reklama 11B

Subway Dancer se chystá do Dubaje, Eternity čeká poslední dostih

ikonka

Majitel stáje Lokotrans Karel Jalový kupoval hvězdného Subway Dancera s výhledem na účast v rámci Dubai World Cup Carnivalu. Pokud půjde všechno podle plánu, měl by se valach trénovaný v Malé Vísce vydat do Meydanu krátce po novém roce.
04.12.2020 15:33  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D
Už dokázal vyhrát grupu 2 v Longchamp a doběhnout senzačně třetí v britském Champion Stakes. Možná největší dobrodružství kariéry však na předloňského Koně roku Subway Dancera čeká až v jeho devíti letech.
 
Nejbohatší rovinový kůň české historie, který po letošní sezoně přešel do majetku stáje Lokotrans, byl před necelými dvěma týdny přihlášen na Dubai World Cup Carnival a intenzivně se připravuje na lednový odjezd do Meydanu, potvrdil serveru Jezdci.cz valachův majitel Karel Jalový.
 
"Plán je takový, že by v lednu a únoru absolvoval v Dubaji několik dostihů. Samozřejmě těžko odhadovat, s jakými vyhlídkami, ale každopádně je přihlášen. Všechno ostatní se teprve uvidí, ještě čekáme na pokyny ohledně odletu a cestovních formalit. Včera jsem shodou okolností mluvil s trenérem Zdenem Koplíkem a trénink zatím probíhá podle plánu," řekl Jalový.
 

Čtěte také: Rozchod po dvou letech. Čestmír Olehla končí jako trenér DS Pegas

 
V Malé Vísce na Berounsku trénovaný Subway Dancer dosud získal jedenáct dotovaných výsledků na grupové scéně a v barvách stáje Bonanza vyběhal 11 008 840 korun. Letos bylo jeho největším úspěchem čtvrté místo v La Coupe (Gr.3).
 
Jeho podzimní prodej Lokotransu vyvolal na české dostihové scéně rozruch. Karel Jalový hvězdného valacha kupoval právě s výhledem na účast v Dubaji, která má přesah ohledně byznysovým zájmům skupiny Loko Trans v arabských zemích. V době minulé ekonomické krize například úspěšně realizovala velkou dodávku vagónů do Saúdské Arábie.
 
"V posledních letech se atmosféra v regionu mění a začínáme se tam opět věnovat různým stavebním projektům. Někdy v červnu nebo červenci jsem navrhl tamním obchodním partnerům, že se pokusíme sejít v Dubaji na dostizích. Původně jsem na to myslel v souvislosti s Eternity, což se nakonec ukázalo jako nereálné, ale pak jsem se dozvěděl, že je k mání Subway Dancer a rozhodl jsem se toho využít. Jak dopadnou dostihy i byznys, zůstává otevřené, ale chceme se o to pokusit," vysvětluje Jalový.
 
Během Dubai World Cup Carnivalu, který probíhá od 21. ledna do 25. února a čítá sedm mezinárodních mítinků, bude na dotacích rozděleno kolem 6 milionů dolarů. 6. března na něj navazuje "Super Saturday" a 27. března následuje vrchol sezony Dubai World Cup.
 
Uzávěrka přihlášek na "Carnival" byla 23. listopadu, zatímco nominace na Dubai World Cup a jeho rámcový program jsou stanoveny až na 6. ledna. Subway Dancer by měl vyrazit krátce po novém roce a první potenciální start se rýsuje ve čtvrtek 28. ledna. "Letěl by zřejmě z Francie. Stáje pro účastníky mítinku budou podle informací od pořadatelů otevírat 3. ledna," potvrdil Jalový.
 
Subway Dancer dosud startoval výhradně v Evropě. Už loni však byl pozván do Hongkongu a figuroval na přihláškách Hong Kong Vase. "Víte, jak to u koní chodí, kdykoli se může něco stát. Po těch letech už raději nechci odhadovat, co bude zítra," poznamenal Jalový.
 
Překážkáři ve Francii, klasické naděje doma
 
Růžové barvy Lokotransu letos měly na dráze dvojnásobnou klasickou vítězku Eternity a veterán Ideal Approach dokázal bodovat v Německu. Ve středisku Újezd u Boskovic, kde Jalového koně připravuje Luboš Urbánek, však aktuálně probíhá generační obměna.
 
Hned několik opor stáje v minulých týdnech ukončilo kariéru. Do dostihového důchodu odešel nejen dvanáctiletý Ribelino, který v roce 2015 po Nikasově diskvalifikaci vyhrál Velkou pardubickou, ale i třídový Boomboom Kiss.
 
První blacktype kůň Lokotransu (pokud nepočítáme v barvách MS Racing běhajícího Wagrama) se zranil ve Velké ceně českého turfu. Mezitím je již oficiálně vyřazen z evidence dostihových koní. A zdravý se ze zářijového mítinku ve Velké Chuchli nevrátil ani Magic Baron.
 
"Boomboom Kiss šlápl do díry a již ukončil kariéru. Magic Baron si zlomil sezamskou kůstku a první zprávy nebyly moc dobré. Teď už chodí do kolotoče, ale jestli se ještě někdy vrátí na dráhu, je s velkým otazníkem," konstatoval Jalový.
 

Kamil Píchal: Z Ray Of Lighta vyzařovala vnitřní síla. Byl prostě jiný

 
Letošní sezona ho přesvědčila, že má smysl směřovat část koní do francouzského tréninku. "I my jsme si vyzkoušeli ten systém trénovat tady a jezdit s koňmi do Francie. Na jaře se tam ale moc nechytáme, protože ve Francii koně naplno pracují už někdy od února, zatímco my až o měsíc později. Takže jsou před námi o dva kroky napřed a my je dohoníme tak v září, k tomu se přidávají cestovní náklady,” zdůvodnil, proč dal několik koní do přípravy k Yannicku Fouinovi.
 
Vedle Upsonga, který doběhl v pátek šestý v Cagnes-sur-mer, se přestěhovala do Francie mimo jiné překážková akvizice za 190 000 eur Folburg de Palma. A momentálně stojí u Fouina i zmiňovaná Eternity. Vítězku Jarní ceny klisen a slovenské Velké jarní ceny čeká poslední start před odchodem do chovu.
 
"Ještě jednou se pokusíme o blacktype a když se to nepodaří, tak se to nepodaří. Přesune se do francouzského hřebčína pana Trávníčka, kam vlastně směřuje od září," řekl Jalový.
 
Kromě dubajské expedice Subway Dancera se majitel Lokotransu aktuálně těší na vystoupení svých překážkářů v Cagnes-sur-mer. A věří, že v lotu mladých koní v Újezdu u Boskovic se nachází několik potenciálních nástupců odcházejících hvězd.
 
"Hodně si slibuji hlavně od akvizic z Baden Badenu. Na tříletou sezonu máme ve výhledu Brilliant Stara po Sea THe Stars a dobře vypadá také klisna Lady In Pink, dcera Adlerfluga. Nakupovali jsme i v Deauville. Máme sedm ročků, což je na naše poměry neobvykle hodně, tak snad se něco podaří," uzavřel Jalový.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE