reklama 11B

Vyhrát v Dubaji je víc než sen. Dostávám dobré koně, říká David Liška

ikonka

Měsíc po svém dubajském debutu slaví český šampion David Liška vítězství ve slavném Meydanu. Angažmá u trenéra Rašída Boureslyho je pro devatenáctiletého rodáka z jižních Čech velkou zkušeností, v místních podmínkách se stihl rychle rozkoukat.
10.12.2019 13:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
Ještě před osmi měsíci si David Liška prohlížel závodiště Meydan jako nadšený turista. Při sledování tamních dostihů během dovolené mu blesklo hlavou, jak krásné by bylo aspoň jednou v životě tady startovat. Minulý čtvrtek tuto ambici ještě výrazně překonal. V sedle čtyřletého Celtic Prince slavil vítězství v maiden na 1600 metrů.
 
"Nikdy bych nečekal, že se něco takového podaří. To je víc než splněný sen, taková třešnička na dortu. Jsem fakt šťastný," řekl serveru Jezdci.cz loňský šampion českých jezdců.
 
V 165 000 AED dotovaném P & O Marinas, zahajovacím dostihu čtvrtečního programu, to přitom z Liškova pohledu dlouho nevypadalo příliš nadějně. Na zadní pozici cválajícího Celtic Prince začal pobízet bičíkem už před zatočením do cílové roviny.
 
"Už jsem toho koně předtím dvakrát jezdil a věděl jsem, že má trochu problémy v boxech a s odskakováním. Tentokrát jsem mohl sedět víc vzadu, což mu vyhovovalo. Jakmile je schovaný, dokáže pak doslova letět domů. V cílové rovině chytil druhý dech a když jsem viděl, že jde přes koně, říkal jsem si, že by to mohlo vyjít," popisuje Liška.
 

Tomáš Janda: Ceny na dražbách rostou, skoro všichni chtějí stejné koně

 
Mocným závěrem se Celtic Prince na poslední chvíli dostal před vedoucího Majestic Thundera. Výrok rozhodčích zněl krk - hlava - 3/4. "Nebyl jsem si úplně jistý, jestli jsem to stihl. Jakmile jsem ale viděl, že vedle mě jede auto a natáčí mě, došlo mi, že jsem vyhrál," dodává.
 
Vítězného hnědáka z chovu Godolphinu nasedlal českému šampionovi jeho současný šéf, v Dubaji působící kuvajtský trenér Rašíd Bouresly. “Po vítězství jsem změnil agenta, který se snaží shánět mi další jízdy. Není to snadné, jsem tady nový a všechny stáje mají své vlastní žokeje,” vysvětluje Liška.
 
 
Když 7. listopadu na Blízkém východě debutoval, pro místní experty byl zcela neznámým jménem. Prakticky okamžitě však začal sbírat umístění. Z osmi dubajských startů zatím vytěžil jedno vítězství, dvě druhá, dvě třetí a jedno čtvrté místo.
 
"Dostal jsem se na dobré koně a brzy jsem si nastudoval zdejší styl ježdění. Po startu se jede naplno, nesmí se na nic čekat a v cílové rovině je třeba být maximálně důrazný. Jezdit na pocit se tady moc nedá," shrnuje.
 
V dubajských podmínkách se zabydlel rychle. Do stáje chodí třikrát nebo čtyřikrát týdně, za hodinu odjezdí různý počet koní podle potřeby. "Asi nejtěžší bylo, když jsem přišel do stáje a dostal jsem během hodiny deset koní. Jen jsem přesedal a abych řekl pravdu, po té hodině jsem byl bílý a tekl ze mě pot. Dalo mi to zabrat, ale už jsem si zvykl," konstatuje.
 

Čtěte také: Nagano Gold nebo Subway Dancer? Kůň roku poprvé podle nových pravidel

 
Volný čas tráví v posilovně, na pláži nebo v bazénu. "Snažím se na sobě co nejvíc pracovat. Kromě hodiny a půl denně v posilovně chodím hodně plavat. Trochu problém je zatím angličtina, ale od příjezdu se zlepšuji," dodává.
 
Jak dlouho David Liška v Dubaji zůstane, zatím zůstává otevřené, do značné míry o tom rozhodnou výsledky na dráze. Jisté však je, že Vánoce tentokrát stráví mimo domov. "Do Česka bych to nestihl, protože hned po Vánocích se běhá v Meydanu a pak i na ostatních závodištích," uzavírá šampion českých jezdců.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE