reklama 11B

Hvězda, která ráda jezdí české koně. Marie Vélon dobývá Francii

ikonka

Jednadvacetiletá Marie Vélon se zabydlela v elitní desítce francouzských žokejů. Stále populárnější jezdkyně, která pravidelně vyhrává i na koních trenéra Václava Luky, těží ze svého velkého talentu a speciální úlevy 1,5 kilogramu pro ženy v sedle.
10.12.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Britské dostihy mají Hollie Doyle, Francie v poslední době obdivovala hlavně průkopnici Mickaelle Michel, která se dokázala prosadit i v Japonsku. Do galerie špičkových žen v sedle letos rázně vstoupila i Marie Vélon, která v listopadu překonala národní rekord své předchůdkyně Michel v počtu vítězství za jednu sezonu.
 
Jednadvacetiletá Francouzka drží sedmou příčku v šampionátu, mimo jiné před Anthonym Crastusem, Eddym Hardouinem či Ioritzem Mendizabalem. V roce 2020 dosud nasbírala 79 vítězství včetně čtyř na koních v českém tréninku.
 
"Má mimořádný cit pro dostih i pro koně, tím se možná trochu odděluje od ostatních. Nedivím se, že se jí podařilo překonat rekord," říká trenér Václav Luka mladší, pro kterého jezdkyně získala tři vítězství na Comblotovi a jedno s Mowaevou.
 

Čtěte více: Šampion může být i žena, říká Hollie Doyle a jde dál za svými sny

 
Vélon jde ve Francii momentálně z dostihu do dostihu, poslední dva roky působí ve stáji Jeana-Pierra Gauvina. "Těší mě každé jedno vítězství. Musím zůstat soustředěná a nenechat se rekordem unést. Mým cílem je nadále vyhrávat v provozních dostizích a zůstat jezdecky konzistentní," řekla pro list Parisien.
 
Luku zaujala už v loňském roce, kdy odjezdila čtyřicet vítězů. "Jezdkyň je ve Francii poměrně hodně, ale u ní se mi líbilo, jak jezdí a jaké má ruce. S jejím agentem spolupracuji, tak jsem se zeptal a vyšlo to. Potěšilo mě, že vyhrála poprvé v Deauville na našem koni a měla z toho obrovskou radost. Mám pocit, že nám důvěřuje, což je důležité, protože ne u každého francouzského jezdce se s tím setkáváme," konstatuje Luka.
 
Nová úleva měla efekt
 
Marie Vélon je momentálně nejúspěšnější z vlny jezdkyň, které se v posledních sezonách začínají ve Francii prosazovat. France Galop zavedl v březnu 2017 speciální úlevu 2 kilogramy pro rovinové jezdkyně bez ohledu na počet vítězství a svým krokem vyvolal v dostihové Evropě velkou debatu.
 
Záměr podpořit ženy v sedle jednoznačně vyšel, hned v první sezoně se zdvojnásobil počet jezdkyň ve francouzských dostizích a jejich úspěšnost se zvedla o 165 procent. I proto byla úleva po tři čtvrtě roce snížena na současných 1,5 kilogramu.
 
Aktuálně se mezi první padesátkou v rovinovém šampionátu nachází jedenáct žen. Kromě Marie Vélon se stále více prosazují také Coralie Pacault, Ambre Molins, Aude Duporte nebo Crystal Miette.
 

Podcast s Martinou Havelkovou: Zatím všechno stíhám, dostihy mě stále naplňují

 
"Ta úleva se hodně využívá. V blacktype a velkých handicapech se neuplatňuje, využívá se v provozních dostizích a malých handicapech. Každopádně to hodně zamíchalo situací. Ve chvíli, kdy je jezdkyně tak kvalitní jako právě Marie Vélon a vyrovná se svým umem žokejům, dává jí to značnou výhodu," glosuje Luka.
 
Některé země v poslední době dlouze diskutovaly, zda Francii napodobit. Sousední Německo nakonec od toho upustilo. Pokud jde o potenciální úlevy jezdkyň v Česku, Luka pro ně v praxi nevidí uplatnění.
 
"Ve Francii je tvrdá konkurence. U nás je přece jen úplně jiný trh a nedávalo by to velký smysl. České holky jezdí ve větší míře dostihy už teď. Spíše by podle mého názoru stálo za pokus zvážit větší úlevy začínajícím jezdům. V současné době končí poměrně brzy a jsou malé. Začínající jezdci brzy úlevu ztrácejí a jsou vyautovaní, tím pádem nemají šanci se nic naučit," myslí si Luka.
 

Kdo letos byla vaše oblíbená jezdkyně na českých závodištích?

celkem hlasů: 771

Hlasování skončilo.

Jiřina Andrésová 36 / 4.67%
Lucie Fialová 69 / 8.95%
Pavlína Filipová 38 / 4.93%
Martina Havelková 134 / 17.38%
Ingrid Janáčková Koplíková 24 / 3.11%
Vendula Korečková 49 / 6.36%
Simona Laubeová 106 / 13.75%
Taťána Mášová 16 / 2.08%
Zuzana Míčová 35 / 4.54%
am. Sabina Mokrošová 57 / 7.39%
Michaela Musialová 16 / 2.08%
Denisa Sikorová 144 / 18.68%
Jiná 47 / 6.1%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE