reklama 11A

David Liška: S váhou bojuji stále víc. Chci ale ještě pokračovat

ikonka

Ve dvaceti letech má David Liška za sebou velké úspěchy, ale i stupňující se problémy s udržováním váhy. Šampion rovinových jezdců z roku 2018 aktuálně působí v Dubaji a je odhodlán poprat se v příštím roce o svou šanci v českých dostizích.
17.12.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Přesně před rokem David Liška zažil, jaké to je projet vítězně cílem v Meydanu. O dvanáct měsíců později se předloňský šampion českých žokejů opět nachází v Dubaji. Už ve druhé polovině října se přesunul jako pracovní jezdec k Johnu Hydeovi, který v centrále Dubai Stables připravuje koně šejka Hamdana al Maktúma.
 
"Líbí se mi tady. Mám skvělou práci a celkově jsem spokojený. Dostihy zatím normálně pokračují, i když bez diváků. Počty nakažených a vyléčených se v Dubaji momentálně nějak výrazněji nemění," hlásí Liška z dostihového centra regionu.
 
Na rozdíl od loňského roku, kdy pracoval pro Rašída Boureslyho, už nemá dostihové ambice. "Na ježdění dostihů v Dubaji jsem těžký, tlak na váhu je tady velký. Držet celý měsíc přísnou dietu, abych jednou za čas zkusil něco odjezdit, by nemělo cenu," vysvětluje,
 

Čtěte také: Vysoká rychlost, velká pole. Cagnes-sur-mer je jiný svět, říká Bartoš

 
Dvacetiletý rodák z jižních Čech letos odešel ze stáje Václava Luky mladšího. Pro trenéra, u něhož dostihově vyrostl, stihl vyhrát nabitou Velkou dubnovou cenu s Ignaciusem Reillym a dva další dostihy. V letních a podzimních měsících pak dostával šance hlavně od Heleny Vocáskové.
 
Pro centrálu Němčice získal mimo jiné Cenu Masise s Gianninou a jedničkové vítězství na sériové vítězce Tularce. Přestože jako freelancer seděl v některých vrcholech domácího kalendáře na outsiderech a ještě před koncem sezony odjel do zahraničí, udržel se v elitní pětce Lázně Poděbrady Cupu.
 
"Českou sezonu hodnotím pozitivně. Odešel jsem sice z velké stáje, ale začátek u pana Luky se podařil a potom to také pokračovalo dobře. Nějaká vítězství jsem nasbíral, ke konci už to hodně ovlivňovala váha," popisuje Liška.
 
Hlavním soupeřem zůstává váha
 
Teď jeden z největších jezdeckých talentů v českém turfu cítí, že se jeho kariéra dostala na rozcestí právě kvůli problémům s váhou. Ty ho pronásledují prakticky od začátku, na podzim přijímal pouze angažmá od 58 kg.
 
"Už jsem měl v hlavě, že to dál nepůjde, ale chci ještě pokračovat. Asi by mě žralo, kdybych to nezkusil. Bohužel moje váha už není taková, jaká byla. Jsem vysoký a těžký," říká smířeně.
 
Jisté naděje vkládá do současného pobytu v Dubaji. "Chtěl jsem, aby si tělo na chvíli odpočinulo a pak uvidíme, jak to bude vypadat na jaře. Poslední rok jsem jel celou sezonu naplno včetně zimy, kdy jsem si tady v Dubaji s váhou docela hrábnul. Teď mám klidnější režim a cítím, že je to dobře."
 
Motivaci má podle svých slov nadále velkou, vzorem je pro něj v tomto ohledu trojnásobný šampion Jan Rája. "Honza jezdil s touto váhou několik let a dosáhl i na šampiónský titul. Snad to půjde, uvidíme na jaře,"  dodává.
 
Prozatím se soustředí na sbírání zkušeností v prestižní dostihové destinaci a těší se například na avizovaný příjezd Subway Dancera na Dubai Racing Carnival. "Už jsme byli s Radkem Koplíkem v kontaktu a mluvili jsme o tom. Mám radost, že tady budou lidé z Česka, něco spolu podnikneme," uzavírá Daviš Liška.
 
 
Na snímku - po vítězství v Ceně Masise s Gianninou, foto: Marcela Kozová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE