reklama 11D

Equinews: Série Swinging Thomase trvá, Cenu Latiny vyhrála Riwetta

ikonka

Cenu Latiny pro tříleté klisny vyhrála v Chuchle Areně Praha ryzka Riwetta s Adamem Florianem. – Favorizovaný Swinging Thomas si podle očekávání poradil s konkurencí v Memoriálu Evy Palyzové o pohár hejtmanky Středočeského kraje.
12.07.2023 09:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Situace před Oaks je otevřená, generálku v Praze ovládla Riwetta

Za tropických teplot a před solidní diváckou návštěvou vyvrcholila v neděli 9. července první polovina sezony v Chuchle Areně Praha. V Ceně Latiny na 2200 metrů se měsíc před Oaks utkaly špičkové tříleté klisny s klasickými ambicemi.
 
O rychlé tempo se v hlavním dostihu postarala Happy Scarlet, za níž se po startu usadily zimní královna Willemine a Lady Recorder. Favoritka Feschanda pracovala na blízkém čtvrtém místě a kolem pátého místa se pohybovala Riwetta. Když se v cílové rovině situace vyrovnala, stále zůstávaly ve hře klisny na předních pozicích. Vedle Willeminy se však nejprve vynořila útočící Yonella a prostředkem dráhy nastartovala závěrečný finiš přehlížená Riwetta s žokejem Adamem Florianem.
 
A právě koncovka ryzky stáje Gaudium a trenérky Heleny Vocáskové se ukázala jako rozhodující. V posledních metrech sice přišel ještě zdrcující nápor Coletky, ale Riwetta udržela těsné vítězství o hlavu. Na třetí místo přilétla krásným finišem domácí odchovankyně Garmona, polosestra Koně roku Gaspariniho, a dotovaná umístění získaly ještě Yonella a Willemine. Vítězka vyběhla kvalitní čas 2 minuty 19 sekund a 68 setin a řekla si o pozornost před klasickým Oaks, kam by ale mohla směřovat i vítězka Českého derby Abha.
 
V Ceně společnosti Tipsport na 1600 metrů se podruhé za sebou na chuchelské dráze prosadil pětiletý valach Tobruk s Taťánou Mášovou. Domácí odchovanec trénovaný Petrem Křížem pro stáj BoKa Seniors Team udržel o necelé dvě délky za sebou klisnu Caleco, za kterou se v téměř decimetrových rozestupech seřadili Aidensfield, Flexible Approach a Bundeskanzler.
 
Double v neděli slavil žokej Jan Verner. Nejprve se radoval s tříletou Quiet Street v Červencovém dostihu a poté přidal ještě triumf na stejně staré Perfect Cordule v Ceně Fontana Watercoolers na 1800 metrů. Svěřenkyně Zdeňka Mimry si jistě o 1 3/4 délky poradila s Perseou, doběh klisen zkompletovala Shosanna.
 
Zajímavým dostihem byla Cena Chuchle Festu s Hitrádiem City 93,7 FM na vytrvalecké distanci 2600 metrů. Po výborné jízdě amatéra Matyáše Luky připomněla své kvality sedmiletá Imsexyandiknowit ze stáje Kamila Vocetky. Svěřenkyně trenérky Jany Novákové nechala za sebou čtveřici běloušů, kteří proběhli cílem v pořadí Dancer Of Denali, Kenshibu, Cecille a Resort.
 
Cenou výživových programů Fitmin na 1200 metrů se rozběhl letošní ročník Fitmin Cupu, seriálu dostihů pro dvouleté koně českého chovu. Pětičlenné pole složili trenéři Radim Bodlák a Michal Kalčík. V cíli byl spokojenější prvně jmenovaný, jehož Limária pod Lucií Fialovou zvítězila o krk před Leonardou. Třetí místo si připsala Claudine.
 

Swinging Thomas nezaváhal. Memoriál Evy Palyzové vyhrál favorit

Vrcholem dostihové sezony v Lysé nad Labem je tradičně Prvomájová steeplechase, ale stále větší prestiži se těší také Memoriál Evy Palyzové o pohár hejtmanky Středočeského kraje. I letos se 6. července sjeli na polabskou dráhu kvalitní skokani.
 
4600 metrů dlouhá steeplechase cross country měla tentokrát dokonce mezinárodní obsazení. Z Polska přicestoval loňský vítěz Velké wroclawské z tréninku Elwiry Porebné, která angažovala amatéra Pavla Peprnu. Po škrtech dvou koní se před zaplněnými tribunami představilo jen šest startujících a úvod dostihu byl podle očekávání pomalý. Po několika stovkách metrů převzal iniciativu žokej Jan Faltejsek v sedle desetinového favorita Swinging Thomase a převedl soupeře přes sérii živých plotů. Větší skokanskou chybu udělal jen na vodním příkopu, ale Faltejsek toto škobrtnutí ustál.
 
Když Jan Odložil před nájezdem na anglický skok zadržel klisnu Antalgique, ztenčilo se pole na pětici aktérů. Přes irskou lavici se sice dostali všichni, ale rozestupy mezi jednotlivými koňmi se začaly zvětšovat. Na špici se dostal Prince d‘ Orage v sedle s Janem Kratochvílem a začal zvyšovat tempo. Nejstarší kůň v poli Nick následně vybočil na zahrádkách a ztráta Dulcara de Sivoly na zbytek pole začala narůstat. O nejvyšší příčky tak nakonec bojovali pouze Prince d‘ Orage, Swinging Thomas a Reggaeton.
 
Kratochvíl se pokusil jít do trháku, ale Faltejsek jeho nástup zachytil. Swinging Thomas zabojoval a porazil svého soupeře o jednu délku. Třetí doběhl Reggaeton a do cíle se dostal ještě Dulcar de Sivola. Šestiletý Swinging Thomas běhá za stáj Dr. Charvát a je svěřencem trenéra Pavla Tůmy. Triumfem v Lysé nad Labem rozšířil svou sérii na šest vítězství za sebou.
 
V rámci svátečního mítinku se běžela ještě Steeplechase Conseq na 3500 metrů. Ta přišla o svého velkého favorita již před startem, když letošní dvojnásobný vítěz Jacobellis nepřekonal zkušební skok. Dostih odvodil valach Scare Crow s mladou jezdkyní Lenkou Neprašovou, ale ho předstihla sedmiletá Swan Princess s jezdcem Adamem Čmielem a pohlídala si lehké vítězství o 3 délky. Třetí skončil Sting River před vnukem výborné Registany Regtimem.
 
Rovinové části programu vévodil Memoriál Jiřího a Milenky Špačkových na 1000 metrů pro dvouleté koně. Stylem start – cíl se zde prosadil na dráze debutující hřebec Didier ze Stáje Hons, jehož jezdkyně Irena Štěrbová se radovala z prvního vítězství své kariéry. Necelé dvě délky za svěřencem Josefa Bartoše staršího si zajistila druhé místo Inovace a mezi tři nejlepší se vešla ještě favoritka Sonata Arctica.
 
Cenou hřebčína Doubravy na 2200 metrů pokračoval Conseq Seriál hřebčínů pro koně českého chovu. V početním poli však nedošlo k žádnému velkému dramatu. Favorizovaný Respekt ze stáje Jezdeckého klubu Cholupice si v sedle s Jiřím Chaloupkou udal tempo na míru, navzdory nejvyšší nesené hmotnosti 61,5 kg odskočil a zvítězil velmi lehce o 3 1/4 délky. Na druhou příčkou se hezkou koncovkou posunula Kyriakali, třetí skončila Sunny Star.
 
Výborný den měl v Lysé nad Labem amatér Matyáš Luka. Synovi trenéra Václava Luky mladšího se podařilo vyhrát první dva dostihy odpoledne. Vybíráme úvodní Cenu společnosti Alfex na 1700 metrů, kde dovedl k úspěchu ostříleného Salar Islanda. Valach stáje Luka-Vedral trénovaný Evou Záhorovou se odpoutal o 3 1/4 délky a připsal si první vítězství od importu do Česka. Za ním se seřadili Ardluasa, Sea The Night a Stratovarius.
 
Favoritem závěrečného Handicapu Tankodromu Milovice byl účastník Velké jarní ceny Rabbit Zoustar. Člen klasického ročníku se však nakonec musel spokojit s druhou příčkou, neboť nejsilnější závěr měl valach Denihilonihil s Alenou Plimlovou. Hnědák stáje Nela & friends syndicate se sice v cílové rovině připletl do malé skrumáže, ale v cíli měl na Rabbit Zoustara 1 1/4 délky k dobru. Třetí doběhla Fanny.
 
Foto: Libor Štros



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE