reklama 11B

Horseboarding: Nápad kluků z Cornwallu dal vzniknout velkolepé show

ikonka

Už jste někdy slyšeli o horseboardingu? Jde o jezdeckou show a zároveň sport. Můžete se s ním blíže seznámit v rozhovoru s průkopníkem této disciplíny Danielem Fowlerem-Primem. A můžete ho dokonce i vidět při GC Prague Playoffs 2023 v O2 areně.
31.08.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Představte si jezdce v sedle koně, který za sebou táhne na laně skateboardistu. Že jste to nikdy neviděli? Této disciplíně se říká horseboarding, a pokud se s ní chcete seznámit blíž, můžete sledovat soutěže týmů během listopadové galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs.
 
Do Prahy přiváží tuto show jezdec a trenér Daniel Fowler-Prime, který má pětadvacetileté zkušenosti s různými koňskými čísly. „V roce 1997 jsem se dostal k Devils Horsemen jako novice ošetřovatel. Neuměl jsem vůbec nic. Ale v týmu zjistili, že mohu fungovat jako moderátor mezi sbíráním rekvizit a chytáním koní. Měl jsem už zkušenost z divadla, a oni mi dali příležitost s nimi pracovat a trénovat,“ vzpomíná na začátky u koní Daniel.
 
Od roku 2000 pak začal jezdit s Wild West Show v produkci American Adventure Theme Park. „Skupina si mě vzala pod křídla, protože mně pořád žalostně chyběly jezdecké dovednosti. Dostávalo se mi tam neustálého vzdělávání. Jedna osobnost mi ovšem dala víc než jakýkoliv jiný mentor – Sophia Sandow, cirkusová umělkyně osmé generace. To, co umí s koňmi, jak s nimi komunikuje, je na úrovni, kterou my smrtelníci jen těžko pochopíme. Její přístup a filozofie se staly základem toho, jak dnes připravuji koně já.“
 
Daniel pak v dalších letech začal pracovat pro filmové a televizní produkce i živé show, a to jmenovitě pro společnosti Tony Smarts Special Action Horses, Devils Horsemen, Company of Horsemen a Knights of Arkley. S jejich představeními navštívil různé kouty světa. V roce 2004 poprvé zkusil realizovat myšlenku zapřáhnout za koně off-roadové prkno – takzvaný mountain board. V další sezoně na pobřeží Cornwallu zkusil totéž, ale v moři se surfem. Právě tento moment celou Danielovu myšlenku posunul dál. „Fotky z Cornwallu se dostaly do mezinárodního tisku. O tým začal být zájem a já jsem vystupoval v televizi, reklamách a dokumentech po celém světě. V lednu 2006 jsem byl osloven, abych takovou show připravil pro mezinárodní jezdecké závody v Dubaji. Celé léto jsem strávil v Británii rozvíjením této myšlenky a využití tohoto sportu při kaskadérských číslech.“ V listopadu toho roku skutečně předvedl první vystoupení horsesurfingu v Dubaji na pláži Jermerja.
 
O dva roky později se v jeho režii konala vůbec první soutěž na surfu i na skateboardu ve Velké Británii. „Ta soutěž byla naprostý chaos. Měli jsme vlastně jen mlhavou představu, co děláme,“ líčí Daniel. „Surfování bylo opravdu velkolepé, jenže přinášelo celou řadu problémů. Uvědomili jsme si, že je to horseboarding, co dává mnohem širší možnosti, že bychom ho mohli přenést na různé mítinky a předvádět spolu s našimi dalšími čísly.“ Daniel se této myšlenky chytil a v roce 2009 se konalo první oficiální britské mistrovství.
 
Za čtrnáct let viděli tento sport v podobě show návštěvníci mnoha mítinků v Evropě i ve světě. „Více než dvacet let trvalo, než se nápad kluků z Cornwallu transformoval na jednu z největších jezdeckých show v Evropě, tak jak ji známe dnes. Dostat první závody z ostrovů bylo téměř nemožné, a ty roky opravdu prověřily naše odhodlání,“ přiznává Daniel.
 

Psali jsme: Bláznivý Angličan na prkně. Tak se v Cornwallu zrodila nová disciplína

 
V roce 2023 se soutěž v horseboardingu dostává poprvé do České republiky. A co návštěvníky O2 areny ve dnech 16. až 19. listopadu přesně čeká? „Je to soutěž týmů složených z jezdce na koni a jezdce na off-roadovém skateboardu. Taková trojice – kůň, jezdec a skateboardista – má za úkol projet předem danou trasu v co nejlepším čase,“ vysvětluje Daniel princip tohoto odvětví. 
 
Do Prahy přijedou nejlepší soutěžící světa. „Je to strhující, je tam hudba, šílící publikum, pohotový komentátor, který divákům přibližuje celou hru a odhaluje taktiku. Soutěž je nastavená tak, aby byla rychlá a vzrušující,“ dodává.
 
Global Champions Prague Playoffs se letos v libeňské multifunkční hale uskuteční již popáté. Hlavním pilířem celé akce je Super Cup GCL, v němž čtyři nejlepší celky ze základní části série postupují rovnou do pátečního semifinále, zatímco zbývajících dvanáct týmů musí projít nejprve čtvrteční čtvrtfinálovou soutěží. Z ní pokračuje jen osm úspěšných sestav a z druhé části playoff projde do nedělního finále dokonce jen polovina ze dvanácti startujících družstev. 
 
Velkým diváckým magnetem je vždy sobotní Super Grand Prix Longines Global Champions Tour, do níž se probojuje jen patnáct top jezdců z jednotlivých kol seriálu jednotlivců. Nedílnou součástí mítinku je také velkolepá koňská a artistická show obohacená o ohromující audiovizuální efekty. Podrobné informace o programu a prodeji vstupenek jsou na webu www.pragueplayoffs.com.
 
Foto: poskytlo tiskové středisko GC Prague Playoffs, Daniel Fowler-Prime
Zdroj: tisková zpráva GC Prague Playoffs



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE