reklama 11A

Koňské pólo na Koních v akci 2011

Letošní ročník výstavy Koně v akci nabídne návštěvníkům řadu novinek, které ještě na českém území (popř. na pardubickém závodišti) nebyly k vidění. Jednou z nich budou ukázky koňského póla, které se bude premiérově hrát v areálu u Taxisova příkopu…
02.09.2011 21:10  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Foto Josef Malinovský
 
„Je to vůbec poprvé, co je koňské pólo zařazeno do programu mezinárodní výstavy Koně v akci. Jsme přesvědčeni, že to bude velmi atraktivní vystoupení pro diváky,“ řekla Magda Hromádková, hlavní manažerka mezinárodní výstavy Koně v akci.
 
Koňské pólo na pardubickém závodišti budou předvádět členové Prague Polo Clubu. Návštěvníci budou moci sledovat ukázky této jezdecké disciplíny každý den.
 
Pólo je hra, která se hraje z koňského hřbetu s holí a míčkem. Vznikla před více než 2000 lety v Orientu. Týmy měly původně devět jezdců, ale počet hráčů byl později redukován na sedm a nakonec na čtyři, neboť poníci byly větší a rychlejší.
 
Z Asie, resp. z Indie se pólo ve druhé polovině 19. století dostalo do Anglie, kde se hned stalo velmi populárním. Hra se brzy rozšířila do dalších částí světa. V Argentině měla okamžitý úspěch a Argentinci se stali světově největšími chovateli a vývozci poníků pro pólo
 
Centrem póla v tuzemsku je Stáj Ostrov v Chlumci nad Cidlinou. Hřebčín prošel v roce 2010 rozsáhlou rekonstrukcí a jeho současnými provozovateli jsou Naveed a Šárka Gill. Toto místo si vybrali i proto, že zde našli ideální podmínky právě pro koňské pólo. Z tohoto důvodu se sem přesunulo sídlo Prague Polo Clubu.
 
V tuto chvíli jsou v areálu hřebčína pro veřejnost k dispozici dvě pólo hřiště - každé o rozměrech 270 x 170 metrů. Jsou to jediná dvě plnohodnotná polo hřiště v České republice. A také zde chovají 10 koní plemene pólo pony. Toto plemeno bylo speciálně vyšlechtěno v Argentině pro tuto jezdeckou disciplínu
 
Na dvou klubových pólo hřištích Stáje Ostrov se během sezony odehrávají tréninkové zápasy i turnaje na mezinárodní úrovni. Společnosti Gill Polo se snaží koňské pólo přiblížit veřejnosti, rozvíjet základnu českých hráčů tohoto sportu a vybudovat mu v České republice stejné povědomí jako mají ostatní jezdecké disciplíny. K tomuto účelu bude sloužit i prezentace tohoto atraktivního sportu na nadcházející mezinárodní výstavě Koně v akci na Dostihovém závodišti v Pardubicích.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE