reklama 11B

Equinews: Češi při olympijské kvalifikaci v pražské Chuchli neuspěli

ikonka

Olympijskou kvalifikaci parkurových týmů v Chuchli vyhráli Izraelci a druhé postupové místo berou jezdci Polska. České družstvo skončilo páté. – V nedělní Grand Prix Air Bank při CSIO4* CET Prague Cupu skočila druhá Sára Vingrálková.
01.08.2023 16:03  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Český parkurový tým se do Paříže neprobojoval. Vingrálková uspěla v GP

Při olympijské kvalifikaci v Chuchli, jež se uskutečnila v rámci pátečního Poháru národů, český tým, jehož členy byli Vladimír Tretera, Filip Doležal, Anna Kellnerová a Aleš Opatrný, neuspěl. Naopak v Grand Prix měla blízko k výhře Sára Vingrálková.
 
V první rundě startoval Vladimír Tretera s Gangsterem V/H Noddevelt a začal výborně. Až do dvanácté překážky, kterou byla modrá zeď s logem pořádajícího Czech Equestrian Teamu, neudělal jedinou chybu, ale nové překážky s neobvyklým vizuálem se Gangster zalekl a odmítl ji dvakrát překonat, což znamenalo jeho vyloučení. Ostatní členové týmu tak věděli, že všechny jejich výsledky se již budou počítat, což na ně zákonitě vytvořilo větší tlak. 
Filip Doležal v sedle valacha Coup de Coeur GP Madame Z udělal tři chyby a přidal drobnou penalizaci za čas. To znamenalo zatížení čtrnácti trestnými body. O chybu méně udělala Anna Kellnerová s klisnou Catch Me If You Can Old a mrzela jí především penalizace na vodní překážce. K osmi bodům se připočítávaly další dva za čas a Češi tak měli po třech jízdách 24 trestných bodů. Finišman Aleš Opatrný na Locantovi RN přidal ještě další čtyři a po své jízdě již byl pevně přesvědčen, že se olympijský sen pro české jezdce definitivně rozplynul, neboť Izrael měla čtyři body, Maďarsko pět a Polsko šest. 
 
Češi však pokračovali i do druhého kola naplno, mimo jiného i kvůli domácím fanouškům, kteří zaplnili ochozy chuchelského závodiště do posledního místa a vytvořili tak skvělou atmosféru. Bohužel v případě Vladimíra Tretery na Gangsterovi se opakovala situace z úvodní části soutěže a opět nepřešel přes dvanáctou překážku kurzu. Filip Doležal s Coup de Coeurem zaznamenal tři rychle po sobě jdoucí chyby na překážkách šest, sedm, osm a následně ještě na skoku 10A. Anna Kellnerová na Catch Me neshodila žádnou z překážek, ale opět nedoskočila za hranici vodního prvku. Odměnou pro početné publikum tak byla čistá jízda v podání Aleše Opatrného a teprve osmiletého Locanta RN. V konečných součtech český tým měl 48 trestných bodů a skončil pátý. 
 
Čtvrtou příčku obsadili turečtí jezdci, jejichž družstvo patřilo do širšího seznamu favoritů. Nejlepší výkony předvedl dle očekávání finišman Omer Karaevli na hřebci Policeman 2, jenž v obou kolech dovezl do cíle jen čtyři trestné body. Celkové skóre však bylo 45 trestných bodů. 
 
Do posledních jízd byl otevřený souboj o jedno ze dvou postupových míst mezi Poláky a Maďary. Reprezentanti Polska předváděli velmi vyrovnané výkony, přičemž nikdo nechyboval více než jednou v každém z kol. Jedinou nulu však zapisoval pouze Maksymilian Wechta na hřebci Chepettano. 
 
V případě maďarských jezdců naopak čistě šli Gábor Szabó junior s klisnou Mezohegyes Chabala, Ferenc Szentirmai na valachovi Melypso Blue PS FRH i András Kövy junior. Jenže zároveň přicházely i vyšší bodové penalizace a poslední jízda Kövyho rozhodla ve prospěch našich severních sousedů. 
 
Lídry byli po prvním kole Izraelci, když zaznamenali jen čtyři body. V solidních výkonech pokračovali i v kole druhém, byť si Robin Muhr s valachem Galaxy HM vybral slabší chvilku při druhé jízdě. Přesto ve chvíli, kdy Daniel Bluman nastupoval na valachovi Ladriano Z do závěrečné jízdy, bylo jasné, že si finišující dvojice může dovolit až tři chyby. Nakonec Bluman dokončil se čtyřmi body a Izraelci mohli začít slavit ještě víc než v danou chvíli Poláci. 
 
Čeští parkuroví příznivci sice byli svědky skvělé sportovní podívané, ale museli se smířit s informací, že na olympijské hry do Paříže nepojede v této disciplíně žádný z našich jezdců – v týmu, ani mezi jednotlivci. Anna Kellnerová i Aleš Opatrný totiž vyloučili, že by se v následujících měsících snažili sbírat olympijské body, neboť v polovině sezony mají k dispozici oba jen jednoho koně do takto vysokých soutěží a šance uspět ve velmi silné konkurenci je v podstatě nereálná.
 
Celkem osm českých dvojic nastoupilo do Grand Prix Air Bank, která byla vrcholem čtyřdenních mezinárodních závodů CSIO4* CET Prague Cup 2023 v Chuchle Areně Praha. Filip Doležal v sedle valacha Coup de Coeur GP Madame Z zaznamenal chybu hned na druhé překážce a poté ještě na předposledním skoku. K osmi bodům přidal další dva za překročení času a skončil nakonec až na 31. místě. Sára Vingrálková na valachovi Kas-Sini DC startovala v závěru první poloviny startovního pole a byla teprve druhá, komu se podařilo dokončit základní parkur bez penalizace.
 
Hned po krátké přestávce na úpravu povrchu vstoupila do kolbiště Nikola Bielíková s hřebcem Carisonem. K postupu do rozeskakování jí zabránila chyba na osmé překážce a ta ji odsunula v důsledku na 18. řádek výsledkové listiny. Jiří Skřivan s valachem Hollandem TN nezopakoval čtvrteční úspěch a po sérii chyb se rozhodl soutěž nedokončit. Podobný osud později potkal i Emmu Augier de Moussac s klisnou Jasmin. Velmi solidně zaplněné tribuny doslova zahučely, když na šestém skoku inkasoval čtyři trestné body Aleš Opatrný s valachem Locantem RN. Domácí fanoušci parkurového skákání si právě od této dvojice po bezchybném druhém kole pátečního Poháru národů hodně slibovali, ale postup do rozeskakování se v tomto případě nekonal. 
 
Vše se vyvíjelo velmi slibně i pro Miloslava Příhodu s valachem Ibizou D, a to až do překážky s číslem 10, kde chyboval. Následně mu nevyšel nájezd na závěrečnou třináctku a musel ho zopakovat, kvůli čemuž nasbíral v součtu 26 trestných bodů znamenajících až 45. příčku. Diváci tak doufali, že se k několika málo bezchybným přidá alespoň Anna Kellnerová v sedle klisny Catch Me If You Can Old. Jenže ta lehce zavadila o horní břevno šesté překážky, které se vykutálelo z háků a následně ještě přišla další penalizaci na následném oxeru 7A. Osm trestných bodů v kombinaci s časem 78,42 znamenalo pro českou jezdkyni 27. pozici.
 
Do rozeskakování nakonec postupovalo pět účastníků. Tím prvním byla Anastasia Bondarieva z Ukrajiny na valachovi Calder. Zkrácený kurz absolvovala se čtyřmi body a v čase 54,72. Sára Vingrálková s valachem Kas-Sini DC hned od začátku nasadila o poznání rychlejší tempo a časomíra v jejím případě ukázala v cíli hodnotu 44,27, jenže na posledním skoku chybovala. Ir Matt Garrigan s valachem Quantum Robin V byl o téměř dvě a půl sekundy pomalejší, ale zopakoval čistou jízdu, což mu zajistilo vedoucí pozici. Adam Grzegorzewski ve dvojici s valachem Issem zapisoval dvě chyby a tušil tak, že skončí až pátý. Jeho polský kolega Wojciech Wojcianiec sice také neudržel nulu, ale díky čtyřem bodům a času 46,36 nakonec ukořistil alespoň třetí stupínek při slavnostním dekorování. Na tom druhém byla Sára Vingrálková a nejvýše vystoupal Matt Garrigan.
 

Kritérium mladých koní pokračovalo v Hradištku. Uspěl tam Cartier RVP

Pátého kola Kritéria mladých koní v Hradištku u Sadské se účastnilo více jak sto dvojic, které hodnotil komisař Roman Drahota. Průběh závodů však ovlivnila v odpoledních hodinách nepřízeň počasí, a tak část programu musela být zrušena.
 
V kategorii čtyřletých klisen skončila třetí BP Blue Diarado s Andreou Halíkovou, která obdržela 25,300 bodů. O dvě desetiny více získaly další dvě klisny, avšak nižší známka za provedení skoku zařadila na druhou příčku La Este v sedle s Danielem Pospěchem. Vítězkou se stala Aifee prezentovaná Janou Stebelskou. Jde o klisnu po otci Chacoon Blue z matky Atessa B.L.H. po hřebci Oklund v majetku Czech Equestrian Teamu, který je také jejím chovatelem. 
 
Mezi dvaadvaceti čtyřletými hřebci a valachy skončil třetí Sassiere s jezdcem Josefem Lánským, jehož bodový zisk byl 25,100. Jedna desetina navíc znamenala druhé místo pro Scorbixe s Markem Klusem, jenž sedlal i vítězného hřebce Cartiera RVP po otci Calox z matky Connie po Clinton II. Vysoká známka 25,900 jistě udělala radost nejen jezdci, ale i chovateli a majiteli v jedné osobě Radkovi Vitáskovi. 
 
Z šestnácti pětiletých klisen získala přesně polovina hodnocení 25 bodů či vyšší. Třetí místo patřilo Canosině WH s Terezou Kalužíkovou díky 25,300 bodům. O jednu desetinu více měla druhá Alfa 50 pod Petrem Vančurou a další desetina k dobru zajistila vítězství klisně C-My Little Girl po hřebci Classic z matky Carpe Diem af Pan po hřebci Cardento v sedle s Ondřejem Nágrem. Czech Equestrian Team si tak v pozici chovatele a majitele připsal již druhý úspěch během tohoto mítinku. 
 
Vysoké známky uděloval Roman Drahota i v soutěži pětiletých hřebců a valachů. 25,500 bodů by hřebci Eldorado 45 při jiných kolech stačilo k vítězství, tentokrát byl s Antonií Sabathilovou až třetí s desetinovou ztrátou na valacha Carlblue vedeného Ondřejem Nágrem. Vítězem se stal hřebec Dicalant WH po otci Dicapo Boegegaarden z matky Calanthia WH po Colman. V Hradištku jej prezentovala Tereza Kalužíková, majitelem a chovatelem je společnost Winner Horses. 
 
Soutěže šestiletých nakonec neproběhly, jelikož při tréninku klisen se do Hradištka přihnala bouřka a poté jezdci vyhodnotili, že povrch není způsobilý k tomu, aby se dál závodilo. Další kolo KMK proběhne 8. srpna ve Zduchovicích.
 
Foto: Kateřina Návojová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE