reklama 11A

Další zbytečně vyhaslý život. Nekrmte koně ve výběhu, prosí majitelé

ikonka

Kvůli laické snaze přilepšit koním na Vánoce vyhasl v Hlučíně na Opavsku další koňský život. Devatenáctiletá kobylka v bolestech uhynula kvůli zelenině pohozené v ohradě. Jak těmto situacím předcházet? I o tom hovoří MVDr. Kateřina Musálková.
28.12.2020 10:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
 
Bohužel, je to jen jeden případ z mnoha, který musí veterináři po celé republice každoročně řešit. Nepoučená laická veřejnost se především v podzimních a zimních měsících snaží koním ve výbězích tzv. přilepšit, a přitom je tím mohou i zabít. 
 
Na podzim to často bývají přebytky ovoce a zeleniny ze zahrad, v zimě k tomu nejednou přibývá pečivo, ale i vánoční cukroví apod. Lidé si myslí, jak koním udělají radost, když jim dají něco dobrého na zub. I když to nemusí být nic extra špatného, v nepřiměřeném množství z toho může být katastrofa. 
 
Jeden z takových případů se stal o Vánocích v Hlučíně na Opavsku, kdy někdo koním naházel do ohrady zeleninu. Devatenáctiletá klisna musela být bohužel utracena. O případu informovala kamarádka majitelky postižené kobylky – Martina Gorgolová. Sama majitelka vše velmi těžce nese a o případu nechce hovořit, se zveřejněním však souhlasila. Zpráva na Facebooku měla obrovský ohlas a během dvou dnu jej sdílelo přes 36 tisíc lidí. Téma tak díky tomu zaujalo i několik celoplošných médií.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Akutní chirurgické zákroky u koní. Majitel se musí rozhodovat rychle

 
Co se přesně stalo? Na Štědrý den byly koně v Hlučíně ve výběhu a při jejich návratu do stáje ještě nic nenasvědčovalo tomu, že by něco bylo špatně. Hned druhý den ráno však majitelka objevila svoji klisnu ležet ve boxu v obrovských bolestech. 
 
„Byla jsem přivolána na první svátek vánoční dopoledne ke kobylce, která ležela v bolestech ve stáji. Poté, co jsme ji stabilizovaly, prošla majitelka ohrady a zjistila, že jsou tam kusy nakrájeného celeru. Co všechno koně již stihli sežrat, to nikdo netuší,“ říká MVDr. Kateřina Musálková. „Klisně z huby tekla krev, jelikož se klisna v noci pravděpodobně v bolestech válela a zubem si natrhla horní pysk. Snažily jsme se jí dát do kupy, ale po zhruba dvanácti hodinách se její stav rapidně zhoršil. Muselo dojít k úplné obstrukci střev, jelikož se velmi zhoršovala, a přestože měla silná analgetika, trpěla velkými bolestmi. Vzhledem ke věku klisny a špatné prognóze jsme se s majitelkou rozhodly pro eutanázii,“ popisuje veterinární lékařka. 
 
„Celý den se trápila v šílených křečích na infuzi a bohužel umřela před chvílí holkám v náručí! Kolikrát se ještě tohle musí stát? Proč jsou lidé, tak bezohlední? Proč stále krmí cizí zvířata? Nikdy nevíte, zda nějaké zvíře nemá speciální dietu! Koně nemohou zvracet! Nemohou se zbavit něčeho špatného, když jsem jim ucpou střeva! Prosím pochopte to už! Vždy se ptejte majitele, zda koni můžete něco dát a učte to i děti, že se cizí zvířátka nekrmí, ať jsou seberoztomilejší. Prosím Vás za všechny majitele takto ohrožených zvířátek, nekrmte nám naše miláčky, trpíme všichni! Jak zvířata ukrutnou bolestí ucpáním / zauzlením střev, tak my, když ztratíme tak moc úžasného přítele! Zvířata nejsou odpadkové koše! Pro info: Výlohy za veterináře, se mohou vyšplhat i ke 100.000 pokud je kůň převezen na kliniku k dalšímu boji. Někteří to zvládnou někteří bohužel nepřežijí ani po operaci. Prosím sdílejte přátelé a poproste další přátelé o sdílení ať se to dostane všude a zabráníme dalšímu nešťastnému utrpení! Děkuji,“ napsala Martina Gorgolová v sobotu 26. prosince krátce po půlnoci na svůj facebookový profil. Veřejnost její prosbu vyslyšela a příspěvek sdílelo za dva dny přes 36 tisíc uživatelů této sociální sítě. 
 
„Podobné případy se stávají poměrně často. Jen v tomto zimním období jsem již řešila tři podobné případy. A nejsem to samozřejmě jenom já, ale i mí kolegové to řeší často. A teď kolem Vánoc to bylo dost výživné, jelikož lidé chodí kolem výběhů na vycházky a chtějí koním dopřát. Takže se to bohužel stává častěji,“ smutně konstatuje. 
 
Ne vše je možné řešit tzv. v terénu a hodně záleží i na tom, jak rychle se na takový případ přijde. „Pokud se jedná o prostou obstipaci, tak je to záležitost dvou tří dnů, kdy se to podaří rozehnat nějakými nálevy a infuzemi. Pokud dojde k úplnému ucpání nebo zauzlení střev, tak to už lze řešit jen na klinice, tzn. buď v Brně nebo v Heřmanově Městci, případně máme tady u Ostravy jednu menší kliniku. Ale to už je i velmi finančně náročné, operace může vyjít i ke sto tisícům. Takže i toto někdy hraje roli. – Podobné případy končí na klinice poměrně dost často. Když se koně přežerou jablky či mrkvemi, tak vznikají mnohdy těžké záněty střev, hrozí otrava krve či schvácení kopyt,“ upozorňuje doktorka Musálková.
 

PSALI JSME: Welfare koní z pohledu chirurgie. Kdy nastává čas je nechat odejít?

 
Bohužel i přes velkou publicitu tohoto konkrétního případu je to do jisté míry boj s větrnými mlýny. Každý z majitelů koní a provozovatelů jezdeckých areálů však může k prevenci přispět. Jak? I o tom jsme hovořili s MVDr. Kateřinou Musálkovou. 
 
„Za mě určitě jsou základem informační cedule na ohradách, aby lidé koně nekrmili. Pomohou určitě kamery, případně alespoň makety kamer. Vhodné je také upozornění, že celý areál je pod monitoringem, a že se jedná o soukromý pozemek. Je dobré maximálně zamezit tomu, aby se lidé dostali přímo k ohradám, i když ne vždy to lze zajistit. Zejména tam, kde vedou nějaké cyklostezky, nebo trasy pro pěší, po nichž lidé chodí na vycházky, tak je dobré udělat dvojitou ohradu, aby se kolemjdoucí nedostali přímo ke koním. – Ani to však není stoprocentní, protože jsou i lidé, kteří krmení do ohrad hážou a dohodí to tam i přes tu zdvojenou bariéru,“ upozorňuje Kateřina Musálková. 
 
A co dělat, když už se něco takového stane? „Pokud by to bylo ihned po pozření, tak se dá žaludek propláchnout, ale pokud je to např. až večer, tak už to nemá žádný smysl. Je určitě dobré kontaktovat veterinárního lékaře, upozornit ho, že se něco takového stalo a může být problém. My jako veterináři majitelům poradíme, co mají podat, že se mají s koněm projít, dát ho na dietu a při prvních příznacích zažívacích potíží ihned volat. Veterinář už je na základě předešlého upozornění na telefonu a může začít problém řešit v prvopočátku,“ dodává MVDr. Kateřina Musálková.
 
Doufejme, že tento další smutný případ pomůže k veřejné osvětě a zachrání jiné koňské životy. Přispět k tomu můžete i vy sdílením tohoto článku prostřednictvím vašich profilů na sociálních sítích.
 
 

Setkali jste se osobně s podobným případem, kdy lidé naházeli koním do výběhu nevhodné krmení?

celkem hlasů: 163

Hlasování skončilo.

ANO 138 / 84.66%
NE 25 / 15.34%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE