reklama 11C

Skokový seriál Poháru národů 2017 spěje do finále

Katalánská metropole Barcelona je tradičním dějištěm finále parkurové série Nations Cup neboli Poháru národů. Letos proběhne ve dnech 28. září až 1. října. Družstva, která se jej zúčastní, prošla i tentokrát sítem kvalifikačních kol…
06.09.2017 14:38  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Divizi 1 v kvalifikačních kolech vyhráli Nizozemci. Na snímku Jur Vrieling. Foto: FEI / Richard Juiliart

Seriál Poháru národů rozděluje jezdecký svět do skupin. Silná Evropa má dvě takzvané divize. V Divizi 1 je osm celků, které patří k naprosté parkurové špičce. V Divizi 2 jsou pak všechny ostatní evropské země. 
 
O konkurenci na starém kontinentu svědčí i to, že spolu s Českou republikou v roce 2016 přišla do druhé divize z jedničky Belgie a Velká Británie.
Během sezony 2017 se konalo dvacet závodů CSIO se soutěží týmů napříč nejen Evropou, ale také na blízkém východě a ve střední a severní Americe. Všechny skupiny jsou bodované a na základě umístění v tabulce pak týmy postupují do barcelonského finále.
 
Z první divize postupuje do finále sedm celků, kterými jsou její vítězové Nizozemci a dále Italové, Francouzi, Švýcaři, Němci, Švédi a Irové. Španělé skončili na osmé příčce, která je nepostupová, ale jako pořádající země budou mít účast v Barceloně zřejmě zajištěnou. Pro rok 2018 by ovšem měli závodit ve dvojce.
 
Naopak z Divize 2 jdou do finále jen dva nejlepší týmy. Vyhrála Belgie, druhou příčku drží Velká Británie. A ta země, jež v Barceloně dopadne lépe, se vyhoupne do Divize 1. Česká republika je na osmém místě, v letošní sezoně totiž české družstvo absolvovalo jen pohár v Linci a Sopotech. V obou případech obsadil národní tým čtvrtou příčku.
 
Ze skupiny severní a střední Ameriky vzešli dva finalisté – USA a Kanada. Ze středního východu by se měli účastnit Katar a Spojené arabské emiráty. Míst je však ve finále více. Postoupit by mělo ještě pět zemí z Asie, Afriky a jižní Ameriky. Žebříčky těchto regionů však na webu FEI nejsou.
 
Závodit se v Barceloně začne 28. září. O celkovém vítězi ročníku 2017 bude rozhodnuto v sobotu 30. září. Titul budou obhajovat Němci.
 

Více o sérii Nations Cup najdete ZDE




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE