reklama 11B

Equinews: Ponntos neměl v Mostě soupeře. Jadlovský je mistr vytrvalců

ikonka

Na mosteckou dráhu se po dvou letech vrátil skvělý hřebec Ponntos a svoji třídu potvrdil ve Svatováclavské ceně, v níž triumfoval pod vedením Petra Foreta. – Šampionát v jezdecké vytrvalosti vyhrál v Zábřehu o jednu sekundu Petr Jadlovský.
30.08.2023 10:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Ponntos ukázal v Mostě třídu. Ve Svatováclavské ceně neměl soupeře

Mimořádné lákadlo měl v sobotu 26. srpna předposlední letošní mítink na Hipodromu Most. Na severočeskou dráhu se po dvou letech vrátil skvělý hřebec Ponntos, který má na svém kontě velké výsledky na blacktype scéně v Anglii, Francii a Dubaji.
 
Šanci vidět dvojnásobného šampiona sprinterů v akci si nenechalo ujít mnoho dostihových příznivců, kteří se za příjemného slunečného počasí postarali o solidní diváckou návštěvu. Pětiletý Ponntos, provázený stájovým kolegou Manoamanem, nastupoval do 550 tisíci korunami dotované Svatováclavské ceny Charvát Group jako desetinový favorit. Trenér Miroslav Nieslanik na hřebce angažoval žokeje Petra Foreta. Ten po startu z vnějšího boxu zachytil Ponntosovu bleskovou reakci a po několika okamžicích nechal favorita přejít na špici. Ponntos udal svižné tempo a zavedl pole do cílové roviny. 1200 metrů leží už za hřebcovým distančním optimem, a tak Foret chvíli čekal se závěrečným finišem.
 
Soupeři vedení místním specialistou Caucasianem se k nejlepšímu koni v poli snažili přiblížit, ale všechno bylo marné. Ponntos se jim v poslední dvoustovce naopak začal vzdalovat a jeho náskok narostl na 3 1/2 délky. Převaha hvězdy stáje MUDr. Evy Nieslanikové byla tak velká, že Foret mohl už před cílem začít zvolňovat. Za suverénním vítězem vybojoval druhé místo Caucasian a za ním podal dosud životní výkon jeho kolega ze stáje The Sons of Sharpour, tříletý Hidden Colony. 
 
Druhým jedničkovým dostihem poslední srpnové soboty v Mostě byla Velká letní cena IJS Service na 2000 metrů. Dlouho se držel vpředu někdejší vítěz Slovenského derby Rabbit Red Jazz, ale v závěru bojovaly o vítězství dvě klisny. O půl délky rychlejší byla čtyřletá Whirl Wind Girl s žokejkou Jiřinou Andrésovou. Dcera dvojnásobné klasické vítězky Dumnonie z vlastního chovu majitele Jiřího Charváta ukázala ve finiši bojovnost a udržela za sebou výborně běžící Achird. Třetím místem potvrdil dobrou letošní formu osmiletý Sagar.
 
Příznivce domácího chovu potěšil výsledek dvojkové Ceny Hospodářské komory ČR na 1400 metrů. Navzdory nejvyšší nesené hmotnosti 60 kg se prosadil v hřebčíně Napajedla narozený valach Wakai Go s žokejem Adamem Florianem. Syn někdejší výborné sprinterky Waka Laury, připravovaný stejně jako jeho matka Václavem Lukou pro stáj Go, si jistě o 1 1/4 délky poradil s klisnou Daddy’s Girl a dalším českým odchovancem Yasánkem.
 
Téměř dva a půl měsíce čekali na další vítězství trenér Allan Petrlík a stáj Rabbit Trhový Štěpánov. Dlouhá smolná série skončila právě v Mostě, kde si tým z Pičína na Benešovsku připsal hned dva úspěchy. Vybíráme Cenu Dostihového spolku Pardubice, handicap na 1200 metrů, v němž se ve výborném světle ukázal tříletý Rabbit Zoustar. V konkurenci starších koní si pod žokejem Davidem Liškou pohlídal jistý triumf o 2 1/4 délky před klisnou Gilienne a valachem Fram.
 
Letos ve velké formě jezdící Liška si upevnil vedení v průběžném pořadí Lázně Poděbrady Cupu. Celkem v Česku nasbíral už 20 vítězství a vede o devět bodů před Milanem Zatloukalem.
 

Zábřeh hostil MČR ve vytrvalosti. Šampiony jsou Jadlovský a Hrdinová

V Zábřehu na Moravě se v sobotu 26. srpna uskutečnilo mistrovství České republiky ve vytrvalosti. Na účastníky kategorie juniorů čekala trať dlouhá 80 kilometrů rozdělená do tří etap, senioři museli absolvovat ve čtyřech etapách celkem 120 kilometrů.
 
Juniorů nastoupilo do mistrovské soutěže devět. V rámci první etapy museli absolvovat dva dvacetikilometrové okruhy a hned od prvních stovek metrů se začala soupeřům výrazně vzdalovat Miroslava Přibová na třináctileté klisně jménem Raqsh. Ke konci první etapy však zvolnila a do cíle dílčí části závodu došla dokonce pěšmo vedle své koňské svěřenkyně. Vedení si Přibová držela až do úplného závěru, ale poslední veterinární kontrolou klisna Raqsh neprošla pro kulhání a dvojice tak byla eliminována. 
 
Boj o jednu z medailí svedly Antonie Hrdinová na jedenáctiletém valachovi Maymun AQ a Magdalena Heiserová s devítiletou klisnou Merida Waleczna. Heiserová však v cíli ztrácela tři sekundy a skončila tak druhá. Velkou radost jí každopádně udělalo udělení takzvané ceny kondice. O další tři minuty později dorazila do cíle poslední ze tří etap Kaira Smudková v sedle teprve sedmiletého hřebce Nazeer Al Ghazal. Skutečnost, že získala bronzovou medaili, byla pro ni velkým překvapením.
 
Seniorská soutěž byla rozdělena do čtyř etap, přičemž první dvě měřily 40 kilometrů a ty zbývající byly poloviční. Po prvních čtyřiceti kilometrech si vytvořily náskok Eliška Kovářová ve dvojici s devítiletým valachem Sancho of Angels Gardens a Kateřina Kyselá na valachovi Eksol. Na předních příčkách se pořadí nezměnilo ani na konci druhé etapy, jenže po ní už nemohla pokračovat Kateřina Kyselá. Průběžně třetí Barbora Koderová s třináctiletým valachem Agent Jack tak měla šanci se posunout v pořadí výš, ale sama váhala, zda do třetího úseku nastoupit. Koderové byli v patách Petr Jadlovský na sedmileté klisně Fidorka 10 a Milada Janatová s desetiletým valachem Moccah. 
 
Po vyřazení Elišky Kovářové před poslední etapou startovala Janatová do poslední dvacetikilometrové části první, ale Jadlovský vyrazil jen o pár sekund později a bylo po chvíli jasné, že boj o prvenství svedou až v cílové rovině. Tak se i stalo, a přestože Petr Jadlovský měl nejprve určitou ztrátu, tak ji v posledních metrech dotáhl a cílovou čáru protnul o jednu sekundu dříve. Následovaly napínavé minuty při chlazení koní a veterinární kontrole, kterou nejdříve prošla úspěšně Milada Janatová. Také Petr Jadlovský přijal od veterinářů první gratulace a mohl se začít radovat z mistrovského titulu. Fyzicky unavená, ale spokojená dorazila do cíle Barbora Koderová s Agent Jackem. Jelikož neměla informace o soupeřích, tak až později zjistila, že je druhou vicemistryní. 
 
Foto: Libor Štros



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE