mnohem lepší, než co dnes předvedl," konstatoval smutný David Egan.

Rámcový program naprosto ovládli japonští koně s žokejem Christophem-Patricem Lemairem. Postupně se prosadili v Neom Turf Cupu (Authority), Turf Sprintu (Songline), Longines Red Sea Turf Handicapu (Stay Foolish) a Riyadh Dirt Sprintu (Dancing Prince). Saudi Derby se stalo kořistí amerického favorita Pinhursta z tréninku Boba Bafferta.

 

Krátce ze zahraničí

 

Ingrid Janáčková Koplíková se v sobotu rozloučila s Cagnes-sur-mer jedenáctým místem Royal Righta v classe 3 Prix du Vaucluse (2000 m, 25 000 eur). Temperamentní hnědák majitelky Jany Dufkové tentokrát nastoupil se stínidly a Janáčková Koplíková ho v rychlém dostihu nasměrovala na chvost pole, ale ani tentokrát nedokázal v cílové rovině zlikvidovat ztrátu na přední koně. Václav Janáček byl v sobotu jednou čtvrtý, stejně jako Bauyržan Murzabajev, jemuž v listed Grand Prix du Departement 06 scházelo s Quianem k vítězství asi 2 1/2 délky.

Foto: Jockey Club of Saudi Arabia / Mathea Kelley




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE