reklama 11B

Péče o koňský chrup: prevence, metody extrakce zubu a rekonvalescence

ikonka

Součástí veterinární péče o koně jsou rovněž stomatologické prohlídky, které mohou čas od času odhalit problém. Některé případy vyžadují extrakci zubu, a právě té se věnuje v devátém dílu série videozáznamů veterinárních přednášek MVDr. Jan Kosinka.
03.02.2020 08:36  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

VIDEO NAJDETE POD TÍMTO ODKAZEM - KLIKNĚTE!


Preventivním opatřením pro zachování zdravého chrupu koně je nepodceňování pravidelných stomatologických prohlídek alespoň jednou ročně, včasné řešení zjištěných patologií a v neposlední řadě i vhodná skladba diety.

Pokud dojde k trhání zubů, jde většinou o stoličky, řezáky, vlčí zuby a v případě patologií pak i špičáky. Nejčastějšími důvody extrakce zubu je zánět či zlomenina zubu, degenerativní onemocnění, diskomfort nebo jde o nadpočetný či špatně narostlý zub.

Metod extrakce zubu je hned několik. Lze tak učinit uvolněním a vytažením přímo do dutiny ústní, je-li to možné, bukotomie je pak postupem, kdy se nařízne tvář, zub se navrtá a opět se vytahuje do dutiny ústní, někdy je však nutné zub odstraňovat po částech a poslední možností je takzvaná repulze.

Video bylo pořízeno během dne otevřených dveří Veterinární kliniky Heřmanův Městec. Internetová televize EquiTV.cz vám postupně nabídne záznam ze všech uskutečněných přednášek na téma: akutní chirurgické zákroky; plánované chirurgické zákroky; welfare zvířat – kdy je čas nechat koně odejít; nemocné novorozené hříbě – investice versus výsledek; laboratorní vyšetření, aneb co oko nevidí, zjistí laboratoř; hromadné onemocnění ve stáji; vyšetření koně v zátěži; antiparazitární programy; trhání zubu; vyšetření při koupi aneb jak (ne)koupit koně. 
 
Podrobnosti o službách Veterinární kliniky Heřmanův Městec se dozvíte na stránkách www.klinikahm.cz




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE