reklama 11D

Murzabajev dostal prestižní nabídku z Francie. Zatím zůstává v Německu

ikonka

Po českých a německých stájích si talentu kazašského žokeje Bauyržana Murzabajeva všimli i ve Francii. Trojnásobný německý šampion působí druhý rok u Petera Schiergena v Kolíně nad Rýnem. Kontrakt na sezonu 2022 chce podle svých slov dodržet.
25.02.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

O trojnásobného šampiona německých žokejů Bauyržana Murzabajeva, který svou úspěšnou kariéru odstartoval před deseti lety v Česku, se zajímá špičková francouzská stáj. Informaci o prestižní nabídce, kterou přinesl minulý týden server Turf Times, potvrdily redakci Jezdci.cz dva na sobě nezávislé zdroje.

Kazašský rodák však nadále zůstává v Německu, kde má do konce roku 2022 platný kontrakt s kolínskou stájí Asterblüte trenéra Petera Schiergena. Do nové sezony vstoupil třetím místem ve Velké ceně Svatého Mořice, tuto sobotu ho Schiergen angažoval do Cagnes-sur-mer na klasického vítěze Quiana v závěrečném listed zimního mítinku.

"Kontrakt ve stáji Asterblüte rozhodně dodržím a nikam se zatím nechystám. Pokud jde o další budoucnost, dívám se dopředu a nic nevylučuji," reagoval Murzabajev na dotaz Jezdci.cz.

 

Čtěte také: Z žokeje úspěšným manažerem. Dennis Schiergen se rozloučil vítězně

 

Zájem Francouzů souvisí se současným rozložením sil v tamní žokejské špičce. Z ní kvůli podezření ze znásilnění pracovní jezdkyně a následnému pozastavení licence vypadla na delší dobu jedna z hlavních postav, trojnásobný šampion Pierre-Charles Boudot.

Naopak Murzabajev loni díky častým výjezdům s německými koňmi zažil ve Francii průlomový rok. Z šedesáti startů vytěžil devět vítězství a kvalitními výkony na sebe upozornil vlivné hráče tamní scény.

Na stále lepších výsledcích se odrazily Murzabajevovy rostoucí mezinárodní zkušenosti. Podle vlastních slov mu chvíli trvalo, než se na velkých francouzských drahách adaptoval a zvykl si na místní styl ježdění dostihů.

"Ve Francii jsou sice velká pole, ale jejich dostihy jsou oproti Německu klidnější. Když si jezdec udělá na začátku dobrou pozici, podrží si ji až do konce. V Německu se to střídá a často se v dostihu ztratíte. Z tohoto pohledu je to ve Francii jednodušší a už jsem si jejich styl osvojil," řekl Murzabajev v říjnovém podcastu na EquiRadiu.

První rok ve stáji Petera Schiergena, kam loni přestoupil po tříletém působení u Andrease Wöhlera, se mu podařil po všech stránkách. Kromě třetího šampionského titulu získal Murzabajev i několik grupových vítězství, na první úspěch v grupě 1 však stále čeká. Právě kvůli současnému angažmá přišel o hřebce Torquatora Tassa, který loni pod Reném Piechulkem nečekaně triumfoval v Ceně vítězného oblouku.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE