reklama 11B

Equinews: Magic Merlin ukázal kvality, v kvalifikaci exceloval Argano

ikonka

Klasický St. Leger v Chuchli ovládl Magic Merlin s žokejem Martinem Laubem. – V dramatické čtvrté kvalifikaci na Velkou pardubickou se prosadil Argano s Martinem Liškou. – Klusácké derby zůstalo doma – roli favorita splnil Jumbo se Zdeňkem Škobisem.
05.09.2023 09:44  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

St. Leger ovládl Magic Merlin, šampion Ignacius Reilly nestárne

Ve velkém stylu se v neděli 3. září rozběhla podzimní část sezony v Chuchle Areně Praha. Za optimálního počasí se běžel závěrečný klasický dostih St. Leger PP Asset Management, své vrcholy měli na centrální rovinové dráze i mílaři a dvouletí koně.
 
Do St. Legeru PP Asset Management nastupoval jako velký favorit dvojnásobný klasický vítěz Jardin Michelet ze stáje Cardboard, který naposled ukázal své kvality ve Slovenském derby. Dvanáctičlenné pole ale bylo poměrně vyrovnané a šance na přední příčky mělo hned několik dalších koní. Po startu se krátce ocitl vpředu Stormy Awakening, ale tempo se zrychlilo až poté, co přešel na špici Norton s žokejem Jiřím Palíkem. Na začátku protilehlé roviny měl náskok několika délek, za ním cválali Well Golden, Stormy Awakening a Ganibet. 
 
Jardin Michelet se držel kolem pátého místa, ale Adam Florian ho musel už v lahovickém oblouku začít přistrkávat. Výborný hnědák se ve vnější stopě nakonec nadechl k závěru, ale to už prostředkem dráhy zrychloval i ryzák Magic Merlin, který pod Martinem Laubem dlouho cválal na poslední pozici. Hřebec stáje Lokotrans beze zbytku potvrdil své vytrvalecké schopnosti a porazil Jardin Micheleta jistě o 1 1/4 délky. S odstupem dalších šesti délek doběhla na třetím místě domácí odchovankyně Carrera a čtvrtou příčku ukořistila další klisna narozená v Česku Garmona. Magic Marlin, připravovaný trenérem Lubošem Urbánkem v Újezdu u Boskovic, vyběhl rychlý čas 2 minuty 56 sekund a 5 desetin a jen o dvě desetiny zaostal za rekordem dostihu a dráhy.
 
Ve Velké ceně Prahy CK Martin Tour na 1600 metrů se sešla kvalitní sestava tříletých a starších mílařů. Velkým lákadlem byla zejména česká premiéra ve Francii etablovaného Partenita, do jehož sedla byl angažován žokej Clement Lecoeuvre. Hned od prvních metrů si pospíšil na špici tříletý Shahbandar s Tomášem Lukáškem, vítěz červnové Tattersalls Mile a spolu s běloušem Politicum a Ideal Approachem udal svižné tempo. V cílové rovině se začal tlačit dopředu i Devil In Pink, ale Shahbandarovi vydržely síly až do závěrečné dvoustovky. Tam přišel s rozhodující koncovkou sedmiletý bělouš Ignacius Reilly s žokejem Jiřím Chaloupkou a někdejší šampion mílařů ze stáje Syndikát V3J odskočil o 1 1/4 délky. Za svěřencem Evy Záhorové uhájil druhé místo Shahbandar a za ním následovali v těsném doběhu Partenit, Zariyannka a Devil In Pink.
 
Krásným dostihem byl dvojkový handicap Cena PP Wealth Management na 1800 metrů. Tempo na míru si udal čtyřletý ryzák domácího chovu Napajev s žokejem Adamem Florianem, jemuž se letos podařilo dvakrát zvítězit v Německu. Při své chuchelské premiéře nakonec nemusel svěřenec Heleny Voršilkové bojovat. Pod Florianovýma rukama odešel lehce o 5 délek od pole a završil třetí úspěch v rámci letošní sezony. V souboji o druhé místo uspěla Comming Pulse před Yonellou a Silver Triggerem.
 
Součástí nedělního programu byla i Conseq Simsonova cena, tradiční dostih dvouletých koní, letos přesunutý poprvé na začátek září. Letos se ho zúčastnila jen pětice aktérů a nejsilnější finiš předvedla podruhé v kariéře startující klisna Dantawi v sedle s žokejem Clementem Lecoeuvrem. Tmavá hnědka chystaná Václavem Lukou pro slovenskou stáj Ekols Skalica přišla s táhlou koncovkou a triumfovala lehce o dvě délky před favoritkami River Dawn a Natymar.
 
Závěr chuchelského odpoledne patřil žokeji Petru Foretovi a oranžovo-bílým barvám majitelky MUDr. Evy Nieslanikové. V rozmezí půl hodiny slavili dvě vítězství. V handicapu na 2400 metrů se prosadil pětiletý Mike Majk a my vám nabízíme záběry z triumfu tříletého Chaldera v Ceně společnosti Tipsport na 1600 metrů. Hřebec trénovaný Miroslavem Nieslanikem dominoval lehce o 3 délky. Pro druhé místo si krásným závěrem doběhl valach Sea The Night a třetí příčku ukořistil slušovický specialista Calorific. 
 

Smůlu favoritů ve čtvrté kvalifikaci na Velkou dokonale využil Argano

V sobotu 2. září se uzavřel kvalifikační cyklus na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. Do Velké ceny města Pardubic Euro Equus odskočilo pole devíti krosařů včetně několika hvězd. Na dobré dráze nebyla nouze o dramatické situace.
 
K první z nich došlo už na irské lavici, kde se poroučel Pavel Složil mladší ze sedla dvanáctiletého Talenta a vítěz Velké pardubické z roku 2021 se do cíle nepodíval. Na špici se pohybovali favorizovaný Lodgian Whistle a jeho tréninkový kolega Gap Pierji. Jenže Josefa Bartoše s letos neporaženým ryzákem stáje Statek Chyše-Váňa potkala nečekaná smůla. Kvůli otočenému sedlu musel Lodgian Whistlea zadržet a ani on dostih nedokončil. Na špici tak osaměl pardubický nováček Gap Pierji s žokejem Janem Kratochvílem a nastartoval velké sólo. Většinu těžkých překážek zdolal bez problémů, a ještě při překonávání Havlova skoku se zdálo, že by svůj únik mohl dovést do úspěšného konce.
 
V závěrečném kilometru však svěřenec Josefa Váni mladšího zeslábl a ke slovu se dostali koně, kteří dlouho odpočívali na zadních pozicích. Ve výběhovém oblouku zavelel k útoku pátý z loňské Velké pardubické Argano v sedle se svým trenérem Martinem Liškou a na úderný závěr devítiletého valacha majitele Marka Šimáka nikdo neměl. Argano zvítězil lehce o 5 délek před běloušem Starem, který se rovněž připravuje v centrále Vápenný Podol, avšak jako svěřenec Hany Kabelkové. Třetím místem se kvalifikoval Stuke a čtvrtou příčku uhájil slovenský Royal Gino. Celkem se do letošní Velké pardubické kvalifikovalo 26 koní.
 

Jumbo ve stopách Pamina a Kane Fortuny. Derby opět vyhrál Škobis

Velký klusácký svátek hostila v sobotu 2. září Chuchle Arena Praha. Na programu bylo Derby bratrů Vávrových s mezinárodním obsazením a rámcový program obsahoval i další vrcholy jako Středoevropskou cenu, Velkou cenu tříletých či Cenu Labirinta.
 
Dlouhé měsíce se zdálo, že se o vítězi derby rozhodne mezi třídovou klisnou Moriah Boko a stále se zlepšujícím Jumbem. Do situace však nakonec výrazně promluvily přihlášky z Německa, odkud přicestovala silná dvojice stáje Gesvea – kromě znalce pražské dráhy Wigand Ecka to byl ještě dánský rodák Hot Dansk Dynamite. Podle sázkových kurzů nastupoval v roli favorita Jumbo v sulce se svým majitelem Zdeňkem Škobisem, ale tmavý hnědák stáje Viktoria neměl nic jistého.
 
Nejlepší startovní reakci měl německý Wigand Eck, za kterým se zařadili Bucefalos Misi, Moriah Boko a obíhající Jumbo. Už v prvním okruhu však přešel dopředu německý šampion Torsten Tietz s Hot Dansk Dynamitem a převzal otěže dostihu do svých rukou. Škobis s favoritem Jumbem zůstával okruh před cílem na předposlední pozici, aniž by akceptoval zrychlení předních koní a počkal s nástupem až na protilehlou rovinu. Tam ovšem neměl kudy proniknout mezi hradbou soupeřů a musel Jumba vytáhnout do zcela vnější stopy.
 
V závěrečném oblouku mělo šanci na úspěch všech šest aktérů, ale Moriah Boko navzdory pobídkám Pavla Vávry nedokázala zrychlit a souboj o vítězství se nakonec zúžil na Hot Dansk Dynamita a Jumba. Německý hnědák ovšem s příchodem do cílové roviny začal cválat a bylo rozhodnuto. Jumbo triumfoval jistě v kilometrovém čase 1 minuta 17 sekund a 4 desetiny a vítězstvím v derby navázal na své úspěšné stájové kolegy Pamina a Kane Fortunu. Druhé místo nakonec získal německý Wigand Eck před mocně finišujícím Bucephalosem Misi a slábnoucí Moriah Boko.
 
Zdeněk Škobis a trenér Zdeněk Vávra si v Chuchle Areně Praha připsali i početně obsazenou Grand Prix du Ready Cash, jedenáctý díl celoroční série dostihů pro francouzské klusáky. Jejich pětiletý valach Intrepide Atout v napínavém finiši porazil Fly Spirita, třetí skončil suverén jarní části sezony Elixir de Charnie.
 
Velká cena tříletých, letos vypsaná jako Cena Rennverein Frontenhausen, se po škrtu německé Neny Greenwood stala čistě domácí záležitostí. Ideální odhad tempo předvedl jezdec a trenér Mykola Volf, který s hnědákem Best Of Jokerem ze stáje Sochor s.r.o. odskočil soupeřům o pět délek a zvítězil v kilometrovém čase 1 minuta 19 sekund a 1 desetina.
 
Lahůdkou byl pro klusácké příznivce prémiový heat Středoevropská cena na 1670 metrů, v jehož dvou rozjížďkách se představili čtyři různí vítězové derby. Suverénní představení předvedl ten nejmladší z nich, pětiletý Jerry ze Stáje Květná. Se svým jezdcem a trenérem Ivanem Coufalem triumfoval v obou rozjížďkách, přičemž v té první porazil německého Beethoven Gara a ve druhé si bez větších problémů poradil s vedoucím koněm letošního Zlatého okruhu Paminem. Pokaždé při tom vyběhl kilometrový čas 1 minuta 14 sekund a 7 desetin.
 
Úspěchem favoritky skončila Cena Moravsko-slezského klusáckého spolku neboli Cena Labirinta pro dvouleté klusáky. Švédská odchovankyně Västerbo Chilli z tréninku Pavla Tvrze uhájila i ve třetím startu kariéry neporazitelnost a s jezdcem Jindřichem Klaubenschalkem jistě porazila Fon Barona a klisnu Tam Taram OV.
 
Foto: Libor Štros



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }