reklama 11D

Odešla legenda československého jezdectví, olympionik František Hrúzik

ikonka

V pondělí 9. srpna zemřel ve věku 94 let bývalý československý reprezentant František Hrúzik, který v roce 1960 startoval na olympijských hrách v Římě v jezdecké všestrannosti. Smutnou informaci přinesl Národný žrebčín Topoľčianky.
10.08.2021 15:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 
„S hlbokým zármutkom oznamujeme všetkým príbuzným, priateľom a známym, že dňa 9. 8. 2021 vo veku 94 rokov nás navždy opustil Majster športu František Hrúzik. Celý svoj život zasvätil chovu koní, jazdectvu a práci v žrebčíne Topoľčianky,“ uvedli zástupci hřebčína na svých internetových stránkách.
 
František Hrúzik se narodil v Topoľčiankách, kde strávil celý život. Do tamního hřebčína nastoupil již v roce 1941, tedy jako čtrnáctiletý. Až na dva roky základní vojenské služby, kterou podstoupil v letech 1947 až 1949 u jezdeckých eskadron v Topoľčanech a poté v Nových Zámcích, svoje působení v topoľčianském hřebčíně nikdy nepřerušil. Snažil se tam být platný i po odchodu do důchodu a v místním hipologickém muzeu působil jako správce a údržbář, v sezoně pak zastával podle potřeby funkci průvodce.
 
„Do Štátneho žrebčína Topoľčianky nastúpil ako 14ročný. Od roku 1946 do 1957 pôsobil v dostihovej prevádzke. Na dostihových dráhach ČSR absolvoval 30 rovinových dostihov, z toho 10 víťazných a 15 umiestnení. Prekážkových dostihov cez prútené prekážky a steeaplechase absolvoval celkovo 52. Získal 18 víťazstiev a 22 umiestnení. Najväčšie úspechy dosiahol s koňmi Admirál a Silná. Od roku 1954 sa začal venovať drezúre, military a parkúrovým súťažiam, neskôr aktívne aj vozatajstvu,“ připomínají představitelé NŽ Topoľčianky.
 
Poprvé získal mistrovské medaile, a to hned dvě (bronzové), na IX. mistrovství republiky 1957 v Tatranské Lomnici. První z nich vybojoval jako člen drezurního družstva, druhou mezi jednotlivci v military. Největší jeho úspěchy jsou spjaty s koňmi Silná a Omen. Se Silnou vydobyl svůj první mistrovský titul ve všestrannosti na XI. mistrovství Československa v Pardubicích (1959). S Omenem startoval o rok později ve stejné disciplíně na XVII. olympijských hrách v Římě, soutěž však bohužel nedokončil.
 

Nepřehlédněte: Zlato i 19 000 trestných bodů. Miroslav Svozil mapuje Čechy na hrách

 

Ve svých padesáti letech získal František Hrúzik s koněm Kriváň stříbrnou medaili ve skoku družstev na mistrovství Československa v Nitře. V té době se však začal věnovat více soutěžím spřežení, především čtyřek. Na závodní úrovni reprezentoval hřebčín Topoľčianky až do svých šedesáti let. Z úspěchů, jichž v této disciplíně dosáhl, si nejvíce cenil 3. místa na mistrovství Maďarska v roce 1979.
 
„Za jeho športové výkony mu bol v roku 1961 udelený titul ‚Majster športu‘. Česká jazdecká federácia mu v roku 1997 udelila ‚Zlatý výkonnostný odznak‘. V roku 2001, pri príležitosti 80. výročia založenia Národného žrebčína Topoľčianky, získal rezortné vyznamenanie, bronzovú medailu za úspešné pôsobenie v slovenskom pôdohospodárstve. V roku 2017 bol ocenený Slovenským olympijským a športovým výborom ‚Zlatou medailou SOŠV‘ za výnimočný prínos pre olympijské a športové hnutie. V roku 2020 bol uvedený Slovenskou jazdeckou federáciou do Siene slávy významných osobnosti jazdeckého športu,“ pokračuje dlouhý výčet ocenění. Dodejme ještě, že v roce 2007 Františka Hrúzika jmenovala redakce zpravodajského serveru o koních Equichannel.cz při příležitosti jeho osmdesátých narozenin do Dvorany slávy při výstavě Kůň v Lysé nad Labem.
 
František Hrúzik jezdil na koních do velmi vysokého věku. Každoročně se v sedle účastnil Hubertových jízd a startoval rovněž ve skokových soutěžích pro „staré pány“. „Když se mě lidé ptají, co mě k tomu pořád táhne, mám v rukávu pohotovou odpověď: Jedu proto, že nevím, zda příští rok budu moci,“ řekl tehdy s úsměvem. Čest jeho památce!
 
Foto: Josef Malinovský
Zdroj: NŽ Topoľčianky



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE