reklama 11A

Jezdci se vyjadřují ke změnám pravidel pro WEG

Mezinárodní jezdecká federace před několika dny zveřejnila nová pravidla, která se týkají i formátu světových jezdeckých her WEG. Nepojede se například finále se střídáním koní. Na webu WOSJ se ke změnám vyjadřují jezdci ze světové elity.
08.12.2016 12:53  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Rolf-Göran Bengtsson byl jedním z finalistů WEG 2014. Foto: GCT / Stefano Grasso
 
Mezinárodní jezdecká federace FEI vydala změny pravidel platné od roku 2017. Část se týká i formátu světových jezdeckých her. Hlavní změnou je skladba soutěží a postup jezdců z kvalifikací až k rozhodujícím kolům. Zrušeno bylo zahajovací skákání a závodit se začne rovnou prvním kolem družstev. Dále však postupuje jen omezená část startovního pole. To jezdci většinou považují za demotivující, protože šance na postup soutěží mohou být zmařeny po jedné jízdě
 
Další výraznou změnou je zrušení finále pro čtyři nejlepší jezdce se střídáním koní. V tomto případě se často shodují, že pro diváky to byl atraktivní a napínavý formát, který přibližoval širokému publiku parkurové skákání, nicméně většina z nich také přiznává riziko pro koně a velkou zátěž v rámci jednoho mítinku
 
Své názory řekli už Jeroen Dubbeldam, Edwina Tops-Alexander a Jos Lansink, jež všichni mají zkušenost přímo z finálového klání. Najdete je v příbuzných příspěvcích pod článkem. Pro WOSJ se vyjádřili také další finalisté WEG
 
Meredith Michaels-Beerbaum, která byla v TOP4 v Cáchách a dojela nakonec třetí, uvedla, že její kůň Shutterfly byl a je velmi citlivý a při finále tak byl extrémně nervózní a rozrušený. Domnívá se však, že to byla spíše výjimka, a že ostatní koně tuto situaci zvládli vždy dobře. Meredith patří k jezdcům, kteří by byli pro zachování formátu. 
 
„Bez finále se z WEG stane běžný šampionát, nebude už ničím unikátní. Je to deprimující, že FEI zrušila tak tradiční soutěž, aniž by se zeptali na názor jezdců“, dodala Michaels-Beerbaum.
 
Dalším, kdo řekl WOSJ svůj názor je Rodrigo Pessoa. Také on považuje střídání koní ve finále za velice atraktivní formát, a sám na tuto zkušenost vzpomíná jen v dobrém. Smířlivě však dodal, že bez finále pro TOP4 může žít, protože mnohem více jej znepokojuje změna kvalifikačních kol a zrušení zahajovacího honebního skákání. V tom se shoduje z Meredith.
 
„Honební zahajovačka by měla zůstat z několika důvodů. Jde o zahřívací trochu snazší kolo, což je vstřícné pro jezdce a koně, které pak čekají mnohem těžší parkury. Také se zrušilo finále se čtyřmi parkury, takže nevidím důvod ubírat i první kolo. Jezdci z toho nejsou nadšení, a téma se jistě ještě otevře na jednání klubu IJRC v Ženevě“, řekl Pessoa.
 
Vítěz z Kentucky Phillipe Le Jeune by formát finále zachoval, protože pro něj to byla neuvěřitelná zkušenost, když jel s třemi dalšími špičkovými koňmi, kdy nejvíce si cení, že mohl skákat s Hicksteadem. Také v pravidlech o kvalifikacích vidí chybu, protože systém je demotivující.
 
Naopak zcela pro zrušení střídání koní je Američanka Beezie Madden, která závodila v nejlepší čtveřici v roce 2014 v Normandii. „Myslím, že nový formát je více fér ke koním, a stejně nabídne skvělou podívanou i divákům“. 
 
Rolf-Göran Bengtsson byl ve finále také v roce 2014. Přesto, že podle jeho zkušenosti, je to pro jezdce velice náročné, a tím i pro koně, je pro zachování formátu. Střídání koní by však nechal pouze pro TOP3, tak aby každý jezdec pak měl po finále medaili, žádný nezůstal bokem „bramborový“. To se mu přesně stalo v Normandii, kde dojel čtvrtý. Není to však jen on, kdo tímto argumentuje. Nepříjemnou pozici čtvrtého jezdce jako mínus celého systému zmínilo několik dalších jezdců.
 
Zdroj: WOSJ



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE