reklama 11C

Equinews: Odložil vyhrál Velkou cenu Netolic. V KMK uspěl Cantos FHP

ikonka

Velkou cenu Netolic vyhrál lehce o 10 délek Salivano a dovezl úřadujícího překážkového šampióna Odložila k obhajobě loňského triumfu. – Nejlepší výkon při Kritériích mladých koní ve Zduchovicích předvedl Cantos FHP s Danielem Pospěchem.
16.08.2023 13:30  |  Autor: Martin Cáp, Josef Malinovský  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 
 

Velkou cenu Netolic opět vyhrál Odložil, tentokrát se Salivanem

Za letního počasí a před dobrou diváckou kulisou se v neděli 13. srpna odehrály dostihy v Netolicích. Tradice mítinku na sezonním závodišti vedle zámku Kratochvíle sahá až do padesátých let. K vidění byly rovinové i překážkové dostihy.
 
Vrcholem odpoledne byla steeplechase cross country Velká cena Netolic, letos vypsaná jako Cena společnosti Maentiva Management a.s. Většina ze sedmi startujících neměla s netolickou dráhou zkušenosti. Naopak devítiletý Wotan nastupoval s cílem zúročit druhá místa z let 2020 a 2021. A právě valach trenéra Radka Holčáka se v sedle s žokejem Marcelem Novákem podílel na svižném tempu dostihu a místy utekl soupeřům o několik délek. Za Wotanem se pohybovali Mobilization a postupně posouvaný Salivano.
 
Zatímco Mobilization byl zadržen a jako jediný se nedostal do cíle, pětiletý vraník Salivano už na tribunním skoku skákal na druhém místě a začal se vedoucímu Wotanovi přibližovat. Pod žokejem Janem Odložilem se v závěrečném oblouku vyvezl na špici a pohodlně se odpoutal. Salivano zvítězil lehce o 10 délek a dovezl úřadujícího překážkového šampióna Odložila k obhajobě loňského vítězství. Boj o druhé místo pro sebe rozhodl bělouš Boule de Neige před Wotanem a Mahonym. Salivano je svěřencem bývalého jezdce Jakuba Spáčila, pro něhož to bylo první trenérské vítězství.
 
Dramatický průběh nabídl pátý ročník Ceny Agrokomplexu Šumava. Po pomalém úvodu se posunul na špici Marcel Novák s valachem Time In The West a podařilo se mu dostih solidně rozběhnout. Jako první vypadl ze hry čtyřletý Ange Pitou s jezdcem Oleksandrem Ryzhakem, který po točení na diagonálu vybočil doleva a málem sebou strhl i Premier Liona. Na tribunním skoku pak zakolísala při doskoku Slivka a ztratila Pavla Složila. Do cíle se tak dostali jen čtyři koně. Suverénní vítězství si pohlídal Time In The West z tréninku Radka Holčáka, hájící červenou kombinaci stáje Valencio. Vzdálené druhé místo získal Samer a trojici nejlepších doplnil Premier Lion.
 
Největším startovním polem z celého dne se mohl pochlubit závěrečný Memoriál Julia Hájka a Jiřího a Tomáše Hurtových na 3200 metrů, do něhož odskočilo deset koní. Nejvíce sil měla šestiletá hnědka Sheby Love vedená žokejem Marcelem Novákem, který v Netolicích stejně jako Jan Odložil slavil double. Druhý doběhl Landmark před Iron Thunderem. 
 
Z rovinového programu vybíráme Cenu města Netolic. Na sprinterské trati 1150 metrů se zrodilo překvapení na účet favoritů. Při své české premiéře se prosadil se sázkovým kurzem 16:1 nastupující valach Anatello, na němž si své první rovinové vítězství připsala překážková jezdkyně Lenka Neprašová. Za svěřencem trenéra Martina Lišky ze stáje Akraz bezpečnostní agentura finišovali Has d‘ Emra a Rabbit Garswood.
 

Cantos FHP s Danielem Pospěchem triumfoval při KMK ve Zduchovicích

Šesté kolo Kritéria mladých koní v parkurovém skákání hostilo Jezdecké centrum Zduchovice v úterý 8. srpna. Necelých devět desítek účastníků hodnotil komisař Roman Drahota, který byl tentokrát s předvedenými výkony velmi spokojen. 
 
Z dvanácti čtyřletých klisen předvedla třetí nejlepší výkon Tricia LJH VD Bisschop s Jiřím Hruškou, která získala 24,400 bodů. Rovných pětadvacet pak obdržela BP Blue Diarado s Andreou Halíkovou. Na vítězství to však nestačilo, neboť La Este v sedle s Danielem Pospěchem zapisovala známku ještě o čtyři desetiny vyšší. Klisna je po otci Diarado z matky MHS Malbec po hřebci Plot Blue, chovatelkou a majitelkou v jedné osobě je Helena Lahodná. 
 
Čtyřletých hřebců a valachů bylo osmnáct a přesně polovina z nich obdržela od Romana Drahoty přes 25 bodů. Známka 25,7 by mnohdy s rezervou stačila na vítězství, ale tentokrát z toho bylo v případě hřebce Sassiere v Josefem Lánským jen třetí místo. O desetinu více měl Quo Vadis 6 pod Kateřinou Benediktovou, jež sedlala i čtvrtého umístěného hřebce Quantanamo 1. Z 26 bodů se radoval Matěj Kotalík startující na hřebci Frisco 4 po otci Cantos z matky Harga-CH po hřebci Griseldi L, jehož chovatelem je Luboš Kozák mladší a aktuální majitelkou Markéta Vlčanová. 
 
V kategorii pětiletých klisen figurovala na třetím řádku výsledkové listiny C´est la Vie Z s Ilonou Kopeckou za výkon ohodnocený 25,300 body. První dvě umístěné měly vždy rozdíl jedné desetiny. Druhá skončila Ganga HB s Petrem Molíkem a třetí Batika 4 v sedle s Miloslavem Příhodou. Otcem této holštýnské klisny je Bamako de Muze, matka Con-Tici po hřebci Casall. Pochází z chovu Kateřiny Nečasové a je v majetku Aleny Raevy. 
 
Velmi vysoké známky padaly v soutěži pětiletých hřebců a valachů. Deset z osmnácti dostalo 25 či více bodů a shodnou celkovou známku měli Quality Drive s Danielou Kotalíkovou a Diamantico L pod vedením Jakuba Ludvíka. Ten skončil třetí díky vyšší známce za provedení skoku. Hřebec Dicalant WH se s 25,700 body umístil společně s Terezou Kalužíkovou druhý, a to s minimální ztrátou jedné desetiny na Creative / Efox van het Netehof SD, kterého prezentoval jeho majitel Aleš Opatrný. Tento belgický hřebec od chovatele Jeroena de Wintera je po hřebci Conthargos z matky Oeshi van het Netehof po Diamant de Semilly. 
 
Mezi šestiletými klisnami se dařilo zástupkyním Jezdeckého klubu Opava – Kateřinky. Vedle čtvrté Aladine Z s Václavem Humplíkem hned dvakrát uspěly svěřenkyně Jiřího Hrušky. Pirueta 1 byla s 25,600 body třetí a zaostávala tak o jednu desetinu za dvojicí Miss Elita a Petra Pařenicová, která jen o pár dnů dříve na stejném kolbišti vybojovala mistrovský titul v soutěži mladých koní. Tentokrát však s výrazným náskokem vyhrála Elvista vedená Jiřím Hruškou, jejíž známka byla 26,400. Klisna je po otci Elvis ter Putte z matky Evien po Aristo Z. Chovatelkou a majitelkou je Magdaléna Hrušková. 
 
Vysoké hodnocení přiděloval Roman Drahota také v kategorii šestiletých hřebců a valachů. S 25,700 body byl třetí Harry P 3 s Matějem Kotalíkem. Druhou příčku si vysloužil Beaumont s Janem Chýlem, a to díky 26,300 bodům. Ani to však na prvenství nestačilo, neboť Cantos FHP sedlaný Danielem Pospěchem získal ještě o desetinu bodu navíc. Tento český teplokrevník po otci Casino Grande z matky Corlena po hřebci Corlensky G je v majetku chovatele Zdeňka Hrnčíře.
 
Foto: Karel Rozboud



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE