reklama 11C

Olomoucké CSI nabídlo soutěže pro mladé kategorie

Pořadatel jediného mezinárodního parkurového mítinku v ČR CSI3*-W Olomouc, který se letos za mimořádného zájmu jezdců konal 22. – 25. června, nezapomněl na mladé kategorie. Podívejte se na souhrn EquiTV ze soutěží CSIJ, CSIU25 a CSIYH…
29.06.2017 11:35  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

REPORTÁŽ SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Mezinárodní parkurové závody J&T Banka CSI3*W Olomouc zapsané do Světového poháru Mezinárodní jezdecké federace se letos konaly v areálu olomouckého Equine Sportu Centra již počtvrté a k účasti přilákaly rekordní počet jezdců a koní. 

Ve dnech 22. až 25. června se této akce zúčastnilo více než 330 koní z 18 zemí. Jezdci mohli v nabitém sportovním programu vybírat celkem ze šesti různých túr. Pro mladé šesti a sedmileté koně byla určena túra se zkratkou CSI-YH. Ta odstartovala hned první den závodů, kdy si na překážkách do 130 centimetrů dojel pro vítězství Polák Michal Kazmierczak se sedmiletým hřebcem Wilanderem. Nejlépe z českých jezdců si vedl Alexandr Baraldi s valachem Sopranist K, který nechyboval a dokončil na desátém místě. Tento český jezdec se na stejném koni prezentoval výborně i v druhém kole túry, které se konalo o den později, tedy v pátek. Po čistém výkonu obsadil druhé místo. Vítězem páteční části soutěže pro mladé koně se stal litevský jezdec Andrius Petrovas na koni Lasas. Dvoufázové skákání zvládl bez zaváhání a v nejlepším čase druhé fáze. 

Velkou radost přineslo českým divákům finále, které bylo na programu třetí den mítinku. Připravena byla soutěž s výškou překážek do 130 až 135 centimetrů podle věku koně, a o vítězi rozhodovalo v závěru rozeskakování. V něm nenašel přemožitele Kamil Papoušek v sedle holštýnského valacha Cartana K. Cílem prolétl v čase 33,60 sekundy. Jen o čtyři desetiny sekundy pomalejší byl další zástupce českých barev Marek Hentšel s koněm domácího chovu Pandrholou. Patřilo mu tak druhé místo. My jsme si k mikrofonu pozvali samozřejmě vítěze soutěže Kamila Papouška.

Jezdci ve věku do 25 let se mohli zúčastnit takzvaného European Youngster Cupu, což se speciální celoroční série, jež vyvrcholí evropským finále během prosince letošního roku v Salzburgu. První zkouškou byl čtvrteční parkur do 140 centimetrů, s nímž si nejlépe poradila polská dvojice Krzystof Okla a Djembe Van Het Schaarbroek. Dařilo se Barboře Tomanové, která s dvěma koňmi, s Crocodile Dundee a s Corcovadem, dojela do cíle bez trestných bodů.

Krzystof Okla obsadil první místo i druhém kole Youngster Cupu, které se jelo v pátek na parkuru téže obtížnosti. A i tentokrát byly úspěšné české barvy. Druhé místo obsadila Michaela Refková s klisnou Grace Federicou. Čtvrtou příčku pak získala Barbora Tomanová s Corcovadem. Pro všechny jezdce byla však největší výzvou závěrečná soutěž, která byla na programu v sobotu. Pro vítěze znamenala automatickou vstupenku do Salzburgu do velkého finále této evropské série. Tu nakonec vybojovala švédská reprezentantka Antonia Andersson, která s klisnou IC Magic Van De Bien porazila v rozeskakování dalších deset dvojic včetně pěti českých a stala se tak vítězkou olomoucké kvalifikace. 

Junioři zahájili svou rundu v rámci CSIJ během druhého dne závodů. Připravena pro ně byla soutěž na čas s překážkami do 130 centimetrů. Suverénně v ní zvítězila Češka Sára Vingrálková, jež s ryzákem Dollar Lookem prolétla cílem téměř o dvě sekundy rychleji než druhá nejrychlejší jezdkyně. Tou byla rovněž česká reprezentantka Michaela Rodová v sedle své stájové jedničky Aureny. V sobotu junioři závodili na parkuru o pět centimetrů vyšším a znovu to byla Sára Vingrálková, která ukázala záda všem soupeřům. Tentokrát to bylo s koněm Chieano. Finálová Grand Prix juniorů, kterou viděli diváci téměř v samotném závěru mítinku, nabídla napínavé rozeskakování. Jeho vítězkou se nakonec stala Polka Dalia Lehmann s Casanovou. Ta sice neměla zdaleka nejlepší čas, ale jako jediná dokončila zkrácený parkur rozeskakování bez trestných bodů. Sára Vingrálková s Cheianem opět sahala po vítězství! V rozhodující jízdě zvolila velmi rychlé tempo, ale bohužel chybovala na poslední překážce, což jí odsunulo na druhou příčku.




Štítky: CSIOlomoucskoky
reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE