reklama 11C

Tomu se říká převaha. V top 10 světové všestrannosti je sedm Britů

ikonka

Velká Británie je jednou z jezdeckých velmocí. A jestli je nějaká disciplína, v které jsou ostrovní jezdci dlouhodobě na špičce, je to všestrannost. Ale to, co ukázal aktuální žebříček FEI, je výjimečné. V čem tkví britská síla?
16.11.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12D

 

Mezinárodní jezdecká federace FEI vydala na přelomu října a listopadu aktualizovaný žebříček. V každé z olympijských disciplín jsou země, které jsou dlouhodobě či aktuálně na výsluní a do žebříčků se to promítá. V pořadí skokanů jsou vysoko Švédi, Švýcaři, Francouzi, Američané a Irové. V drezuře se na nejvyšších příčkách míchají Němci, Britové, Švédi a Dánové. 
 
Při pohledu do tabulky všestrannosti je jasné, že světu vládne Velká Británie. Je to dlouhodobý trend, ale listopadové pořadí ukazuje absolutní dominanci.
 
Mezi deseti nejvýše postavenými jezdci na světě je sedm jejich reprezentantů. A když budeme pokračovat dál, další pět jich je v druhé desítce. Bez nadsázky se dá říct, že Britové by aktuálně dokázali na olympiádu, mistrovství světa nebo Evropy postavit hned několik nesmírně silných družstev schopných bojovat o medaile.
 
Jedničkou je Oliver Townend, držitel týmového zlata z poslední olympiády a také několika cenných kovů z evropských šampionátů. Z nejtěžších pětihvězdových soutěží má letos prvenství v Burghley a druhé místo v Pau a v Badmintonu. 
 
Druhá je Rosalind Canter, vítězka Světových jezdeckých her 2018 a úřadující mistryně Evropy. V sezoně 2023 vyhrála CCI5*-L v Pau a Badmintonu. Na třetí místo dokázal proklouznout Američan Boyd Martin, ale hned čtvrtá příčka patří opět Britům. Konkrétně Tomovi McEwenovi, který v Tokiu na olympiádě získal stříbro jako jednotlivec a byl součástí vítězného družstva. V letošních pětihvězdových soutěžích má třetí místo v Pau a čtvrté místo v Badmintonu.
 
Pátý je Harry Meade. Čtyřicetiletý jezdec má na velkých akcí pouze jeden start, a to na Světových jezdeckých hrách 2014 v Caen, kde tým bral stříbro. Jinak ho v reprezentaci nebylo vidět, a přesto je v top 5 na světě. Letos výrazně zabodoval při CCI5*-L v Luhmühlenu, kde byl pátý a třetí místo si vyjel na nejvyšší obtížnosti v Burghley.
 
Za něj se zařadila Piggy March, která má s družstvem titul mistryně světa z roku 2018 a mistryně Evropy 2021. Na kontinentálním šampionátu před dvěma lety navíc získala druhou příčku mezi jednotlivci. Do žebříčku zapsala body hlavně za čtvrté místo, kterého dosáhla koncem října 2023 v Pau při CCI5*. Sedmý je Wills Oakden a do nejlepší desítky se vešla ještě držitelka zlaté týmové medaile z olympiády Laura Collett, která je aktuálně devátá. 
 
 

British Eventing

Tento stav je mimo jiné výsledkem léty prověřeného systému. Všestrannost je ve Velké Británii „národní disciplínou“. Zastřešuje ji organizace British Eventing, jež je součástí Britské jezdecké federace.
 
Nejde o pouhou komisi nebo pracovní skupinu. Jde o personálně velmi silně obsazenou instituci. Tato samostatná jednotka má oddělení marketingu, IT oddělení, ekonomické a účetní oddělení a řadu lidí zodpovědných za sport. 
 
Řídí vše, co se týká všestrannosti, svou členskou základnu registruje samostatně. V roce 2023 měla patnáct tisíc členů a zaštítila na 170 závodů. Členské programy jsou rozdělené na několik úrovní, poplatek se odvíjí od úrovně jezdce. Jezdci i koně jsou bodovaní podle výsledku a úrovně závodů a jsou zařazeni na určitý stupeň.
 
British Eventing spolupracuje s jezdeckými akademiemi a nejlepšími ostrovními odborníky na tuto disciplínu. Vše stojí na vzdělávání a promyšleném řetězci soutěží od pony po pět hvězd, jenž je nastaven tak, aby dětem s poníky i jezdcům s mladými koňmi dával motivaci růst. 
 
O tuto disciplínu je ve Velké Británii obrovský zájem. Řada dětí sní o tom, že budou úspěšné v tomto odvětví a systém British Eventing je tomu nakloněn.
 
Zdroj: FEI, British Eventing
 
Foto: Libby Law, Christophe Taniere / FEI
 
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE