reklama 11B

Tretera: Svůj sen jsem si splnil. Chci, aby Gangster chodil pět hvězd

ikonka

Jedním z českých reprezentantů, kteří mají možnost využít takzvané divoké karty pro start při CSI5* v rámci GC Prague Playoffs v O2 areně, je Vladimír Tretera. S valachem Gangsterem letos prožil silný sportovní příběh s velkou dávkou smůly.
22.09.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

 
Bylo to něco jako zlý sen. Vladimír Tretera ve dvojici s valachem Gangster V/H Noddevelt patří mezi nejlepší parkurové reprezentanty a měl být jednou z opor českého týmu při červencové olympijské kvalifikaci v Chuchle Areně Praha. Pečlivě se na tento závod se svým svěřencem připravovali a zdálo se, že vše probíhá hladce. Rychlá a bezchybná jízda v prvním kole Poháru národů však skončila před modrou překážkou označovanou jako zeď. 
 
„Sezona se vyvíjela téměř dokonale, ale v Praze se stalo to, co se stalo. Když jsem si procházel parkur týmové soutěže, nezdál se mi moc těžký. Kůň se cítil dobře a až do té bedny jsem si jízdu užil. Gangster skákal lehce a šli jsme rychle. Já na tu bednu bohužel jel jinak než obvykle. Vždy jsem si dával víc pozor, ale tady jsem byl málo opatrný. Přišli jsme víc z dálky a kůň překážku odmítl skočit. Mohla hrát roli modrá barva, také špatné přiblížení ke skoku, ale mohlo ho i něco vyrušit za skokem. V hlavě jsem si to zpětně stále přehrával a byl z toho moc smutný. Poslední čtyři roky jsem ho připravoval na tento závod, myslím, že byl dobře připraven a takových beden, co byla v Praze, přeskákal mnoho. Gangster je pracovitý a je to srdcař. Hned po závodech jsem si tu bednu skočil a už se toho nebál, ale ten den to bohužel nevyšlo a zpět to vrátit nejde,“ vzpomíná zklamaně Vladimír Tretera. 
 
Jako by té sportovní smůly neměl dost, v srpnu se v rámci přípravy před mistrovstvím Evropy zúčastnil Velké ceny Opavy, jež je součástí Českého skokového poháru. Gangster však zastavil před dvojskokem a jeho jezdec nedobrovolně opustil sedlo. „Tuto nešťastnou situace beru zcela na sebe. Trochu jsem improvizoval a vyměnil jsem nánosník. Říkal jsem si, že to vyzkouším na národních závodech, jelikož doma to bylo v pohodě. Jenže při soutěži je jiná atmosféra, kůň je jinak nabuzený a stal se pravý opak. Gangster na moji zádrž reagoval moc, přešel do klusu a před dvojskokem mu nevyšel krok. Zastavil a já jsem spadl,“ popsal nelichotivý karambol. 
 

Čtěte také: Nečekaná vítězství jsou nejhezčí, říká Weishaupt o postupu do Prahy

 
Vladimír se však jako správný profesionál dokázal z neúspěchu rychle oklepat a nepřestal věřit tomu, že jeho kůň má stále na to startovat v nejnáročnějších soutěžích. I když nakonec účast na mistrovství Evropy vynechal, vypravil se brzy další závody, kde už opět se svojí stájovou jedničkou podával výkony, na něž jsou čeští příznivci parkurového skákání zvyklí. „V Šamoríně kůň skákal výborně i dost těžké parkury a vrátil se zpět do formy. I když jsem z toho všeho byl hodně nešťastný, vrcholový sportovec musí takové věci hodit za hlavu. Podobných chvil je v životě spousta a člověk se z toho nesmí, jak se říká podělat,“ uzavírá vzpomínky na období, které by nejraději z hlavy zcela vymazal.
 
Už brzy bude mít Tretera s Gangsterem možnost domácímu publiku dokázat, že právem patří do pětihvězdičkových soutěží. Stejně jako další členové reprezentačního A-kádru může využít divoké karty pro start při CSI5* během galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs v libeňské O2 areně. Ta se letos uskuteční již popáté a jak pořadatelé avizovali, Praha bude tuto akci hostit naposledy. „Tyto závody obrovsky zvedly image českého jezdeckého sportu. Je dobře, že se něco takového do České republiky dostalo a musím za to rodině Kellnerových moc poděkovat. Bohužel, každá pohádka jednou končí, ale zaplať pánbůh, že to tu mohlo být. Prague Playoffs jsem mohl absolvovat v předešlých dvou letech a musím říct, že jsou to skvěle zorganizované závody. Hala je trochu specifická, ale jde vidět, že ti lidé to dělají dobře. Ve světě jsou na tuto akci skvělé ohlasy a opravdu klobouk dolů za to, co se tady dokázalo zorganizovat,“ říká Tretera.
 
Jak však naznačil, jeho účast v O2 areně v sedle Gangstera není úplně jistá. „Atmosféra tohoto mítinku se nedá zapomenout, je to něco úžasného. Pokud bude kůň zdravý, budu ho mít doma a vše bude v pořádku, rád divoké karty využiji. Na druhou stranu, já jsem si svůj sen splnil a teď se ukáže, co bude dál. Já chci pro Gangstera jen to nejlepší. Chtěl bych, aby dostal další příležitost a chtěl bych mu umožnit závodit na pětihvězdičkových závodech, ať už to bude se mnou, nebo s někým jiným,“ dodal Vladimír Tretera. 
 
Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná v libeňské O2 areně od čtvrtka 16. do neděle 19. listopadu. Mezi hlavní body programu se řadí sobotní Super Grand Prix LGCT, ale také Super Cup GCL, který startuje již ve čtvrtek. Do pátečního semifinále týmové soutěže mají zajištěn přímý postup ze základní části seriálu nejlepší čtyři celky z celkových šestnácti. Dvanáct zbývajících musí nejprve projít sítem čtvrtečního čtvrtfinále a do nedělního finále se probojuje už jen šest družstev. 
 

Psali jsme: Horseboarding: Nápad kluků z Cornwallu dal vzniknout velkolepé show

 

Součástí akce je také jedinečná jezdecká show, v níž diváci uvidí poprvé v České republice netradiční disciplínu Horseboarding, kdy jezdec v sedle koně za sebou táhne skateboardistu na off-roadovém skateboardu. Velkou dávku adrenalinu nabídne i vystoupení skupiny Cali Voltige, která na koních předvádí akrobatické kousky označované jako džigitovka. Spojení akrobacie, tance a jízdy na koni představí v Praze Dajana Pfeifer. Přítomnému publiku ukáže také bezmeznou důvěru, kterou si může člověk s koněm vybudovat. Chybět letos nebudou v O2 areně opět vozatajové. Se svými čtyřspřežími se utkají při překážkové jízdě. 
 
V rámci artistické show pod taktovkou Michala Cabana návštěvníky jistě nadchnou vedle mnohých účinkujících i velké svítící loutky Dundu. Děti si ve fanzóně budou moci vyzkoušet mimo jiného přeskákat miniaturní parkur s překážkami Longines Global Champions Tour. Podrobnosti o programu najdou zájemci na webu www.pragueplayoffs.com, kde je také odkaz na on-line prodej vstupenek.
 
Foto: Kateřina Návojová, poskytlo tiskové středisko GC Prague Playoffs
Zdroj: tisková zpráva GC Prague Playoffs
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE