reklama 11D

Ohlednutí do historie WEG: Stockholm 1990

Byro FEI na podzim letošního roku rozhodlo o náhradním pořadateli World Equestrian Games neboli světových jezdeckých her 2018. My jsme pro vás zmapovali v naší nové rubrice čtvrt století historie této vrcholné akce. Začínáme v roce 1990.
30.11.2016 16:27  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Mark Todd je dnes již legenda. V roce 1990 byl na prvních světových jezdeckých hrách v zlatém týmu Nového Zélandu. Ilustrační foto: FEI

Historie světových jezdeckých her (WEG) se začala psát v roce 1990. Od doby se konaly celkem sedmkrát včetně prvního ročníku. Interval konání je stejný jako u olympijských her, tedy čtyři roky. WEG probíhají vždy v mezidobí mezi letními olympiádami.
 
Pro jezdce a fanoušky jezdeckého sportu jsou výjimečné tím, že na programu jsou všechny disciplíny, které zastřešuje Mezinárodní jezdecká federace FEI. Vítězové se pyšní tituly mistrů světa, a medaile z WEG mají stejnou váhu v očích jezdců i veřejnosti, jako ty olympijské.
 
Prvním městem, které hostilo WEG, byl Stockholm. Termín byl od 24. července do 5. srpna. V roce 1990 ještě chyběl reining. Vypsané tak byly soutěže v parkurovém skákání, drezuře, všestrannosti, voltiži, čtyřspřeží a vytrvalosti
 
Při pohledu do přehledu medailistů z prvního ročníku najdeme několik zajímavých souvislostí. V drezuře vyhráli hodnocení týmů Němci. Mezi nimi také Monica Theodorescu s koněm Ganimedes a Sven Rothenberger s Ideaalem. Monica Theodorescu je dnes trenérkou německé národní reprezentace, Sven Rothenberger vychoval syna Sönkeho, který byl letos členem zlatého olympijského družstva a získal ocenění Vycházející hvězda FEI 2016. 
 
Zlato v soutěži jednotlivců vybojovala další členka německého družstva Nicole Uphoff s Rembrandtem
 
Zajímavostí také je, že v roce 1990 figurovali mezi jezdci ještě sportovci startující za Sovětský svaz, jejich tým byl stříbrný v drezuře.
 
Skokovou soutěž ovládli Francouzi. Vítězem se stal Eric Navet na Quito de Baussy. Také zlato v družstvech získali Francouzi.  V jejich řadách nechyběl dodnes aktivní Roger-Yves Bost, který sedlal koně Norton de Rhuys.
 
Všestrannosti vládli v roce 1990 Novozélanďané. V jejich zlatém týmu byli jezdci, kteří se pohybují stále ve špičce. Mark Todd, Andrew Nicholson a Blyth Tait, který vyhrál i v jednotlivcích. Doplnil je Andrew Scott, jenž ukončil mezinárodní kariéru v roce 2007. 
 
Soutěž čtyřspřeží vyhrál domácí Tomas Eriksson, a ten byl také členem zlatého družstva. Stříbro s týmem a individuální bronz získal IJsbrand Chardon, který je dnes na světovém žebříčku vozatajem číslo dvě
 
Nejlépe hodnocené voltižní sestavy předvedli Němci v kategorii žen i mužů. Zlato si odváželi Silke Bernhard a Michael Lehner. Ve skupinách se radovali jezdci ze Švýcarska. 
 
Jela se také soutěž ve vytrvalosti. V ní ukázala všem záda americká dvojice Becky Hart a RD Grand Sulton. Zlato v družstvech získali Britové. Dnes kralují ve vytrvalosti jezdci UAE, ti v přehledech medailistů z roku 1990 nefigurují vůbec. Ke špičce patří i Španělsko, jejich jezdci byli ve Stockholmu bronzoví.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE