reklama 11C

Žádná uzdečka, žádný problém. Conrada nic nerozhodilo, líčí Wathelet

ikonka

Tak vyrovnaný hřebec, jako je Conrad de Hus, se jen tak nevidí. Špičkového skokana a majitele stříbra z ME na parkuru nic nerozhodilo. Jednou se mu třeba svlékla uzdečka během stopadesátky v Global Champions. Hádejte, jak to dopadlo.
02.10.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

 

Na dotaz, s kterým koněm udělal v kariéře nejlepší výsledky, jmenuje belgický reprezentant Gregory Wathelet plemenného hřebce Conrada de Hus. Holštýnský hnědák, který už nějaký čas působí jen v chovu, je nejen krásný, ale hlavně pohodový kůň.
 
Letos osmnáctiletý hřebec pochází z produkce renomovaného chovu Witt Pferdzucht z německého Wellinghusenu. Jeho otcem je Con Air a matka je po plemeníkovi jménem Locato. Ve výsledcích ze závodů a na chovatelských webech ho můžete najít pod několika jmény. Figuruje v nich jako Conrad, HH Conrad nebo HH Conrad Z. 
 
Poslední uvedené jméno s příponou Z je podle hřebčína Zangersheide, kde v současnosti působí v plemenitbě. My zůstaneme u Conrada de Hus, což je první jméno, které dostal podle francouzského hřebčína Haras de Hus, do jehož majetku přešel už jako hříbě. 
 
 

Sportovní úspěchy

První zkušenosti pod sedlem sbíral hnědák s legendárním Francouzem Michelem Robertem, který s ním v jeho osmi letech absolvoval několik startů na mezinárodních závodech. Poté se přesunul do stáje Belgičana Gregoryho Watheleta. Právě ve spolupráci s ním dokázal zapsat ty nejzajímavější výsledky.
 
Už koncem roku 2013 spolu dojeli druzí ve stopadesátce při Světovém poháru v Mechelenu, o dva týdny později pak vyhráli parkur do 155 centimetrů při CSI5* v Basileji. V polovině následující sezony předvedli dvě čistá kola při Nations Cupu v rámci CSIO5* v Cáchách.
 
Přední umístění nasbírali na mnoha pětihvězdových mítincích, třeba v Dauhá, Helsinkách, Paříži, Hicksteadu nebo La Baule. V roce 2015 vyhráli Global Champions Grand Prix Chantilly, o měsíc později vybojovali individuální stříbro na mistrovství Evropy v Cáchách a v říjnu téhož roku byli součástí týmu, který vyhrál finále Poháru národů v Barceloně.
 
„Conrad je kůň, s kterým jsem získal ty největší úspěchy. Stříbro na mistrovství Evropy, dvě čisté jízdy v Poháru národů v Cáchách, vítězství ve finále v Barceloně a několik pětihvězdových Velkých cen. Závodil jsem s ním na vysoké úrovni jen tři sezony, a když se podívám do výsledků, je to bez pochyby kůň, s kterým jsem zažil zatím nejlepší část kariéry,“ popisuje Wathelet.
 
 

Jen žádnou paniku!

„Dostal jsem Conrada v osmi letech a všechno s ním od začátku šlo hladce. On má opravdu úžasné myšlení. Mohl jsem ho vzít na velké závody i v době, kdy ještě neměl zkušenosti. Když byl na parkuru, absolutně nic ho nemohlo rozhodit. Ani ztracená uzdečka v Paříži,“ naráží jezdec na moment, který okouzlil fanoušky i jezdecká média. 
 
Řada serverů psala v roce 2014 o výkonu dvojice v Prix du Qatar na parkuru do 150 centimetrů, který postavil Uliano Vezzani v Paříži při jednom z kol Global Champions. Zhruba v polovině kurzu už mohli všímaví diváci postřehnout, že se koni posouvá nátylník dopředu přes uši. Nad oxerem s číslem devět se mu nakonec svlékla uzdečka a zůstala viset za udidlo. Na Conradovi nebylo téměř nic znát, pokračoval na poslední tři skoky. Cílem procválal s čistým kontem, jakoby nic. 
 
Po zastavení už projevoval nervozitu a pohazoval lehce hlavou, ale celkově plemenný hřebec zachoval nebývalý klid. Nechal se nauzdit od ošetřovatele, který hned přiběhl. Následně absolvoval rozeskakování a dojel si pro deváté místo. Nutno říct, že i Wathelet předvedl chladnou hlavu. Jezdce situace nepřekvapila a ani nebyl nijak naštvaný na ošetřovatele. „Bál se, že budu rozzlobený, ale vůbec ne. Bylo mu to trapné, ostatní ošetřovatelé si ho dobírali, že by se měl doučit, jak nauzdit, ale nebyla to jeho chyba,“ vysvětluje jezdec.
 
„Conrad má opravdu drobné uši a silný krk, věděl jsem, že musíme na uzdečku dávat obzvlášť velký pozor. Nevím proč, ale neutáhli jsme to dost a já jsem navíc použil jinou čabraku, než jsem používal běžně. Ošetřovatel byl u mě úplně nový, a zapomněl jsem ho upozornit na tyhle potíže s uzdečkou,“ říká Wathelet s tím, že podobný incident se mu stal už dřív při práci doma.
 
„Conrad zůstal naprosto klidný, což mě moc potěšilo. Kdyby zpanikařil, byla by to dost nebezpečná situace. On má fantastickou povahu, i když citlivý je také dost,“ líčí jezdec, který pařížský incident zhodnotil na videu: „Bál jsem se hlavně, aby si do té visící uzdečky nešlápl. Ale když jsem viděl ty záběry, bylo to nebezpečnější, než jsem si myslel v sedle.“
 
 

Odchod do chovu

V roce 2016 byl hnědák prodán do USA do stájí HH Farm. Mimochodem odtud jedno z jmen HH Conrad. Američan Quentin Judge s ním závodil na čtyř a pětihvězdových mítincích. Později ho na několika závodech sedlala mladá jezdkyně Caitlin Creel, ale od poloviny sezony 2021 se vrátil k Watheletovi na sportovní „důchod“. 
 
Vzhledem k tomu, že je hnědák licentovaným plemeníkem v rámci několika plemenných knih, jeho další působení se soustředilo do chovu. Momentálně je jedním z hřebců v portfoliu hřebčína Zangersheide. V databázi Horsetelex má několik desítek potomků s parkurovou výkonností vyšší než 145 centimetrů. 
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping, The Chronicle of the Horse
 
Foto: Stefano Grasso
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }