reklama 11C

Antidopingový výbor vede muž z kauzy Vingrálková, tři členové skončili

ikonka

Do čela Antidopingového výboru usedl právník Jiří Janák, který zastupoval Sáru Vingrálkovou v její dopingové kauze. Primář ošetřující jezdkyni po jejím pádu mezitím přišel o funkci, napsal server Seznam Zprávy ve velkém shrnutí případu.
13.08.2021 12:10  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

Současné turbulence kolem nového vedení Antidopingového výboru mají přesah i do kauzy parkurové jezdkyně Sáry Vingrálkové, upozornil v rozsáhlém pátečním materiálu zpravodajský portál Seznam Zprávy.

Novým ředitelem Antidopingového výboru se stal právník Jiří Janák, který Vingrálkovou zastupoval v případu pozitivního testu na kokain. Na protest proti této změně podle serveru odešli tři dosavadní členové výboru, neboť nevěří, že bude klíčová instituce v boji se zakázanými látkami ve sportu pod novým šéfem nezávislá a nestranná.

Kritici poukazují, že Janák je ve výrazném střetu zájmů. Ve své dřívější pozici v advokátní kanceláři KŠD Legal byl totiž účastníkem řady disciplinárních řízení, v rámci nichž většinou zastupoval sportovce obviněné z dopingu.

 

Čtěte také: Už je to definitivně za mnou. WADA mě očistila, tvrdí Sára Vingrálková

 

Seznam Zprávy v této souvislosti zmiňuje právě případ Sáry Vingrálkové, testované v červnu 2020 pozitivně na kokain. "Kauza, kterých se jinak za rok odehrají desítky, má totiž rozsáhlé důsledky a táhne se dodnes. A odhaluje mimo jiné, jak je sportovní prostředí provázané," píše Seznam Zprávy.

Kvůli případu musel skončit na místě primáře ORL v motolské nemocnici Michal Jurovčík. Ten jezdkyni podle její verze ošetřil po pádu Bonainovým roztokem, obsahujícím látku cocaini hydrochloridum. Jurovčík však v inkriminovaný den neměl službu, nevystavil ambulantní zprávu a záznam do nemocničního systému dopsal až po šesti týdnech. "Mohu potvrdit, že službu neměl a lékařský záznam byl pořízen až dodatečně 20. 7. 2020," citoval Seznam Zprávy ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka.

"Podle vyjádření, které mám od MUDr. Jurovčíka, byl Bonainový roztok použit pouze na vatové tyčince při vyšetření, tedy v řádu mililitrů, takže při následné kontrole nebylo zjištěno, že k úbytku došlo. Šlo o velmi malé, neměřitelné množství," dodal Ludvík. "Michal Jurovčík byl odvolán, protože jako primář musí všechny směrnice dodržovat bezpodmínečně."

Při posuzování oprávněnosti terapeutické výjimky se za Vingrálkovou postavila odvolací Rozhodčí komise Českého olympijského výboru a terapeutickou výjimku jí udělila. Verdikt letos v červnu potvrdila i Světová antidopingová agentura WADA.

"Celá věc je z právního i věcného hlediska uzavřená a mé jméno je očištěné. Potvrdila to i WADA jakožto nejvyšší nezávislý orgán ve světovém sportu. Díky tomu se mohu plně soustředit na svou sportovní činnost," napsala Vingrálková Seznam Zprávám.

Disciplinární komise ČJF nyní čeká na oficiální dokument z WADA, která podle bývalé ředitelky Antidopingového výboru Petry Volkové stanovisko zaslala už před téměř dvěma měsíci. "Domnívám se, že ho e-mailem obdržel i současný ředitel Antidopingového výboru Jiří Janák ještě v době, kdy jezdkyni Sáru Vingrálkovou zastupoval," řekla serveru odvolaná ředitelka. Samotný Janák to však odmítá.

 

Psali jsme: Je mi líto, jak to lidé řeší. Nikdo u toho nebyl, uvedla Vingrálková

 

Seznam Zprávy shrnuje, že po obdržení stanoviska WADA bude řízení se Sárou Vingrálkovou zřejmě pokračovat a o jeho průběhu budou rozhodovat lidé z advokátní kanceláře KŠD Legal, která jezdkyni zastupovala.

Předseda Disciplinární komise ČJF Ondřej Novák působí v KŠD Legal jako vedoucí advokát pro sportovní právo, případné odvolání by v další instanci řešil nový ředitel Antidopingového výboru a další dlouholetý zaměstnanec KŠD Legal Jiří Janák, spojený přímo s kauzou Sáry Vingrálkové.

Foto: Josef Malinovský




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE