reklama 11C

Všichni si zasloužili být mezi nejlepšími ve finále Her, říká Plachá

ikonka

Byla účast českých jezdců a koní na olympijských hrách v Tokiu úspěchem, nebo zklamáním? Co udělat pro to, aby pod pěti kruhy naši reprezentanti nechyběli ani za tři roky v Paříži? I o tom jsme hovořili s prezidentkou ČJF Olgou Plachou.
14.08.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
„Úsilí, které všichni naši jezdci vložili do přípravy své a svých koní, si zaslouží obdiv,“ říká prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá na adresu reprezentantů startujících na olympijských hrách v Tokiu. „Samozřejmě jsem doufala, že se podaří alespoň jedna finálová účast, všichni si zasloužili být mezi nejlepšími ve finále,“ konstatovala v exkluzivním rozhovoru pro Jezdci.cz.
 
Jak jste prožívala olympijské hry a co říkáte na výsledky českých jezdců?
Tyto olympijské hry byly pro mě velmi speciální, protože účast našich jezdců ve dvou disciplínách je pro náš sport skutečně splněním snu pro celé generace. Olympijské hry jsem začala prožívat již po potvrzení kvalifikace pro náš skokový team a dvou míst pro jezdce všestrannosti. Tedy rok a půl jsem měla v podvědomí, že před sebou máme historickou účast našich jezdců na olympijských hrách, a to ve dvou disciplínách. Pro družstvo skokanů to bylo poprvé od roku 1936. Bylo to nadšení střídané se zklamáním, že se olympiáda odložila o rok, vždyť rok je pro naše koně dlouhé období v jejich sportovní kariéře, ale některým koním to i pomohlo. Samotné dny soutěžení jsem sledovala asi jako každý fanoušek a v průběhu her jsem byla i ve spojení s vedoucími výpravy obou disciplín.  
 
Považujete nepostup našich reprezentantů do finálových částí soutěží jako neúspěch, nebo jste neočekávala výrazně lepší výsledek?
Úsilí, které všichni naši jezdci vložili do přípravy své a svých koní, si zaslouží obdiv. Příprava na olympijské hry, to je běh na dlouhou trať, s koněm se pracuje několik let, následně musí vše klapnout na jedničku, sportovní kondice koně i jezdce v ty konkrétní soutěžní dny. Samozřejmě jsem doufala, že se podaří alespoň jedna finálová účast, všichni si zasloužili být mezi nejlepšími ve finále. 
 

Psali jsme: Tokio byla zkušenost. Nový cíl je Paříž 2024, shodují se čeští jezdci

 
Podíl na účasti českého parkurového týmu v Tokiu má i váš Caleri. Mrzelo vás hodně, že tam nakonec nebyl také? Jak se mu vlastně nyní daří?
Z kraje roku 2020 jsem byla velmi zklamaná, že Caleri nemůže být součástí všech těch příprav a dokončit svou skvělou sportovní kariéru na olympijských hrách. Byl v plné síle, připravený nastoupit, pokud by to pro český team bylo přínosné. Caleri byl vždy oporou českého družstva, což mi jako majiteli koně přinášelo hrdost, ale i jisté oběti, protože management koně byl vždy přizpůsobován požadavkům reprezentace a ne mým. Caleri se má dobře, jak v roce 2020, tak v roce 2021 se věnoval kariéře plemeníka a jeho jezdcem jsem já.
 
Registrujete po účasti českých jezdců a koní na olympiádě nějaký pozitivní přínos pro jezdecký sport v České republice?
Samotná kvalifikace našich jezdců na olympijské hry jistě zvýšila zájem o náš sport. Vždy je pro sport přínosem, pokud jsou jeho zástupci na olympiádě. Přeci jen je to něco jedinečného, mnoho fanoušků fandí českým reprezentantům napříč disciplínami a prožívají s nimi jejich příběhy a sportovní úspěchy. 
 
Prožíváme podle vás v České republice jezdecky mimořádné období, které se nemusí dlouhá léta opakovat, nebo jsme na začátku nové éry?
Já vnímám mimořádné období pro české olympijské disciplíny již minimálně od roku 2014. Máme trvale dobré výsledky ve skocích i ve všestrannosti, a i drezura je na vzestupu. K účasti na Hrách v Riu nám chyběl opravdu velmi malý kousek, byli jsme úspěšní na mistrovství Evropy i světa. Tedy prožíváme mimořádné období, máme širší českou špičku a výsledky naší mládeže jsou určitým příslibem do budoucích let. 
 
Co je podle vás potřeba udělat pro to, aby se Češi udrželi v Divizi 1 Poháru národů a nechyběli ani za tři roky na olympiádě v Paříži? Může tomu výrazněji pomoci ČJF, nebo bude hlavní břemeno dále na majitelích koní? 
Musíme společně s kolegy v odborných komisích prodiskutovat, jak podpořit další rozvoj našich disciplín a co konkrétně můžeme pro naše jezdce udělat. Důležitý je samozřejmě i názor samotných jezdců, kteří jsou zkušení a určitě nám můžou s plány do budoucna pomoci. Jestli máte na mysli, zda může ČJF převzít financování reprezentačních koní, tak to by celý roční rozpočet ČJF nestačil ani na úhradu roční přípravy těch, co na OH nakonec odjeli. 
 
Jak lze motivovat majitele těch nejúspěšnějších koní, aby nepodlehli případným zájemcům o jejich koupi a zůstali v českém vlastnictví?
Tak to je těžká otázka. Vím, co motivovalo mě, ale o tom se těžko mluví. Je to souhrn tolika okolností, obětí, pocitů, národní hrdosti, a i finančních možností, že na to nemám jednoznačnou odpověď. V některých zemích, např. v Holandsku, vznikají konsorcia majitelů koní, aby se špičkové koně podařilo udržet v holandském majetku. Nevím, zda je to cesta i pro nás. 
 

Nepřehlédněte: Není fair, katastrofa. Jezdci kritizují olympijský parkurový formát

 
Myslíte si, že je vhodná příležitost pro ČJF začít hledat pod tíhou úspěchů posledních týdnů nové marketingové partnery, nebo na to v tuto chvíli není sekretariát personálně připraven? Plánujete do budoucna obnovit pozici marketingového specialisty?
Určitě je třeba marketingové partnery hledat, ale těm je potřeba něco konkrétního nabídnout. Jezdecký sport má velký potenciál a věřím, že i nový generální sekretář nám bude nápomocen. Myslím, že nejdříve musíme vytvořit marketingovou strategii a pak oslovit potenciální partnery.
 
Sezona jako je ta letošní si jistě zaslouží zlatou tečku. Přemýšlíte již nyní nad přípravami galavečera ČJF, nebo toto téma odložíte na období po Konferenci ČJF, kdy snad již bude i jasněji kolem případné další covidové vlny a případných omezení pro společenské akce v uzavřených prostorech?
Nad organizací Galavečera se zamýšlíme, doufám, že bude možné galavečer v lednu 2022 uspořádat.
 
Foto: FEI / Arnd Bronkhorst a Josef Malinovský
Zdroj: oficiální fotobanka FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE