reklama 11D

Equinews: Mladí mistři z Martinic. Classa si doběhla pro hattrick

ikonka

V Martinicích proběhlo parkurové mistrovství ČR dětí a juniorů. Mimořádný talent potvrdil Václav Humplík. – V Riesenbecku pokračovala série Global Champions. – Klisna Classa si ve Varech doběhla pro třetí vítězství v sezoně. Uspěla i proti hřebcům.
25.07.2023 15:08  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Parkurové tituly vybojovali v Martinicích Pecina, Humplík a Pichrtová

Mistrovství České republiky v parkurovém skákání dětí a juniorů se v Martinicích konalo jen krátce po skončení evropského šampionátu v italském Gorla Minore. Čtveřice jezdců účastnící se obou mítinků mezi domácí konkurencí prokázala své kvality.
 
V dětské kategorii se představily dvě reprezentantky startující na mistrovství Evropy a obě se nakonec rozeskakovaly o zlato. Jako první do zkráceného parkuru nastupovala Adriana Hakrová v sedle valacha Cumano´s Beat Boy Z a zopakovala bezchybnou jízdu v čase 40,36 sekundy. Její soupeřka Vanessa Ingrid Pecina na klisně Kalinka van´t Heike však také nezaváhala a čas měla 38,46, což pro ni znamenalo vítězství. Z třetího místa se radoval Ondřej Pospíšil ve dvojici s valachem HD Kash, jenž v žádném ze tří kol nezaznamenal chybu, ale v tom posledním lehce překročil stanovený čas, za což byl penalizován jedním bodem. 
 
Václav Humplík obsadil s Pythagorasem při evropském mistrovství dětí skvělé 10. místo. O medaile v Martinicích bojoval s valachem Kinshasa de Goedereede a byl jedním ze dvou rozeskakujících se v soutěži mladších juniorů. Ještě před ním však vstoupila do kolbiště resortu Equitana Martinice Anna Marie Dudová na klisně Cateleya a i zkrácený kurz překonala bez jediného trestného bodu. Její čas byl 45,79 sekundy. Ačkoliv Humplík začal poměrně pomalu, snažil se zkracovat kde to šlo a také přidal výrazněji na tempu. Časomíra mu v cíli nakonec ukázala hodnotu 42,80 a jelikož opět předvedl čistou jízdu, tak se stal mistrem České republiky. 
 
Na stupních vítězů při mistrovství mladších juniorů byla ještě Zuzana Ciompová, jež s valachem Elliotem 133 zaznamenala pouze jeden trestný bod v prvním kole. Zklamaná jistě byla Rozálie Sovová, jelikož ta s Ellou 1 byla jednou ze tří dvojic postupujících do závěrečné části tříkolové soutěže bez penalizace. Napotřetí však jednou chybovala a zůstala pod stupni vítězů na čtvrté příčce.
 
Jedním ze čtyř účastníků, kteří neudělali v Martinicích během tříkolové mistrovské soutěže starších juniorů ani jednu chybu, byl Albert Písařík, což je další člen ekipy, která se účastnila nedávného šampionátu v Gorla Minore. Tento jezdec, jenž věkově patří ještě mezi děti, si však nesl na hřebci Silbermond penalizaci jedním trestným bodem za překročení času hned z úvodní části závodů a skončil tak čtvrtý. 
 
Jako první nastoupila do rozeskakování o medaile Rozálie Pichrtová v sedle klisny Queesy PJ. Ani v tomto případě nezaznamenala žádnou penalizaci, a tak už jen s napětím čekala, jak na to odpoví zbývající dvě soupeřky. Ema Saláková na klisně Gimmy 1 jednou chybovala, a navíc měla čas pomalejší o více jak dvě sekundy. Nikola Simandlová s valachem Wild Hunterem inkasovala dokonce 12 trestných bodů a bylo tak jasné, že si z Martinic odveze bronz, Ema Saláková stříbro a mistryní České republiky je pro následující rok Rozálie Pichrtová.
 
Mistrovství České republiky jezdců do 25 let, žen a seniorů se koná ve Zduchovicích od 3. do 6. srpna. 
 

Smolders potřetí uspěl v LGCT. Prague Lions byli v Riesenbecku osmí

Německý Riesenbeck se stal poprvé dějištěm parkurové série Global Champions. Závodilo se na travnatém kolbišti, které má rozměry 150 x 95 metrů a je tak největší arénou okruhu, která je šestkrát větší než závodní plocha v Monaku.
 
V sobotní lize týmů se dařilo nejvíce týmu Paris Panthers, jenž vyhrál již o týden dříve ve španělské A Coruñi. V obou případech za tento celek startoval Ben Maher. Zatímco ve Španělsku startoval pouze s dvanáctiletou klisnou Ginger-Blue, tentokrát ji vzal jen do prvního kola soutěže. I tentokrát nezaznamenal žádnou penalizaci, stejně jako při svém druhém startu v sedle klisny Dalas Vegas Batilly. Jeho týmový kolega Jur Vrieling v úvodní části dovezl po chybě s dvanáctiletým Fiumicino VD Kalevallei čtyři trestné body. Pro rozhodující fázi závodu osedlal jedenáctiletého valacha Long John Silver 3 N.O.P. a ve dvojici s ním se mohl radovat z čisté jízdy. Paris Panthers tak zapsali pouze čtyři body a díky tomu vyhráli.
 
Domácí Riesenbeck International toužili po tom, aby letos již pošesté zvítězili. Chyběla jim k tomu dvakrát necelá polovina sekundy. Christian Kukuk s devítiletou klisnou Just Be Gentle totiž v prvním kole o čtyři desetiny překročil stanovený čas a byl tak penalizován jedním trestným bodem. Napodruhé pak jednou chyboval, a ani jeho čas 82,55 nepatřil mezi ty nejrychlejší. Philipp Weishaupt sice jel dvakrát bezchybně, ale pět trestných bodů v kombinaci s časem 156,96 sekundy znamenalo pro jezdce Riesenbecku druhé místo. I kdyby měli o bod méně, tak součet časů hovořil v jejich neprospěch o 48 setin. 
 
Body za třetí místo brali Shanghai Swans reprezentovaní Danielem Deusserem a Maxem Kühnerem, kteří si pro každé z kol vzali jiného koně. Deusser byl bezchybný na hřebci Bingo Ste Hermelle, ale s klisnou Killer Queen VDM měl čtyři trestné body. Kühner jednou inkasoval v prvním kole s Elektric Blue P, avšak v druhém již dokončil na hřebci Eic Coriolis Des Isles s nulou. 
 
Celkových dvanáct bodů stačilo ke čtvrté příčce družstvu Stockholm Hearts. Na pátém až osmém místě byly týmy s šestnácti trestnými body. Do této čtveřice patřili St Tropez Pirates, Scandinavian Vikings, Mexico Amigos a Prague Lions. Ti však kvůli součtu časů 160,08 skončili až osmí. Jedinou nulu zapisoval Pieter Devos v prvním kole s devítiletou klisnou Jarinou J. V druhém kole pak jednou pobořil překážku s valachem Nascar van´t Siamshof. Dvakrát chyboval v úvodu Johnny Pals na dvanáctiletém valachovi Curiano van Maarle Z, a tak jej pro druhé kolo vystřídal Fernando Martinez Sommer v sedle šestnáctiletého valacha Cor Bakker. Ten zatížil týmové konto čtyřmi body. 
 
Po jedenácti kolech Global Champions League stále suverénně vedou RIesenbeck International s 259 body. V součtu 234 bodů mají aktuálně druzí Paris Panthers. Třetí pozici drží Madrid in Motion, i když tentokrát mnoho bodů nezapisovali a bez čtyř jich mají rovné dvě stovky. Do elitní čtveřice patří stále i St Tropez Pirates se 183 body a pátou pozici si drží Prague Lions, kteří mají 168 bodů. Dotahují se na ně však šestí Stockholm Hearts a na dosah jsou i Scandinavian Vikings a Rome Gladiators.
 
V nedělní Longines Global Champions Tour Grand Prix Riesenbecku se podařilo parkur s výškou překážek 160 centimetrů překonat bez penalizace osmi dvojicím, které tak postoupily do rozeskakování. 
 
Jako první zopakoval čistou jízdu na zkráceném kurzu Ir Michael Duffy na čtrnáctileté klisně Cinca 3. Dlouho se však z vedoucí pozice neradoval, neboť hned po něm nechyboval ani domácí reprezentant Daniel Deusser v sedle třináctileté klisny Killer Queen VDM. Jeho čas měl hodnotu 46,60, což bylo zhruba o dvě sekundy méně. 
 
Ještě o čtyři desetiny rychlejší byl další z irských reprezentantů Eoin McMahon na jedenáctileté klisně Mile. Jenže ten jednou chyboval a posunul se tak za Duffyho. Třetí z Irů Trevor Breen s jedenáctiletým valachem Highland President sice udržel nulu na bodovém kontě, ale pro změnu necelé dvě vteřiny zaostával za Deusserem a byl tak průběžně druhý. 
 
Na startu už zbývali jen dva jezdci. Nizozemec Harrie Smolders na jedenáctiletém hřebci Uricas v.d. Kattevennen parkurem doslova prolétl v čase 45,56 a s více jak sekundovým náskokem se ujal vedení. Věděl tak, že se potřetí za sebou dostane na pódium. V Monaku byl druhý, v A Coruñi třetí, a na jaký ze stupínků se postaví tentokrát, o tom definitivně rozhodl poslední startující Max Kühner z Rakouska na dvanáctiletém valachovi Elektric Blue P. 
 
Kühner sice také dokončil bez penalizace, ale od vítězství ho dělilo 61 setin a skončil tudíž druhý za Smoldersem, jenž je teprve třetím jezdcem v historii, jemuž se podařilo dostat na stupně vítězů v LGCT Grand Prix třikrát po sobě. „Soustředím se plně na své koně, pokud se cítí dobře a já dobře odjezdím, pak se dostaví i skvělé výsledky. Jen musím být trpělivý a zároveň se nebát riskovat. Když pak opakované úspěchy vedou k rekordům, tak je to samozřejmě skvělé,“ podotkl spokojeně vítěz.
 
Spokojený byl i Max Kühner, jelikož se stal takzvaným šťastným poraženým postupujícím do listopadové Super Grand Prix v Praze. Účast v tomto vrcholném klání sezony mají již zajištěnou z předešlých kvalifikací Bertram Allen, Harrie Smolders, Christian Ahlmann, Henrik von Eckermann, Maikel van der Vleuten, Julien Epaillard, Edwina Tops-Alexander, David Will, Katrin Eckermann a Philipp Weishaupt.
 
V žebříčku LGCT stále zůstává ve vedení i po jedenácti kolech Maikel van der Vleuten s 231 body. Druhý Christian Kukuk snížil ztrátu na Vleutena z 51 na 26 bodů. Třetí je nově Harrie Smolders, na jehož kontě je nyní 194 bodů. O jedno místo si polepšil se 181 body Henrik von Eckermann. Na dalších pozicích jsou v rámci top 10 Simon Delestre, Malin Baryard-Johnsson, Julien Epaillard, Edwina Tops-Alexander, Abdel Saïd a Pieter Devos.
 
Global Champions pokračuje v srpnu dvěma zastávkami v Londýně a ve Valkenswaardu. V polovině září bude dějištěm světové série Řím a základní část vyvrcholí na konci října v Rijádu. Tečku za celou sezonou pak udělá od 16. do 19. listopadu GC Prague Playoffs.
 

Classa nadále neporažená. V Ceně města Karlovy Vary opět ukázala třídu

Na rychlé, ale dobře připravené dráze a za příjemného letního počasí pokračovala v neděli 23. července dostihová sezona v Karlových Varech. Hlavním lákadlem byla Ceně města Karlovy Vary, známá také pod svým druhým názvem Memoriál Josefa Dolejšího.
 
2000 metrů dlouhý dostih letos přilákal jedenáct startujících a sliboval zajímavou podívanou. Se silnými staršími soupeři změřil síly mimo jiné účastník Českého derby Stormy Awakening. Hlavní roli však nakonec hrála dvojice pětiletých klisen. V cílové rovině začala unikat soupeřům Sparkle Shout s žokejem Petrem Foretem, ale když se otevřela mezera k útoku do té doby vzadu cválající Classe, svěřenkyně trenéra Václava Luky předvedla velkou akceleraci a pod jezdkyní Lucií Fialovou po boji o krk zvítězila. Na třetím místě se dobrým výkonem blýskl osmiletý Sagar. V barvách majitele Martina Bláhy běhající Classa letos startovala třikrát a ani jednou nenašla přemožitele. Karlovarské vítězství zaujímá v její kariéře zvláštní místo, bylo totiž dosaženo proti hřebcům.
 
Výrazně menší pole se sešlo v Ceně primátorky města Karlovy Vary, dostihu třetí kategorie na 2000 metrů. Roli favoritky zde beze zbytku splnila čtyřletá Porcinella s žokejem Milanem Zatloukalem. Klisna stáje Gaudium si pohlídala náskok 1 1/4 délky na druhého Alzira, třetí Aidensfield už ztrácel dalších pět délek.
 
Poměrně otevřeným dostihem byla sprinterská Cena Nadace města Karlovy Vary na nejkratší distanci 1000 metrů. Když se v cílové rovině situace vyrovnala, jako nejrychlejší se ukázala pětiletá hnědka Frami Hit, vedená Vendulou Korečkovou. Klisna trenéra Michala Kalčíka o krk odolala mocně útočícímu Vi Fimu, pro třetí příčku si doběhl vraník Black Dark. Vítězná Frami Hit vyběhla druhý nejrychlejší čas na kilometrové trati v historii karlovarské dráhy. Časomíra se zastavila na hodnotě 58 sekund a 75 setin.
 
V neděli se do Karlových Varů po roce vrátilo i mistrovství světa amatérských jezdkyň. V Memoriálu ing. Jiřího Chaloupky na 1600 metrů měla nejvíce sil Trezy Lady s Klárou Chrbolkovou. Druhý Sea The Night se jí přiblížil na čtyři délky, dalších osm délek ho v roztaženém doběhu dělilo od třetího Opinion Makera.
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

Související informace

Equinews: Bertram Allen vyhrál v A Coruñi a kvalifikoval se do Prahy
Equinews: Série Swinging Thomase trvá, Cenu Latiny vyhrála Riwetta
Equinews: ČSP v Olomouci ovládl Šulek. Zlatá podkova v Přeštěnicích
Equinews: Letní cenu klisen vyhrála Classa. Epaillard hvězdou v Monaku
Equinews: Abha a Lodgian Whistle hvězdami velkého víkendu
Equinews: Olomouc aplaudovala Vingrálkové. Ahlmann triumfoval v Paříži
Equinews: Pařenicová vyhrála ve Zduchovicích, Eckermann ve Stockholmu
Equinews: Vévoda triumfoval v Karlovarské dvojnásobné míli. KMK Ptýrov
Equinews: Suverénní Caucasian v Mostě. Královické Working Equitation
Equinews: Parkurově pestrý týden v Bratislavě, v Jítravě i v Cannes
Equinews: Charpentier si řekl o derby, Pamino dál vládne klusákům
Equinews: Prague Lions s Annou Kellnerovou byli v Saint Tropez čtvrtí
Equinews: Mezinárodní parkury v Chuchli. Most hostil Cenu první dámy
Equinews: Boj o Paříž v Baborówku. V Ostravě vyhrála Natálie Kovářová
Equinews: Tops-Alexander vyhrála v Madridu. Šoupal je králem Hradištka
Equinews: ČSP pokračoval v Brně. Jarní cenu klisen vyhrála Salt Mix
Equinews: První kolo ČSP vyhrál Klus. Prvomájová steeplechase v Lysé
Equinews: Vozatajský hattrick v Tlumačově. Delacroix vyhrál předvýběr
Equinews: Zimní pohár v Královicích vyhrál Pospěch. Nulu měl i Sojka
Equinews: Muchová opět v Zimním poháru neporažena. Vyhrál i Nesvačil
Equinews: V úvodu Zimního poháru ve skocích zabodovala Mestenhauserová
NEPŘEHLÉDNĚTE