reklama 11C

Equinews: O tituly mistrů bojovali začátkem srpna skokani i vozatajové

ikonka

První srpnový týden byl ve znamení dvou mistrovství České republiky v jezdeckých disciplínách. O parkurové medaile se bojovalo ve Zduchovicích, kde triumfovala Sára Vingrálková. Titul mistra opratí ve čtyřspřeží po roce obhájil Jiří Nesvačil senior.
08.08.2023 17:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Ženská nadvláda trvá. Vingrálková, Svobodová a Strnadlová mají tituly

Mistrovství České republiky v parkurovém skákání pro kategorie žen, jezdců do 25 let a seniorů probíhalo začátkem srpna ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou. Ve všech třech šampionátech vybojovaly tituly ženy.
 
Právě ženská kategorie byla tou nejvíce obsazenou. Odstartovalo v ní celkem 61 dvojic, ale pouze tři dokázaly absolvovat všechna tři kola bez penalizace a postoupily tak do rozeskakování o kompletní sadu medailí. Lucie Strnadlová se Solidatem nastupovala do zkráceného parkuru jako první a zopakovala bezchybnou jízdu. Barbora Vojtková na valachovi Contosovi II dovezla do cíle v součtu 16 trestných bodů a dvakrát chybovala Veronika Vacková s klisnou Ellis-Strona, což pro ni znamenalo druhé místo. Lucie Strnadlová se tak stala mistryní České republiky již potřetí za sebou.
 
Stručnou zmínku si zaslouží ještě Veronika Jelínková, která v sedle valacha Jespe měla velkou smůlu. Také ona totiž ve třech kolech mistrovské soutěže neudělala ani jednu chybu, ale napotřetí inkasovala jeden bod za čas a skončila tak na nevděčném čtvrtém místě.
 
Čtyři jezdci, resp. jezdkyně se rozeskakovaly o nejvyšší příčky v kategorii U25 na nezvýšených překážkách oproti třetímu kolu, jelikož všechny inkasovaly  během všech kol čtyři trestné body. Kateřina Matušková s valachem Forest 31 bodovou zátěž zaznamenala v druhém kole, zatímco ostatní až v tom třetím. Do zkráceného parkuru nastupovala jako první a bohužel absolvovala skok mimo pořadí, což ji vyloučilo z dalšího pokračování.
 
Tereza Svobodová s valachem I Will Be Famous dokončila opět bez penalizace a Petra Pařenicová s klisnou Zetou 2 následně jednou chybovala. Pro Natálii Soukupovou na valachovi Campobasso se překážky zvýšily, neboť tato mistrovská kategorie byla vypsaná jako handicap podle věkových skupin účastníků a ona patřila do té starší. Stejně jako Pařenicová zapisovala čtyři trestné body, ale jelikož měla čas rychlejší, tak se mohla radovat ze stříbrné medaile. Vítězkou se tedy stala díky jedinému bezchybnému rozeskakování Tereza Svobodová.
 
Třetí kolo mistrovské soutěže jednotlivců, která celý šampionát ve Zduchovicích uzavírala, překonal jako první Jiří Hruška s klisnou Reiky, ale nesl si osm a čtyři trestné body z předešlých částí soutěže a skončil tak až desátý. V neděli nechyboval ani Jiří Skřivan na valachovi Holland TN, ale zaznamenal jeden trestný bod za překročení času. V součtu měl devět bodů, což mu stačilo na devátou příčku. Stejné bodové skóre zapisoval osmý umístěný Radek Šídlo na valachovi Inos del Maset. 
 
Na dalších čtyřech nemedailových pozicích se seřadily dvojice s osmi body, a tak i v jejich případě rozhodoval o umístění čas třetího kola. Nejrychlejší byla Natálie Ulčová s valachem Demontem, pátý se umístil Přemysl Adam na Cachasovi a šestá byla Mariana Michlíčková, jež v sedle valacha Departure S po dvou jízdách s jednou chybou předvedla v závěru precizní výkon. Stejně na tom byl i Jan Štětina na valachovi Kuala Lumpur VD Begijnakkeer Z, ale kvůli času 69,45 figuruje až na sedmém řádku výsledkové listiny. 
 
Z bronzové medaile se nakonec radovala Kateřina Veselovská, která s valachem Celano S inkasovala šest bodů v úvodu mistrovského závodu a v sobotu i v neděli absolvovala celý kurz čistě. O něco lepší výchozí pozici pro nedělní start měl Zdeněk Hruška s klisnou Carthagou DK, na jehož kontě bylo jen pět bodů ze soboty. Další již nepřidal a už před startem poslední dvojice věděl, že bude nejhůře druhý. 
 
Sára Vingrálková s valachem How Easy věděla, že vyhraje i s jednou chybou, jelikož byla jediná, kdo po dvou kolech neměl žádnou penalizaci. U toho zůstalo i poté, co do třetice projela cílem a mohla se začít radovat z mistrovského titulu. Po triumfu při hlavní soutěži Světového poháru v Olomouci a druhém místě během Grand Prix CSIO v Praze tak do své kariéry zařadila další výrazný úspěch.
 

Nesvačil senior, Drábek, Sedlinská a Pospíšilová jsou mistři spřežení

V Heřmanově Městci se během prvního srpnového týdne konalo mistrovství České republiky spřežení, kterého se účastnilo čtyřicet vozatajů. Průběh šampionátu ovlivnila nepřízeň počasí, která vyřadila jednoho z favoritů hlavní soutěžní kategorie.
 
Pořadatelem letošního mistrovství České republiky spřežení byl Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Akce se však konala v Heřmanově Městci, kde bylo letos slavnostně otevřeno nově zrekonstruované výcvikové středisko kladrubských koní. Samotné vozatajské soutěže probíhaly v parku Bažantnice, který se na necelý týden proměnil v závodní kemp.
 
Mezi mistrovské soutěže tradičně patří dvojspřeží pony. Těch letos dorazilo osm a vedoucí pozice se hned po úvodní drezuře ujal Jaroslav Juráň. V sobotním maratonu ovšem skončil až třetí a po dílčí šesté příčce z parkuru mezi kužely se musel spokojit s bronzovou medailí. Velmi pěkné výkony podávala se svými poníky Lucie Černá, jež byla druhá v první a poslední zkoušce. V terénních překážkách se jí však tolik nedařilo, a i kvůli tomu brala pomyslné stříbro. Zlato si totiž odvezla Monika Pospíšilová. V drezuře byla sice až třetí, ale maraton i parkur vyhrála. Její celkové skóre bylo 138,97 bodů, což bylo o pět méně, než měla Černá a o deset oproti Juráňovi.
 
V soutěži jednospřeží se blýskla druhým nejlepším maratonem Lucie Kurková, jenže v dalších dvou částech mistrovského závodu byla až sedmá a v součtech vybojovala šesté místo za Davidem Soukupem, který pro změnu byl nejlepší v překážkové jízdě mezi kužely. V neděli zaznamenal čistou jízdu a skončil jen necelý bod za čtvrtou Alenou Brixovou. Vyrovnané výkony po všechny tři dny podával Jiří Ziegler, když jednotlivé zkoušky dokončil jako třetí, čtvrtý a opět třetí. Třetí tak skončil i v rámci konečného účtování. Nechybělo mnoho a mohl dokonce brát druhý nejcennější kov, jelikož Daniel Bejr na parkuru inkasoval přes dvanáct bodů jeho výsledné skóre bylo 134,89. V drezuře přitom byl nejlepší ze všech, a i po třetím místě v maratonu šampionát stále vedl. Takto titul brala jeho dlouhodobě největší soupeřka – Markéta Sedlinská. Tato vozatajka byla v drezuře druhá a sobotní část dokonce vyhrála. Na parkuru již nepřidala žádnou penalizaci a se 126,18 body šlo o velmi jisté vítězství. 
 
Kategorie dvojspřeží začala slibně pro Petra Kafku, když drezuru dokončil jako třetí. Během víkendu byl dvakrát pátý a na stejném řádku figuroval i v rámci celého mistrovství. O něco lépe na tom byl Ota Bareš, a to mimo jiné i díky třetí příčce z parkuru. Poslední zkouška naopak nevyšla Alexandrovi Soukupovi, jenž před tím byl první a druhý. Zcela opačný vývoj měly závody pro Františka Sedláka. Do maratonu vstupoval až z desátého místa, ale v sobotu byl třetí a díky bezchybné nedělní jízdě zaslouženě bral stříbrnou medaili. Rovných devět bodů ztrácel na vítězného Josefa Drábka, jemuž skvěle vyšla terénní část a v parkuru měl jen drobnou penalizaci.
 
Velkou smůlu měl v královské kategorii čtyřspřeží reprezentant Národního hřebčína Kladruby Jiří Nesvačil junior. Ve čtyřčlenné sestavě byl jasným favoritem, což potvrdil už v drezuře, ale při odpoledním startu do maratonu, kdy byl terén velmi podmáčený vytrvalým a vydatným deštěm, převrátil kočár v druhé překážce a závod nedokončil. Nestartoval ani v nedělním parkuru, ale jak sám potvrdil, tak kromě naraženin je v pořádku a společně s otcem a bratrem Radkem by již za pár týdnů měl odcestovat na mistrovství Evropy. Zbývající tři vozatajové podávali standardní výkony. Kateřina Sklenská si dojela pro bronz s celkovými 360,36 body, druhou příčku bral díky skóre 336,34 bodů Jaroslav Jandl a mistrovský titul po roce obhájil Jiří Nesvačil senior, jehož konečný součet činil 205,63 bodů. 
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }