reklama 11D

LGCT 2017 má za sebou třináct napínavých kol

Parkurová série Longines Global Champions Tour má za sebou v letošní sezoně třináct zastavení. Do konce zbývají už jen mítinky v Římě a Dauhá. V článku níže najdete rekapitulaci všech kol, po kterých průběžně vede nizozemský jezdec Harrie Smolders.
07.09.2017 15:44  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Harrie Smolders vede bodování GCT. Foto: Stefano Grasso
 
Dvanáctý ročník GCT se blíží ke svému finále. Odehrálo se prozatím třináct kol, která všechna přinesla špičkový sport a parkury plné napětí. Pojďme si zrekapitulovat, jak šla zatím túra GCT…
 
Mexico City
 
Sezonu 2017 odstartovalo CSI5*, které se konalo v Mexico City. Vítězstvím se v hlavní soutěži blýskl nadějný švýcarský mladík Martin Fuchs v sedle Chaplina, pro kterého to byla první výhra v pětihvězdové venkovní Grand Prix v kariéře. 
 
Arénu s rozlehlým travnatým kolbištěm navštívily tisíce diváků, kteří vytvořili skvělou atmosféru. Fuchs, jenž popsal své dojmy jako úžasné, se pochopitelně jako první vítěz dostal také do vedení bodování série.
 
Miami Beach
 
Na břehu Atlantiku se splnil sen belgickému jezdci Jeromovi Guerymu. Ten před zraky napjatého publika vyhrál Grand Prix se svým koněm Grand Cru van de Rozenberg. „GCT je největší podnik na světě, účastní se ho nejlepší jezdci a každý chce vyhrát Velkou cenu, jako se to povedlo mně“, komentoval šťastný jezdec svůj výkon.
 
V čele bodování zůstal Martin Fuchs, kterému se dařilo i v Miami. Na špičky žebříčku už se však šplhal také Ital Lorenzo de Luca, který na Fuchse ztrácel jen 6 bodů.
 
Šanghaj
 
Třetí Velká cena v letošní sérii katapultovala Lorenza de Lucu na první místo v bodování.  Hlavní soutěž totiž vyhrál s koněm Ensor de Litrange. Na druhé místo se posunul Maikel van der Vleuten (NED), jenž v asijském kole dosáhl na stupně vítězů, když dojel druhý. 
 
Aréna v Šanghaji se neustále rozvíjí a díky tomuto kolu získává parkurový sport v Číně na oblibě. 
 
Madrid
 
Světová jednička Kent Farrington (USA) napínal diváky v Madridu, když si s Gazzele dojel pro nejvyšší počet bodů. V rozeskakování zvítězil o pouhých 5 setin sekundy. Druhý dojel v obrovské konkurenci Marcus Ehning (GER) a třetí skončil Maikel van der Vleuten. 
 
Dařilo se i De Lucovi, takže si udržel vedení v žebříčku série. Van der Vleuten jej stíhal na druhé příčce s rozdílem pouhých 9 bodů. Na třetí místo se posunul jeho krajan Harrie Smolders.
 
Hamburg
 
Jeden z nejdojemnějších okamžiků v celé sérii a možná v historii GCT čekal diváky v hamburském kole. Velkou cenu totiž vyhrál Rolf-Göran Bentsson s Cassalem ASK. Tento fenomenální hřebec se právě v ten okamžik loučil s kariérou a lepší závěr si nikdo nemohl přát. 
 
Pořadí bodování zůstalo v TOP3 nezměněno – vedl Lorenzo de Luca, druhý a třetí byli Nizozemci Maikel van det Vleuten a Harrie Smolders.
 
Cannes
 
V přístavišti jachet v Cannes se konalo další kolo GCT. V jednom z nejpopulárnějších míst, které tato túra při své cestě světem navštíví, se z prvního místa v Grand Prix radoval Španěl Sergio Alvarez Moya. Vyhrál s valachem Arrayanem. „Je tak těžké vyhrát Grand Prix. V rozeskakování bylo mnoho dvojic, ale nakonec se to pro mě vyvinulo fantasticky“, uvedl vítěz.
 
Do čela žebříčku se dostal Harrie Smolders se 150 body. Odsunul Lorenza de Lucu, který trochu překvapivě selhal v kvalifikaci. Udržel však druhé místo před třetím Van der Vleutenem.
 
Monako
 
Na dosah z Francouzské riviéry je Monako, kde se odehrál hned následující mítink. V záři reflektorů se tentokrát blýskl jiný z Italů – Alberto Zorzi, který před zraky vzácných hostů například Bruce Springsteena, Billa Gatese nebo monacké princezny Caroline zvítězil se svou jedničkou Cornettem K. 
 
Na stupních vítězů se objevil také Christian Ahlmann (GER), který odsunul Smolderse nakonec z pozice lídra v bodování GCT.
 
Paříž
 
Na úžasném místě přímo pod Eiffelovou věží zvítězil v osmém kole domácí Julien Epaillard, který sedlal hřebce Usual Suspect d´Auge. Ten označil svůj výkon za nejlepší v kariéře a mluvil o velmi těžké konkurenci.
 
Harrie Smolders si vzal po tomto mítinku zpět své vedení v sérii, protože v Grand Prix dojel třetí. Druhé místo držel Christian Ahlmann a třetí byl Ital Alberto Zorzi.
 
Cascais
 
Deváté kolo se konalo v portugalském letovisku Cascais. Své první vítězství v takto prestižním mítinku tam v Grand Prix získala izraelská dvojice Danielle Goldstein a Lizziemary. Druhé místo vybojoval Maikel van der Vleuten a dařilo se opět švýcarskému nadějnému mladému jezdci Martinovi Fuchsovi, který také vystoupal na stupně vítězů. 
 
Vedení si v tabulce udržel Harrie Smolders následován svým krajanem Maikelem van der Vleutenem a Christianem Ahlmannem na příčce třetí.
 
Chantilly
 
Ke desáté Grand Prix se túra vrátila podruhé do Francie, konkrétně do Chantilly. Tam se po celý mítink dařilo Harriemu Smoldersovi, jenž vyhrál Grand Prix a také byl součástí vítězného týmu ze soutěže dvojic GCL. Smolders tak zvýšil svůj náskok v žebříčku seriálu.
 
S náskokem 57 bodů na druhého Alberta Zorziho si užíval své pocity, které popsal jako úžasné. 
 
Berlín
 
Poprvé v historii zavítala série GCT do Berlína. Před domácími diváky se povedlo zvítězit Christianovi Ahlmannovi (GER) s Codex One. Překvapením soutěže byla mladé německá jezdkyně Simone Blum, která dojela druhá.
 
Náskok Smolderse se lehce snížil, ovšem stále držel vedení s 252 body. Druhý byl Zorzi s 221 body a pouhý 1 bod za ním byl vítěz z Berlína Christian Ahlmann.
 
Londýn
 
Londýn se stal dalším místem, kde zafungovala podpora domácího publika. Pro první místo a nevyšší bodový příděl si docválal Scott Brash (GBR), který v rozeskakování porazil krajana Bena Mahera.
 
Třetí místo získal irský jezdec Denis Lynch a čtvrtý dojel Smolders, který si i po dvanáctém kole stále držel vedení. Alberto Zorzi byl druhý, třetí místo patřilo Christianovi Ahlmannovi.
 
Valkenswaard
 
Prozatím poslední CSI5 GCT zažil nizozemský Valkenswaard, kde sídlí zakladatel seriálu Jan Tops, a kde je túra „doma“. V Grand Prix podruhé v sezoně 2017 nenašel přemožitele Lorenzo de Luca s Ensorem. Druhý dojel Christian Ahlmann a třetí Maikel van der Vleuten.
 
Před předposledním mítinkem GCT 2017 je v čele bodování stále Harrie Smolders s 268 body. Jedenáct bodů na něj ztrácí druhý Ahlmann a třetí místo drží s 255 body Zorzi.
 
 



Štítky: GCTskoky
reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE